Skip to content
Alegeri

Iohannis îi cheamă pe români la urne, invocând modelul scrutinului prezidenţial din SUA

Inquam Photos/George Calin

Klaus Iohannis a explicat, marți seara, că România va organiza alegeri parlamentare pentru că experții pe care i-a consultat i-au spus că nu se impune amânarea lor. Președintele a dat ca exemplu alegerile prezidențiale din SUA, țara cea mai afectată de noul coronavirus, unde peste 9,5 milioane de cetățeni s-au infectat, iar numărul morților a depășit 237.000.

În momentul acesta, nu luăm în calcul amânarea alegerilor și experții spun că nu se impune amânarea alegerilor. Chiar azi loc alegeri în SUA, o țară mult mai greu lovită de pandemie, decât am avut în România. Nu putem să ne legăm de un anumit număr, să vedem evoluția în întreg și să luăm măsuri și alegerile vor fi posibile.”, a precizat şeful statului.

În context, preşedintele susține că nu există motive pentru impunerea stării de urgență, iar în prezent România va merge strict pe aplicarea unor restricții, care au drept scop domolirea pandemiei.

Nu avem acum motive să impunem stare de urgență și evident că avem motive să impunem restricții pentru a domoli răspândirea pandemiei. Noi luăm măsuri recomandate de experți pentru a reduce impactul pandemiei.”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis susține că a discutat cu liderii europeni despre o strategie de închidere a granițelor în Europa, iar ulterior se vor întâlni miniștrii sănătății și de externe pentru a pune la punct modul în care se va petrece întregul proces.

Am avut o întâlnire, care a fost dedicată evidențierii situației din țările noastre. Am discutat destul de mult despre producerea unor tipuri de vaccin și modul de administrare. Nu am discutat despre modele de carantinare, pentru că fiecare stat are legisltație proprie, ceea ce în altă parte înseamnă lockdown, la noi înseamnă stare de alertă sau invers.

Ceea ce a fost important pentru noi, important pentru mine a fost să nu îngrădim libertatea de circulație, în special circulația mărfurilor pentru că nu dorim să omorâm economia. Închiderile granițelor a fost una dintre temele abordate și la următoarea întâlnire vom încerca să armonizăm pozițiile. Miniștrii sănătății și de externe se vor întâlni pentru a vedea cum vom putea face acest lucru”, a mai spus Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *