Skip to content
Politică

Iohannis, încrezător că disputa PNL-USR privind desemnarea lui Florin Iordache la şefia Consiliului Legislativ nu va anula şansa unei alianţe

Preşedintele Klaus Iohannis nu consideră că disputa PNL-USR ca urmare a desemnării lui Florin Iordache la Consiliul Legislativ periclitează o eventuală alianţă a celor două partide, afirmând că această alegere a făcut să fie lumea atât de supărată încât încearcă să caute vinovaţi, nu soluţii.

Nu cred (că periclitează o posibilă alianţă PNL şi USR – n.r.), dar cred că această alegere a făcut să fie lumea atâta de supărată încât încearcă să caute vinovaţi, în loc să caute soluţii. Ar fi ciudat dacă s-ar certa, fiindcă în definitiv aici a câştigat majoritatea toxică pesedistă şi cred că între timp a devenit foarte clar pentru toată lumea că nu se poate continua în acest fel”, a declarat preşedintele.

În context, şeful statului a menţionat faptul că va discuta cu reprezentanții Partidului Național Liberal despre alegerea lui Florin Iordache în fruntea Consiliului Legislativ. Iohannis a anunțat că îi va întreba pe cei din partid de ce nu au plecat din sala unde a fost votat Iordache, astfel încât să nu fie asigurat cvorum pentru a putea câștiga funcția.

Ar fi fost o variantă bună ca PNL să iasă din sală. Nu știu de ce n-au făcut-o. N-am discutat cu PNL despre această speță. La proximă ocazie voi pune această întrebare”, a precizat Klaus Iohannis.

Totodată, președintele Iohannis a răspuns afirmativ la întrebarea dacă premierul Ludovic Orban rămâne „prima variantă de premier” și după alegerile parlamentare. El a mai catalogat ca fiind „poveste de campanie” varianta ca USR să condiționeze intrarea într-un nou guvern de schimbarea premierului.

PNL şi USR s-au acuzat reciproc ca au contribuit alături de PSD la desemnarea lui Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ. Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri, referindu-se la desemnarea lui Florin Iordache la şefia Consilului Legislativ, că aceasta arată o dată în plus că majoritatea PSD din acest parlament trebuie să plece acasă.

El a susţinut că singurii parlamentari care au votat cu candidatul susţinut de PNL Augustin Zegrean au fost cei de la PNL, sugerând că USR ar fi votat pentru Iordache. El a anunţat că după alegeri vor fi reformate toate instituţiile statului şi vor fi alungaţi ”toţi politrucii PSD plantaţi împotriva bunului simţ”.

Liderul USR, Dan Barna, a afirmat miecuri că ideea că USR ar fi votat pentru ca Florin Iordache să ajungă preşedinte la Consiliul Legislativ este ”absurdă” şi acuză PNL că a avut parlamentari care au votat în favoarea acestuia. Potrivit News.ro, Barna consideră că ”numirea lui Florin Iordache este o ruşine şi o palmă pentru statul român”. Ulterior, liderul USR Dan Barna a scris pe Twitter: ”Cât de disperat eşti Ludovic? Nu iese guvernarea doar cu PMP şi UDMR? Atât de prost arată sondajele încât să ajungi la minciuni atât de ordinare despre USR?”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *