Skip to content
Politică

Iohannis îi dă replica lui Dăncilă după anunțul mutării Ambasadei României la Ierusalim: Declarațiile premierului demonstrează totala sa ignoranță în domeniul politicii externe

Preșdintele Klaus Iohannis a reacționat duminică, după ce premierul Viorica Dăncilă a susținut că va muta Ambasada României din Israel de la Tel Aviv, la Ierusalim.

Șeful statului a transmis, într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Administrației prezidențiale, că prin aceste declarații, șefa Guvernului ”demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român”. De asemenea, Iohannis i-a reproșat premierului că ”se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens”.

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că, prin declarațiile susținute astăzi referitoare la mutarea Ambasadei României la Ierusalim, Prim-ministrul Viorica Dăncilă demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român. Din dorința de a-și revendica o decizie care nu aparține doar Guvernului României, așa cum dorește să lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens.

Poziția Președintelui României cu privire la acest subiect a fost exprimată cu claritate în repetate rânduri și nu va fi reluată acum.

Decizia mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va avea loc numai după finalizarea analizei care se desfășoară în prezent și doar cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale. Decizia finală aparține Președintelui României, care este, potrivit Constituției, titular al deciziilor de politică externă a României și reprezentant al țării noastre în plan extern.

Administrația Prezidențială nu a primit până în prezent analiza care a fost anunțată în repetate rânduri de Guvern.

Președintele Klaus Iohannis solicită, din nou, Guvernului și Prim-ministrului să manifeste responsabilitate în actul de guvernare”, se arată în comunicatul de presă al Președinției.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, duminică, din Statele Unite că va muta ambasada României din Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim.

„Guvernul României a iniţiat un proces de evaluare a oportunităţii mutării Ambasadei României la Ierusalim. De aceea sunt încântată să anunţ astăzi, în faţa audienţei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, şi Guvernul pe care îl conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat Dăncilă, la Washington, unde participă la Conferința Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *