Skip to content
Politică

Iohannis încearcă să redevină simpatic. Care e strategia Președintelui? EXCLUSIV

www.puterea.ro

Prin prestația sa după ce a devenit președintele României, Klaus Iohannis a arătat că nu era pregătit pentru această funcție. Dacă stângăciile lui din comunicarea publică din primele luni de mandat nu au fost motiv de critică, ba chiar pe alocuri au generat și simpatia publicului, cu trecerea timpului lucrurile s-au schimbat, iar electoratul său a început să îi taxeze fiecare greșeală.

Chiar dacă nu a făcut gafe majore, lipsa de comunicare cu electoratul a făcut ca gradul de încredere a primului om în stat să se reducă de la aproximativ 60% (cât era în noiembrie 2015) la 30% (cât este în prezent). O scădere abruptă care l-a făcut pe Klaus Iohannis să înțeleagă că trebuie să demonstreze că s-a schimbat.

După ce, timp de doi ani, a fost atacat de toată lumea din cauza lipsei de reacții la problemele și crizele apărute, se pare că președintele a înțeles că trebuie să facă o schimbare, iar prima măsură luată de Klaus Iohannis a fost aceea de a-și schimba o parte din consilieri și de a o numi purtător de cuvânt al Administrației Prezidențiale pe Mădălina Dobrovoschi.

Următorul pas, așa cum era firesc, a fost schimbarea strategiei de comunicare. În ultimele săptămâni am văzut un Klaus Iohannis mult mai prezent și relaxat decât până acum:
– Președintele a petrecut începutul anului școlar la Colegiul Național Mihai Eminescu din București, unde a afișat un zâmbet sincer, pe care nu prea am avut ocazia să îl vedem până acum.
– După ce, a fost filmat complet stingher la Consiliul European din iunie, acum, în urma vizitei de la Bratislava, a avut grijă se posteze pe Facebook poze în care poartă discuții cu alți lideri europeni.
– La sfârșitul săptămânii trecute, Klaus Iohannis s-a fotografiat îmbrăcat în haine sport și înconjurat de mai mulți tineri pe Vârful Negoiu.
– Președintele a renunțat la costum și în această săptămână, alegând să meargă pe bicicletă alături de ceilalți participanți ai campaniei caritabile „Pedalăm pentru Invictus 2017”. Mai mult decât atât, la finalul evenimentului, acesta a răspuns liber întrebărilor jurnaliștilor, fără să mai lase impresia că vrea să fugă de ei.
– La ceremonia națională dedicată marcării a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, Klaus Iohannis a avut un discurs jovial în care și-a permis să țară”.
– Și, poate cea mai importantă schimbare în strategia Președintelui vizează viteza de reacție la problemele românilor. De exemplu, în cazul Oprea, Klaus Ioannis a declarat imediat după vot că este „profund dezamăgit de ceea ce s-a întâmplat”, apoi a răspuns rapid ideii avansate de Liviu Dragnea de a elimina toate imunitățile, spunând că este „prefect dispus să discut(e) și această chestiune”, ca mai apoi să ceară public chiar demisia lui Gabriel Oprea.

După ce în prima jumătate de mandat a fost aproape absent de pe scena politică, Klaus Iohannis a început să facă primii pași spre a-și recâștiga electoratul, prima întrebare care se pune este dacă nu cumva este prea târziu. Într-adevăr, strategiile adoptate în ultima perioadă îl ajută să își refacă imaginea, însă nu sunt suficiente.

Dacă Klaus Iohannis nu începe să demonstreze că s-a schimbat și în ceea ce privește modul de abordare a problemelor legate de politica internă, dar și de cea externă, imaginea de om simplu pe care încearcă să și-o construiască nu îl va ajuta cu nimic.

O altă întrebare la care ar fi interesant să aflăm răspunsul este ce anume îl motivează pe Klaus Iohannis să facă aceste schimbări, iar aici putem merge pe două variante.

Prima ar fi că președintele a realizat că timpul se scurge și că, pentru a obține un al doilea mandat, este nevoie să fie mai prezent. A doua variantă, care este mai plauzibilă, este aceea că dorește să revină în prim-planul politicii pentru a putea ajuta PNL (partid care încă este văzut ca partidul președintelui) să crească în sondajele pentru alegerile parlamentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *