Skip to content
Politică

Iohannis îi dă replica lui Dragnea: Dacă cineva se uită la filme cu mafioți, e problema sa!

nineoclock.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, prezent la Sofia, cu ocazia Summitului UE-Balcanii de Vest, a oferit declarații cu privire la aspecte ce țin de politica externă a României.

În acest context, Iohannis a amintit despre problema mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, subliniind faptul că în politica externă colaborarea trebuie să fie obligatorie.

„Nu vreau să cădem în extrema cealaltă, să nu discutăm lucruri care ne privesc. Deci, sunt lucruri care ne privesc și e bine să fie discutate. Fără a discuta nu vom ajunge la nicio concluzie, însă, și aici e foarte important, aceste discuții trebuie să se desfășoare în România, între noi, cu specialiști și nu în fața publicului global. Abordarea pe care am criticat-o este că s-au dus în Israel și, fără să se consulte cu mine, fără să se consulte măcar cu specialiști pe politică externă, s-au găsit vorbind despre mutarea ambasadei. Așa ceva nu se face, pur și simplu nu se face, nu că nu ar fi frumos, nu că nu ar denota o educație selectă. Nu! Astfel de abordări dăunează grav României și din acest motiv, ele nu trebuie să aibă loc (…) Eu sunt de acord să fie luate în considerare toate aspectele. Este bine să știm unde stăm. De acolo se va lua o decizie și ultimul cuvânt, conform Constituției, îl voi avea eu, dar nu am decis niciodată în chestiuni importante și chiar mai puțin importante pentru România, fără să fiu informat. Deci un decident care se trezește vorbind într-o țară străină, fără să cunoască toate datele problemei, greșește profund, Nu am de gând să greșesc în această chestiune”.

De asemenea, Iohannis a spus că  în privința disputelor cu Guvernul pe tema ambasadei, nu se poate vorbi nici de pace, nici de război, amintind că rolul președintelui este acela de a veghea.

„Nu a fost nici război, nu a fost nici pace. Vedeți, conform Articolului 80 din Constituție, care definește rolul Președintelui, Președintele veghează la buna funcționare a autorităților publice. Or a veghea nu este o stare pasivă. Nu stau să asist până, ca să mă exprim, așa popular, până dăm cu oiștea în gard. Nu, dacă văd că lucrurile merg prost, cred că este nu opțiunea, este obligația mea să atrag atenția, să convoc la discuții, să cer opinii informate și așa mai departe. Acesta este lucrul pe care îl fac. Ah, că celor de la PSD și din Guvern nu le place să le arate cineva oglinda, e posibil, dar atunci nu au decât să lucreze mai bine, mai cu spor și mai cu rezultate”, a spus Iohannis.

Referitor la acuzațiile venite din partea șefului PSD, Liviu Dragnea, președintele a subliniat că nu a amenințat niciodată pe nimeni.

„Eu nu îmi permit să ameninț pe nimeni, cum ar fi o atitudine primitivă. Nu, eu m-am referit exact la demisie, iar dacă cineva se uită prea des la filme cu mafioți este problema sa”, a subliniat Iohannis.

Un alt aspect foarte important despre care a vorbit Iohannis se referă la colaborarea dintre România și Statele Unite și Uniunea Europeană. Președintele atenționează că România nu trebuie să facă o alegere între cele două, având în vedere că politica externă a țării noastre se bazează pe trei piloni: colaborare cu SUA, apartenența la NATO și apartenența la UE.

„Dați-mi voie să repet ceva ce am spus de mai multe ori și cred că este important să nu uităm: politica externă a României se bazează pe trei piloni. Aceștia sunt Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenența la NATO și apartenența la Uniunea Europeană. În acest context, am subliniat de foarte multe ori că relația bună transatlantică este vitală și credeți-mă că am fost mulțumit, ca să nu zic bucuros, aseară, când am constatat că majoritatea liderilor europeni așa văd lucrurile. Deci noi nu intrăm într-o logică de adversitate cu Statele Unite ale Americii Sunt un partener extrem de important pentru noi. Dar, vedeți, așa cum într-o familie mai apar neînțelegeri, așa și între parteneri se întâmplă să apară sincope. Asta nu înseamnă că renunțăm la relația de parteneriat cu SUA sau că renunță cineva la Uniunea Europeană. Nu! O astfel de abordare ar fi fundamental greșită. Și, în acest context, dați-mi voie să spun că îmi displace profund că sunt anumite persoane în România care încearcă să inducă ideea că trebuie să alegem, cică, între Statele Unite și Europa. Nimic mai fals! Până și ideea aceasta este profund toxică și contraproductivă. Noi, românii, am ales. Și Statele Unite, și Uniunea Europeană. Nu ne-a obligat nimeni la aceste lucruri. A fost strict voința noastră și așa vom merge mai departe și ori de câte ori va fi nevoie, voi sublinia importanța ambelor relații pentru România și importanța relației transatlantice. Acest lucru va fi discutat și răsdiscutat, și vom reuși împreună să lămurim problemele pe care le avem, de exemplu pentru tarife la export și alte lucruri”, a încheiat Iohannis.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *