Skip to content
Politică

Iohannis: La Ponta a fost o imixtiune în actul de justiţie, la Băsescu a fost vorba de o scăpare

Președintele Partidului Național Liberal, Klaus Iohannis, comentează afirmațiile premierului Victor Ponta și declarațiile președintelui Traian Băsescu.

Întrebat dacă este de părere că în ultima perioadă a fost cazul presiunilor asupra justiției din zona politică sau a șefului statului, Iohannis a răspuns că mai degrabă este vorba de presiuni din partea premierului Victor Ponta.

”Eu aş crede mai degrabă că există presiuni din partea primului ministru care nu mai departe de ieri n-a găsit lucru mai bun să facă decât să se pună în faţa camerelor de luat vederi în Parlament şi să decreteze că eu voi fi găsit incompatibil. Asta se numeşte imixtiunea politicului în actul de justiţie”, a conchis Klaus Iohannis.

Întrebat dacă este vorba de imixtiune și în cazul președintelui, Traian Băsescu, Iohannis a răspuns că este mai degrabă vorba despre o „scăpare”.

”Nu, cred că e vorba de o scăpare, sub imperiul circumstanţelor”, a afirmat Klaus Iohannis.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că candidatul ACL la Președinție va fi declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casație și Justiție, întrucât aceasta este practica unitară a acestei instanțe, în toate cazurile anterioare pronunțându-se similar.

”Cu siguranţă şi domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, că aşa au fost toate deciziile până acum (…) Rezultatul este ştiut de toată lumea, domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, pentru că până acum asta e practica unitară a ICCJ, în toate cazurile anterioare au spus la fel”, a susţinut Ponta.

Ponta a mai afirmat că de fapt asistăm la încercarea celor din ACL de a-i apăra pe cei declarați incompatibili.

”Asistăm, ca şi la Senat, la încercarea celor de la ACL, a domnului Blaga şi Iohannis, de a-i apăra pe cei declaraţi defintiv şi irevocabil incompatibili. Fac acest lucru nu din dragoste pentru domnul deputat Stoica, parcă, nici nu cred că-l cunosc ei, sau pentru domnul senator Akos Mora, ci din teama că pe 18 noiembrie sau când se va judeca la ICCJ, cu siguranţă şi domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, că aşa au fost toate deciziile până acum. Şi atunci încearcă să blocheze în Parlament pierderea mandatului de către cel declarat incompatibil”, a susţinut premierul.

Totodată, premierul este de părere că Iohannis va pierde alegerile și va deveni „un primar ca atâţia alţi primari”.

”Decizia de azi a ICCJ cred că e o decizie foarte bună. Dacă ar fi judecat acum, se putea victimiza domnul Iohannis, apărea o tulburare în opinia publică. Aşa domnul Iohannis va pierde în noiembrie alegerile, va fi primar, şi ca primar bănuiesc că nu va mai exista niciun fel de presiune asupra Curţii Supreme să dea o decizie împotriva tuturor deciziilor de până acum”, a conchis Victor Ponta.

Întrebat de unde ştie ce va decide ICCJ, având în vedere că nu există nicio decizie a acestei instanţe pe această speţă, Ponta a spus: ”M-aţi întrebat, v-am răspuns”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că dosarul lui Klaus Iohannis legat de incompatibilitate se află la ICCJ din 2013 şi nimeni nu este „îndreptăţit să judece termenele”.

„Şi, totuşi, dacă privim la situaţia reală care s-a creat, ar fi fost trei alternative: una – să se judece înainte de depunerea candidaturilor, care ar fi fost cea mai corectă din punct de vedere al sănătăţii competiţiei politice”, a declarat Traian Băsescu.

Șeful statului a mai declarat că doar poporul are dreptul să decidă președintele.

„A doua variantă ar fi fost să se judece înainte de a se băga voturile în urnă, mai puţin bună decât prima variantă, dar mai puţin rea dacă s-ar judeca după ce se bagă voturile în urnă. Atunci, din punct de vedere politic, nu putem spune decât că justiţia va vea o decizie majoră cu privire la alegeri, ceea ce este nepermis într-un stat democratic. Poporul are dreptul să decidă alesul şi nu justiţia”, a adăugatTraian Băsescu.

Întrebat cum privește o declaraţie recentă a lui Klaus Iohannis în care acesta vorbea de un gest „de moralitate” în cazul în care ar fi declarat incompatibil, Traian Băsescu a afirmat: „Moralitate era dacă ar fi cerut domnia sa, ştiind că are dosarul din 2013 la Înalta Curte, dacă înainte de a-şi depune candidatura ar fi cerut domnia sa să fie judecat”.

Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis se va judeca după al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, după ce instanţa supremă a respins, luni, cererea ANI şi a menţinut data de 18 noiembrie pentru analizarea admisibilităţii recursului.

Candidatul ACL, Klaus Iohannis a declarat că va candida la prezidenţiale indiferent de ceea ce se va întâmpla şi că porneşte de la premisa că va câştiga procesul.

„Nu am cum să pierd, în primă instanţă am câştigat, şi încă foarte bine, acest proces. Nu există nicio chestiune suplimentară faţă de ce s-a discutat pe fond şi nu există pentru mine niciun motiv să cred că aş putea să pierd acest proces, şi atunci, sigur, dacă ar fi un termen relativ rapid, s-ar judeca, aş câştiga procesul şi ar fi scoasă această chestiune din discuţia publică”, a conchis Klaus Iohannis.

5 comentarii la “Iohannis: La Ponta a fost o imixtiune în actul de justiţie, la Băsescu a fost vorba de o scăpare

  1. Scaparile , lungi si dese–cheia marilor SUCCESURI—dragul ,nostru , drag–cum mai copii tu discursul TATUCULUI . Despre , JUSTITIE–ciocul mic— (ca.se ) supara unii si fac calcule–domn profesor–cum ar fi : 1/ 2 dintr-o casa =21,6 mp—1/1–cat fac domn profesor ?Daca trecem de la legea lui OHM–la legea lui IOHANNIS 1/1 = 377 mp—-377–domnule profesor ? NU E BINE .

  2. am votat dintotdeauna cu liberalii. Dar acest Johannis a reusit sa ma faca sa-mi scimb optiunea: „”tutu-mutu”, de o perfidie extrema.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *