Skip to content
Politică

Iohannis îl poate propune din nou pe Cîțu premier: „În Constituție nu există nicio interdicție în mod expres”. Ce poate face Opoziția

Inquam Photos/OCtav Ganea

Contactat de PS News, Ioan Stanomir, profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti și doctor în drept constituțional a explicat că Florin Cîțu poate fi prima propunere a președintelui Klaus Iohannis pentru funcția de premier al României, chiar dacă acesta a fost demis prin moțiune de cenzură pentru că „în Constituție nu există nicio interdicție în mod expres”. Stanomir precizează că Curtea Constituțională va putea interveni în cazul acestei propuneri dacă va exista o sesizare. De asemenea, acesta este de părere că sunt șanse foarte mari ca Guvernul Cîțu să treacă.

„În materia aceasta există o oarecare ambiguitate fiindcă au existat în trecut decizii ale Curții Constituționale prin care se preciza ca un premier demis nu poate fi propus din nou la funcția de prim-ministru. Este limpede că dacă o asemenea propunere va fi făcută, aceasta va putea fi eventual atacată la Curtea Constituțională în cadrul unui conflict juridic de natură constituțională.

Cred că problema este una politică fiindcă propunerea domnului Florin Cîțu ca nou premier în condițiile în care a fost demis nu poate însemna decât că o majoritate în Parlament este imposibil de realizat și în aceste condiții, singura cale spre care se îndreaptă președintele este aceea a unui cabinet minoritar, cu sprijinul PSD. Ca atare cred că aceasta este principala problemă. Nu este exclus ca președintele Iohannis să vizeze și prelungirea interimatului domnului Cîțu pentru că cu cât propunerile sunt respinse, cu atât durează mai mult intervalul de guvernare interimar al premierului Cîțu, astfel încât, suntem destul de departe de identificarea unei căi de ieșire din criza actuală.

Suntem în situația de a propune pe cineva care tocmai a fost demis, lucru de natură să facă dificil de obținut o majoritate parlamentară.

Eu cred că președintele va veni cu prima propunere Florin Cîțu”, spune Stanomir.

Un aspect important, spune constituționalistul este că „Curtea se poate pronunța doar în cazul unei sesizări. Este posibil să treacă cabinetul Cîțu și atunci este dificil de spus. Dacă PNL va acorda sprijinul cabinetului Florin Cîțu, atunci va trece propunerea”.

În cazul înaintării unei sesizări la CCR, „se vor ridica foarte mari probleme, asta dacă sesizarea se rezolvă după ce votul din Parlament a avut loc”.

„În Constituție nu există nicio interdicție în mod expres. Singura formulă de opoziție care se poate ridica este jurisprudența Curții, însă eu cred că în actualul moment, premierul demis și președintele vor merge pe această cale și este foarte posibil să asistăm la o nouă nominalizare a premierului Florin Cîțu”, conchide Ioan Stanomir.

Partidul Naţional Liberal a anunţat că Biroul Executiv Naţional a decis, în unanimitate, ca la consultările de la Cotroceni să fie propus Florin Cîţu pentru funcţia de premier.

Totodată, liberalii anunţă că delegaţia care va participa la consultările cu şeful statului va fi formată din preşedintele Florin Cîţu şi prim-vicepresedintii Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu.

Propunerea va fi validată, luni, în şedinţa Biroului Politic Naţional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *