Skip to content
Politică

Iohannis, întâlnire crucială cu un important lider european. Ce au discutat cei doi pentru viitorul Europei

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, joi, o întâlnire crucială cu un important lider european, cei doi discutând aspecte esenţiale pentru funcţionarea şi viitorul Europei.

Şeful statului român a anunţat că, după summitul dintre statele Uniunii Europene şi cele ale Comunităţii din America Latină şi Caraibe (CELAC), a vorbit cu premierul britanic David Cameron despre apropiatul referendum din Regatul Unit pe tema rămânerii în UE, precum şi despre libera circulaţie a persoanelor în spaţiul comunitar.

După întâlnirea Iohannis-Cameron (solicitată de partea britanică), preşedintele a declarat că principalele subiecte de discuţie s-au referit la „consolidarea competitivităţii Uniunii Europene, asigurarea echilibrului dintre statele zonei euro şi cele din afara zonei euro, libera circulaţie a cetăţenilor, beneficii sociale pentru aceştia, precum şi locul Regatului Unit în Uniunea Europeană”.

În discuţia cu David Cameron, Klaus Iohannis a subliniat, potrivit propriilor declaraţii, că „o eventuală ieşire a Marii Britanii din UE ar rezulta într-o slăbire a Uniunii şi a Marii Britanii”.

„În analiza părţii române, solicitările care să răspundă preocupărilor britanice nu reclamă schimbări în tratatele Uniunii”, a subliniat Iohannis.

Totodată, „nu poate fi pus în discuţie dreptul fundamental la libera circulaţie a persoanelor în Uniunea Europeană. Libertatea de mişcare a forţei de muncă este unul dintre principiile de bază ale UE”, a arătat Klaus Iohannis.

„Am subliniat că asigurarea egalităţii de tratament între toţi cetăţenii Uniunii Europene este fundamentală şi trebuie garantată. (…) Preocuparea prim-ministrului David Cameron s-a referit la faptul că acesta este un drept câştigat şi trebuie păstrat”, a mai spus liderul de la Bucureşti.

Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că, în cadrul liberei mişcări a persoanelor în UE, „foarte multe persoane solicită beneficii sociale şi aici apare problema”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *