Skip to content
Politică

Iohannis îl ține pe Dragnea în șah și blochează parțial activitatea Guvernului

ziarulonline.com
" "

În pragul alegerilor prezidențiale, președintele Iohannis a ales cea mai dură luptă politică, pe care o avea la dispoziție: blocarea parțială a Guvernului. Mutarea lui Iohannis, care îl trimite pe Dragnea în șah, a fost una bine gândită, atât pentru opoziție, cât și pentru șansele lui la alegeri.

După ce a fost criticat de mai multe ori că a acceptat mofturile lui Dragnea la Guvern, Iohannis a profitat tocmai de slăbiciunea lui Dragnea, aceea de a schimba miniștrii și premierul după bunul plac. După ce CCR i-a transmis lui Iohannis, în decembrie 2018, că trebuie să accepte vacanța posturilor la Ministerul Dezvoltării și Ministerul Transportului și să accepte propunerile făcute de premierul Dăncilă, președintele a refuzat-o pe Olguța Vascilescu  și Mircea Drăghici.

" "

CCR nu s-a pronunțat clar de câte ori poate refuza președintele propunerilor premierului sau dacă este obligat să accepte orice propunere venită din partea Guvernului. Acest lucru îi dă lui Iohannis oportunitatea să decidă singură dacă un politician este potrivit sau nu pentru a conduce un minister, deși judecătorii consideră că doar premierul poate face astfel de aprecieri. O altă intervenție a Curții Constituționale în această problemă va transforma România într-o republică parlamentară, unde președintele va avea doar rol onorific. Totuși, lupta șefului statului nu este cu CCR, chiar dacă judecătorii au protejat interesele PSD, ci luptă pentru a scăpa Executivul de persoanele incompetente pe care le promovează Dragnea, doar pentru că acestea sunt ușor de controlat de baronul de Teleorman.

Ce poate să facă PSD fără CCR?

Războiul dintre Dragnea și Iohannis nu este unul constituțional, după cum a spus președintele în decembrie 2018, ci reprezintă o problemă politică pentru România, care de obicei se rezolvă la alegeri. Atât remanirea Guvernului, cât și refuzurile lui Iohannis sunt decizii prin care cei doi politicieni încearcă să-și forțeze unul altuia o greșeală sau să se blocheze reciproc.

Pesediștii vor reveni la ideea de suspendare a președintelui, însă contextul politicii internaționale îi prinde pe picior greșit, deoarece România a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene și o tentativă de suspendare a președintelui ar fi plătită scump de România în această perioadă, mai ales pe partea economică.  

Apoi PSD are o majoritate fragilă în Parlament. Dragnea controlează cu greu voturile, iar o discuție despre suspendarea președintelui riscă să izoleze PSD pe scena politică din România și să ajute opoziția să strângă voturi pentru moțiune. UDMR a spus în repetate rânduri că suspendarea președintelui nu este o soluție. ALDE a anunțat în vară că suspendarea lui Iohannis nu mai este o prioritate pentru partid și Tăriceanu știe că dacă vrea să aibă șanse la alegeri nu trebuie să accepte orice joc murdar al lui Dragnea.

O altă problemă este aceea privind campaniile electorale. PSD nu are nici resurse și nici timp pentru a investi într-o procedură de suspendare a președintelui, când trebuie să pregătească alegerile și de acum sunt nevoiți să măsoare electoral fiecare decizie pe care o vor lua. Astfel, discuția cu suspendarea este închisă pentru 2019.

Singura șansă a pesediștilor rămâne Curtea Constituțională care și-a făcut un obicei din a rezolva lupte politice interne, transformându-le în unele constituționale. Numai că în tot acest timp, CCR transformă România într-o Republică Pesedistă și nu le lasă celor din opoziție șansa să lupte sau să se opună dorințelor lui Dragnea.

Je suis Lazăr

Președintele Iohannis a anunțat, de asemenea, că nu are de gând să-l demită pe Augustin Lazăr din funcția de procuror-general al României. Șeful statului a suferit deja o lovitură atunci când a semnat decretul pentru demiterea Laurei Codruța Kovesi, decizie criticată de opoziție și societate. În situația Kovesi, președintele putea să-și salveze capitalul electoral dacă ar fi constrâns-o pe Kovesi să-și depună demisia. Cu Augustin Lazăr nu va ceda, ne-a transmis președintele, știind că de această dată riscul este unul mult mai mare atât pentru procurori, cât și pentru șansele lui la alegeri.

Avem un președinte care respectă deciziile Curții și mai ales Constituția. Nu același lucru îl face și PSD, care interpretează și modifică legea după bunul plac. Înțelegând această situație, președintele pare dispus să riposteze și să blocheze activitatea Guvernului, până când aceștia vor respecta justiția și vor propune miniștri competenți. CCR s-a pronunțat doar pe criterii de legalitate, dar ar trebui să aibă în vedere și criterii de competență, numai că acest lucru nu are treabă cu Constituția și tocmai de aceea judecătorii ar trebui să-și vadă propriile limite.

Olguța Vasilescu este potrivită la Ministerul Dezvoltării pe cât a fost și la cel al Muncii, unde a distrus sistemul social și a îngropat România în cheltuieli pe care nu și le permite. Mircea Drăghici nu are nici calificarea și nici experiența pentru a conduce Ministerul Transporturilor. Sunt doar două personaje pe care Dragnea le poate controla liniștit. După cum bine știm, Ministerul Dezvoltării este cloșca lui Dragnea, de unde împarte banii cu baronii din teritoriu, și are nevoie de Olguța pentru a executa cu strictețe toate ordinele primite.

Lupta politică a trecut la mutări prin care adversarii forțează greșeala celuilalt. Iohannis nu își permite să mai facă jocurile PSD, iar Dragnea nu-și permite să mai rămână cu activitatea Guvernului blocată parțial și cu magistrații pe cap, conduși de nemulțumitul Lazăr.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *