Skip to content
Video

Iohannis, la judecata Ecaterinei Andronescu. Mesaj incomod pentru Dragnea privind suspendarea EXCLUSIV

edu-news.ro

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu (fost ministru al Educației) a participat zilele trecute la cea mai recentă ediție a interviurilor video pentru PSnews.ro, unde a vorbit despre ipoteza suspendării președintelui Klaus Iohannis, chiar și acum, după ce acesta a revocat-o pe Laura Kovesi de la conducerea DNA.

De altfel, discuția tocmai de la acest lucru a pornit: de ce crede Ecaterina Andronescu că i-au fost necesare președintelui 32 de zile pentru a o revoca pe Codruța Kovesi din fruntea Direcției Naționale Anticorupție. Pentru început, senatorul PSD a susținut că în România sunt probleme mai grave decât suspendarea șefului statului, Andronescu dând ca exemplu inundațiile.

„Pe mine m-a întristat faptul că atât de mult timp am vorbit despre acest subiect, în timp ce în țară sunt alte probleme – cum ar fi inundațiile. Inundațiile au afectat o bună parte a populației din mai multe zone. Poate că ar fi fost mai necesar să vorbim despre aceste lucruri și să vedem cum putem să-i ajutăm pe oamenii care se află în dificultate.

Oricum: s-a încheiat subiectul și eu sper să revenim la lucrurile care chiar îi interesează pe români, care sunt foarte importante pentru fiecare dintre noi”, a afirmat Andronescu.

Întrebată dacă în opinia ei Klaus Iohannis a luat acea decizie fiind speriat de faptul că Liviu Dragnea insistase cu suspendarea, Ecaterina Andronescu a negat. Totodată, parlamentarul de București a argumentat de ce nu este necesară suspendarea primului om în stat.

„Mai degrabă v-aș spune ce-mi doresc eu pentru președintele țării mele: să nu fie niciodată speriat de nimic, pentru că are o responsabilitate uriașă, față de toți românii – indiferent dacă l-au votat sau nu. Dar personal nu cred că a fost speriat. Însă eu am spus-o totdeauna public: am fost convinsă de la început că președintele va respecta Constituția. Pe ce mă bazam când am făcut această afirmație? Pe faptul că președintele, într-unul dintre discursurile domniei sale (imediat ce s-a cerut revocarea), a spus că nu va încălca Constituția. Și cred că și-a ținut cuvântul”, a detaliat Andronescu.

Fiindu-i solicitată o opinie în legătură cu discursul Laurei Kovesi de la plecarea din DNA, Ecaterina Andronescu a tratat-o într-o cheie de menajare.

„Pot să gândesc prin prisma experienței personale: când ajungi într-o funcție, te străduiești ca în funcția respectivă să-ți îndeplinești obiectivele și vine un moment când în mod firesc te duci să lucrezi în altă parte. Nu cred că este aceasta o catastrofă. De trei ori am depus jurământul de ministru și tot de trei ori am plecat de la minister. Și n-am luat-o ca pe o nenorocire care mi se întâmplă mie, ci mi-am văzut în continuare de profesia mea și de viața mea. De aceea, eu cred că asemenea lucruri – care sunt prevăzute de lege și de legea supremă – trebuie luate ca atare: cu o oarecare detașare, pentru că viața nu se termină în momentul acela și nici profesia nu se încheie cu trecerea dintr-o funcție în alta. Deci mai degrabă am văzut-o pe doamna Kovesi amărâtă. Amărăciunea face parte dintre sentimentele omenești (inclusiv pentru momentul în care pleci spre o altă opțiune), dar nu cred… Și de aceea încurajarea mea este că nu e cazul să fie amărâtă; viața continuă!” a comentat ex-ministrul Educației.

Într-un plan mai general, profesorul universitar a pledat pentru conceperea legilor justiției în așa fel încât să nu mai fie loc pentru abuzuri.

„Dacă legile justiției – așa cum sunt ele în vigoare – au fost adoptate prin angajarea răspunderii Guvernului (deci nici dezbatere publică, nici nici dezbatere), în mod categoric n-aveau cum să fie perfecte. Ca urmare, ele au permis și abuzuri. Oricine este abuzat este o nenorocire: și pentru persoana aceea, dar și pentru morală. În mod normal, n-avem voie să abuzăm oamenii – este un precept cât se poate de corect, după părerea mea, și de care trebuie să ținem seama. Dacă aceste legi corectează acele aspecte care țin de clarificarea cadrului legislativ, în așa fel încât cei care încalcă legea să fie pedepsiți, dar abuzurile să nu mai fie permise, cred că este direcția pe care noi ar trebui să mergem. Și fiecare român ar trebui să și-o dorească, pentru că nu stă în firea noastră să îi protejăm pe cei care fac rău țării sau produc încălcări ale legii. Pentru că până la urmă legea este un reper – la ea te referi atunci când mergi mai departe. Dacă ea nu permite abuzuri, atunci ea creează o normă de comportament în societate și ea trebuie respectată de orcine”, a punctat Andronescu.

Revenind la subiectul suspendării președintelui Klaus Iohannis, Ecaterina Andronescu a fost chestionată în legătură cu existența unor motive în sensul unui astfel de demers. În replică, senatoarea social-democrată a explicat că un asemenea gest ar fi sortit eșecului (la fel ca în cazul celor două suspendări ale ex-președintelui Traian Băsescu) și ar produce instabilitate.

„Dacă ne uităm la istoria relativ recentă, PSD-ul de încă două ori a mers pe această procedură – în cazul fostului președinte. Nu ne-a adus nimic bun. Ca urmare, dacă procedăm și acum la suspendarea președintelui, eu nu cred că ne va aduce nouă, societății vreun beneficiu, pentru că, până la urmă, fiecare dintre noi, în toate actele la care participăm, trebuie să așezăm întâi țara și pe urmă să ne așezăm pe noi. Aduce vreun beneficiu țării suspendarea președintelui? Mai e puțin și intrăm în campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Deci eu cred că nici țara, nici PSD-ul nu au de câștigat. Și atunci de ce să abordăm un asemenea eveniment?

Părerea mea este că nu există un motiv pe care eu să-l cunosc. Președintele în legătură cu revocarea doamnei Kovesi a respectat Constituția. Dacă nu o respecta, sigur apăreau semne de întrebare (nimeni nu este deasupra legii – nici chiar președintele). Ca urmare, nu văd acum un alt motiv”, a spus parlamentarul PSD.

Totuși, confruntată cu faptul că zilele trecute însuși liderul Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a spus că în mod cert vor merge până la capăt cu suspendarea, Ecaterina Andronescu a rămas fermă pe poziții.

„Ceea ce spun spun cu neuronii pe care mi i-a dat Dumnezeu. Pot să judec și eu cum este mai bine și cum este mai puțin bine. De aceea, în continuare eu o să insist că ar fi o greșeală să procedăm la suspendarea președintelui în acest moment”, a mai zis PSD-ista.

Secvența este disponibilă de la început până la momentul 7:23:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *