Skip to content
Politică

Iohannis: În anul Centenarului, România a avut de trecut un test important

Stirile ProTV

Președintele României, Klaus Iohannis, într-o perioadă tensionată ne aduce aminte de unde a pornit totul și care este soluția. Înconjurați de accente extremiste și campanii de dezinformare, președintele României ne spune care este soluția și cum ne putem salva.

În anul Centenarului, România a avut de trecut un test important, iar pacea socială a fost afectată de o perioadă de tensiuni care au precedat referendumul pentru modificarea Constituţiei. Când pacea socială este tulburată, întreaga societate are de suferit. Dezbaterea din jurul acestui referendum a fost dominată de campanii de dezinformare grave, în care au prevalat discursul urii şi chiar accentele extremiste. Cultura şi educaţia sunt căile principale prin care ne putem proteja în faţa încercărilor virulente de manipulare. Numai prin educaţie şi apelul la cultură putem deveni mai toleranţi pentru a depăşi, cu înţelepciune şi maturitate, încercările de dezbinare a societăţii”, a afirmat preşedintele la Palatul Cotroceni, unde a avut loc ceremonia de decorare a angajaţilor Teatrului Evreiesc de Stat, a regizoarei Cătălina Buzoianu şi a preşedintelui Fundaţiei Elveţiene pentru Orgi din România, Ernst Leonhardt.

În fața extremismului și a manifestărilor de ură, Președintele face un nou apel la pace în anul Centenarului și trimite poporul spre educație, informație și cultură, informează Agerpres.ro

Teatrul Evreiesc, unul dintre cele mai cunoscute şi apreciate teatre din România, a împlinit, la 1 august 2018, 70 de ani de activitate ca instituţie de stat. Teatrul evreiesc, cultivator al limbii şi culturii idiş, are o tradiţie mult mai veche, de peste 142 de ani, şi se leagă de numele celui care a înfiinţat primul teatru evreiesc profesionist din lume, Avram Goldfaden. România preţuieşte valorile acestei culturi, o dovadă fiind şi faptul că, prin lege, ziua de 30 mai a devenit Ziua Limbii şi Teatrului Idiş. Decoraţiile pe care, în numele Statului Român, vi le-am înmânat astăzi sunt un semn al aprecierii istoriei instituţiei pe care o reprezentaţi şi căreia i-aţi dedicat, cu generozitate şi perseverenţă, arta şi talentul dumneavoastră. Urez viaţă îndelungată Teatrului Evreiesc de Stat, actorilor săi remarcabili şi tuturor celor care îl slujesc şi dăruiesc spectatorilor pagini admirabile din dramaturgia evreiască, clasică şi contemporană”, a adăugat Klaus Iohannis.

El s-a adresat apoi regizoarei Cătălina Buzoianu: „Aţi dat un profil cu totul special teatrului românesc, în calitatea dumneavoastră de regizor şi de profesor. Aţi îndrumat generaţii de tineri actori, încurajându-i să-şi găsească vocaţia şi s-o urmeze, cu fidelitate şi profesionalism. Forţa imaginaţiei, căutarea permanentă a autenticităţii, dar şi energia dumneavoastră creatoare, dublată de o permanentă exigenţă faţă de propriul teatru, sunt prezente în spectacolele deosebite pe care ni le-aţi dăruit de-a lungul anilor. Vă felicit pentru întreaga dumneavoastră carieră! Nu întâmplător, Festivalul Naţional de Teatru din acest an, căruia i-am acordat Înaltul Patronaj, vă onorează în mod special”.

Decoraţia înmânată de preşedintele Iohannis lui Ernst Leonhardt marchează 15 ani de activitate a Fundaţiei Elveţiene pentru Orgi din România, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer.

„Vă felicit şi vă doresc să slujiţi cu pasiune, mulţi ani de acum înainte, cultura din România şi patrimoniul cultural european! Arta are o contribuţie majoră la o viaţă socială sănătoasă, fiind spaţiul exprimării libere a celor mai profunde şi autentice trăiri. Prin artă, înţelegem mai bine că putem deveni mai bogaţi spiritual atunci când acceptăm diversitatea„, a mai spus şeful statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *