Iohannis la Summitul UE: România e interesată de o bună conectivitate a celor 2 regiuni

Sursa foto: Klaus Iohannis

Bruxelles – Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Preşedintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la Summitul Uniunea Europeană – Consiliul de Cooperare al Golfului, context în care a subliniat că România este interesată de o mai bună conectivitate între cele două regiuni.

„Preşedintele României, Klaus Iohannis, a subliniat importanţa parteneriatului strategic UE-Consiliul de Cooperare al Golfului la momentul actual, precum şi potenţialul cooperării economice multisectoriale. A pledat pentru actualizarea şi extinderea cadrului contractual în domeniul comerţului şi al investiţiilor, susţinând, totodată, şi avansarea pe linia liberalizării vizelor. România este interesată de o mai bună conectivitate între cele două regiuni, prin dezvoltarea şi extinderea unor proiecte, precum Coridorul Economic India-Orientul Mijlociu-Europa (IMEC) şi sub egida Global Gateway, care să permită utilizarea mai eficientă şi în parteneriat a noilor tehnologii, a surselor de energie şi a materialelor critice. Referindu-se la interdependenţele dintre cele două regiuni inclusiv în plan securitar, preşedintele României a evidenţiat ameninţările de securitate pentru ţara noastră rezultate din agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi importanţa implementării depline a sancţiunilor la adresa Rusiei”, a informat Administraţia Prezidenţială într-un comunicat transmis joi.

Potrivit sursei citate, această primă ediţie a Summitului a reprezentat un moment definitoriu pentru avansarea Parteneriatului Strategic dintre cele două regiuni şi a pus bazele unei cooperări aprofundate în perioada următoare. Cu această ocazie, liderii au adoptat o Declaraţie comună, care afirmă în termeni angajanţi interesul pentru consolidarea legăturilor politice bilaterale, trecerea lor la un nivel superior şi nevoia de a depăşi împreună provocările regionale la adresa păcii internaţionale, a securităţii şi a stabilităţii, în baza dreptului internaţional şi a principiilor Cartei ONU.

Parteneriatul comun UE-Consiliul de Cooperare al Golfului vizează securitatea, dezvoltarea durabilă şi prosperitatea celor două regiuni, prin stimularea comerţului bilateral şi a investiţiilor, cooperarea energetică şi combaterea schimbărilor climatice, conectivitate sporită, inclusiv în domeniul digital şi al contactelor interumane.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: