Skip to content
Politică

Iohannis insistă. Ce propunere controversată a lansat-o spre dezbatere pe Facebook

" "

Președintele României, Klaus Iohannis, a lansat, pe pagina sa de Facebook, o dezbatere cu privire la subiectul extrem de controversat al prezenței Procurorului General în cadrul CSAT.

În contextul atacurilor teroriste de la Paris, Iohannis face o corelație cu fenomenul corupției, cel pe care îl cataloghează ca fiind la fel de nociv ca terorismul în ceea ce privește securitatea națională a oricărui stat.

" "
" "

”Nu numai terorismul, dar și corupția și crima organizată reprezintă amenințări la adresa securității naționale a oricărui stat, iar procurorii se află în prima linie a luptei împotriva rețelelor ilegale de orice fel. Am lansat recent o temă de dezbatere: ar trebui sau nu să participe și procurorul general la ședințele Consiliului Suprem de Apărare a Țării?”, a precizat Iohannis pe pagina sa de socializare.

Reamintim faptul că această propunere a lui Klaus Iohannis a stârnit numeroase controverse în spațiul public, argumentul cel mai des invocat fiind cel că prezența Procurorului General în CSAT este o încălcare a separației puterilor în stat.

Și Victor Ponta a reacționat cu privire la acest subiect, precizând pe o pagină se socializare că susține această inițiativă a lui Iohannis.

„Cred ca este o idee corecta / si initiativa legislativa pentru CSM, ICCJ si PG – voi sprijini aceste propuneri”, a scris Victor Ponta pe contul său de Twitter.

Extrem de vehementă la adresa lui Klaus Iohannis, pornind de la subiectul prezentei Procurorului General în CSAT, a fost europarlamentarul Monica Macovei.

„O astfel de masura, adica prezenta permanenta a procurorului general in cadrul CSAT, este gresita si incalca principiul separatiei puterilor in stat. Exista riscul ca, odata asezat la aceeasi masa cu atatia oameni politici (presedinte, prim-ministru, ministri), procurorul general sa primeasca sugestii sau chiar sa fie supus unor presiuni politice privind anchetele in curs sau initierea unor dosare penale”, explica europarlamentarul.

Citește și: Macovei întoarce armele și lansează acuzații furibunde la adresa lui Iohannis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *