Skip to content
Politică

Iohannis, întâlnire cu premierul georgian: Georgia, principalul partener al României în Caucazul de Sud

puterea.ro

Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Preşedintele Klaus Iohannis a avut joi, la New York, o întrevedere cu prim-ministrul Georgiei, Mamuka Bakhtadze, cu care a discutat despre posibilităţile de consolidare a dialogului politic şi diversificarea schimburilor comerciale dintre cele două ţări.

„Preşedintele României a exprimat aprecierea pentru calitatea relaţiilor dintre cele două state. Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat că Georgia este principalul partener comercial al ţării noastre în regiunea Caucazului de Sud şi a încurajat demersurile pentru consolidarea şi diversificarea schimburilor comerciale dintre România şi Georgia, inclusiv cu fructificarea posibilităţilor de interconectare dintre cele două ţări”, arată Administraţia Prezidenţială într-un comunicat de presă, informează agerpres.ro.

" "

În acest context, şeful statului a susţinut importanţa valorificării potenţialului de creştere a schimburilor comerciale inclusiv prin organizarea unor evenimente economice de tipul forumurilor de afaceri.

Iohannis a pledat şi pentru realizarea, cu sprijinul comunităţilor de afaceri şi al guvernelor, a legăturilor de transport direct între porturile româneşti şi cele georgiene de la Marea Neagră, segment ce poate fi integrat în rute mai ample ce leagă Europa de regiunea Caucazului şi Asiei Centrale.

Totodată, el a exprimat sprijinul pentru aspiraţiile europeană şi euro-atlantică ale Georgiei.

În ceea ce priveşte cooperarea cu NATO, preşedintele Iohannis a salutat progresul Georgiei ca stat partener aspirant, apreciind că această ţară este un contributor la securitatea euro-atlantică.

El a manifestat sprijinul pentru dialogul politic şi cooperarea practică a Alianţei Nord-Atlantice cu Georgia, ce vizează consolidarea securităţii la Marea Neagră, subliniind contribuţia ţării noastre la aducerea în prim-planul agendei aliate a securităţii regiunii Mării Negre, inclusiv la ultimul Summit NATO din acest an.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Mamuka Bakhtadze au discutat şi despre situaţia din teritoriile ocupate ale regiunilor georgiene Abhazia şi Tskhinvali/Osetia de Sud, în condiţiile în care ţara noastră susţine integritatea teritorială a Georgiei.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, prim-ministrul Georgiei a exprimat mulţumirile deosebite ale statului şi poporului georgian pentru susţinerea fermă şi continuă a ţării noastre şi a preşedintelui României pentru aspiraţiile de integrare europeană şi euro-atlantică ale Georgiei.

Premierul Mamuka Bakhtadze a fost de acord cu necesitatea de a stimula dezvoltarea relaţiilor economice bilaterale inclusiv prin organizarea de forumuri de afaceri bilaterale şi a susţinut pe deplin importanţa concretizării conexiunilor peste Marea Neagră între porturile româneşti şi georgiene pentru transport de mărfuri, România având potenţialul de a deveni un veritabil hub de transport între Caucazul de Sud şi Asia Centrală, pe de o parte, şi Europa, pe de alta.

Prim-ministrul georgian a mulţumit României şi pentru contribuţia substanţială la Misiunea Uniunii Europene de Monitorizare din Georgia (EUMM), la care ţara noastră este cel mai important contributor cu personal şi care este esenţială pentru monitorizarea situaţiei din teritoriile ocupate georgiene.

Întâlnirea dintre cei doi oficiali a avut loc în marja participării la segmentul de nivel înalt al celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *