Skip to content
Politică

Iohannis, ieșire în forță după manifestațiile din ultimele zile: Atitudinea civică a fost aspru pedepsită!

Sursa Foto: Inquam Photos

Președintele României Klaus Iohannis a făcut declarații luni, 13 august, la Cotroceni, începând cu ora 18:00. Acestea au venit în contextul în care vineri, 10 august, au avut loc violențe la manifestația diasporei legat de care se spune că Jandarmeria a acționat exagerat.

Klaus Iohannis condamnă violențele de pe 10 august și dorește tragerea la răspundere a celor care au dus la situația tensionată.

„Atitudinea civică a fost asupru pedepsită cu gaze lacrimogene, tunuri de apă și lovituri aplicate cu exces de zel. E impresionantă mobilizarea românilor din țară și de pretutindeni. Mulți oameni reveniți acasă au partificipat la aceste manifestări. Nu au fost aduși de partide, nici cu autocarele, nici plătiți. Au venit din proprie inițiativă, arătând un puternic simț civic, revoltați de modul în care PSD guvernează și legiferează, de gravele atacuri la adresa statului de drept. Aceste demonstrații au fost unele pașnice, cu excepția unor instigatori, care nu pot fi asociați cu marea majoritate a protestatarilor, așa cum s-a încercat.

 Românii știu să fie civilizați și corecți. Toți cei care ies în stradă au o voce legitimă care trebuie ascultată. Atacarea oamenilor nevinovați, atacarea jurnaliștilor e de neconceput pentru un stat european. Cei vinovați trebuie identificați rapid și pedepsiți, indiferent de cine sunt și de unde sunt. Soluția aleasă, de a dispersa în totalitate manifestația, în loc de neutralizarea huliganilor violenți, este condamnabilă și nu poate fi justificată. Intervenția Jandarmeriei a fost puternic disproporționată. Condamn la fel de ferm acțiunile violente a celor care au instigat jandarmii în încercarea de a opri un protest pașnic. Explicațiile ministrului de Interne nu au convins, cum nu au convins nici explicațiile Jandarmeriei. Ancheta trebuie dusă urgent până la capăt, aflat adevărul și responsabilii trași la răspundere.  Violența împotriva manifestanților care se opun Guvernului prin proteste pașnice e caracteristică regimurilor autoritare, nu României de astăzi. În orice țară, dacă aveam oameni responsabili la conducere, până la această oră ar fi trebuit să avem cel puțin o demisie. Guvernul se preface că nu vede revolta oamenilor. Nimeni nu și-a asumat responsabilitatea politică pentru situația aceasta. Ne aflăm într-un moment de cotitură în care trebuie să ne concentrăm pe protejarea unei societăți civice, democratice, europene, în care cei care încalcă legea sunt pedepsiți, în care normalitatea e regula, nu excepția/ De ce am ajuns aici? Pentru că un protest legitim a degenerat în violențe de stradă cu manifestări agresive. Ce se va întâmpla mai departe dacă acest Guvern va trata cetățenii în aceeași manieră și să contribuie la înăbușirea prin violență a vocilor care se opun întoarcerii în timp a României?.

În ultimul an și jumătate, PSD a compromis actul de guvernare și legiferare și a tulburat societatea prin măsuri controversate.. o guvernare haotică, irațională, în paralel cu legi extrem de controversate. Atacuri repetate la adresa magistraților. Avem acum și o componentă represivă care ridică serioase semne de întrebare cu privire la ce intenții are acest Guvern cu românii. Este evidentă și extrem de gravă ruptura dintre români și actualul executiv. România e o țară normală, echilibrată, însă cei din Guvern fac tot ce pot pentru a distruge această imagine. Sondajele arată că peste 80% dintre români cred că ne îndreptăm într-o direcție greșită”, a declarat Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *