Skip to content
Politică

Iohannis, laude la adresa protestatarilor într-un interviu în presa străină

www.argumentpress.ro

Coruptia nu poate sa fie oprita, dar trebuie sa fie controlata, intr-o tara in care abuzul de putere este o mostenire a perioadei comuniste, este mesajul presedintelui Romaniei, dupa opt zile de proteste ample care au deraiat un plan al Guvernului de a slabi legislatia impotriva coruptiei prin ordonanta de urgenta, scrie The Associated Press.

Presedintele roman Klaus Iohannis a declarat miercuri. pentru The Associated Press. ca lupta in vederea opririi coruptiei in tara arata „fata urata a politicii” si i-a laudat pe protestatari ca s-au ridicat pentru a bloca o masura prin care Guvernul ar fi slabit presiunea asupra unor functionari ce si-au abuzat puterea.

Proteste ample de strada au oprit, pentru moment, ordonanta de urgenta care ar fi dezincriminat fapte de coruptie cu un prejudiciu de pana la 48.500 de dolari, scrie AP, citat de news.ro.

Iohannis, in varsta de 57 de ani, i-a laudat pe manifestanti pentru ca si-au facut cunoscuta opozitia prin mitinguri pasnice, care s-au raspandit din capitala in alte parti ale tarii.

„Am fost surprins de amploarea multimii”, a declarat el. „Sa ai peste 200.000 de oameni in Piata Victoriei este un lucru extraordinar”.

Iohannis, care a fost ales in 2014, prin vot direct, a fost anterior presedintele Partidului Liberal, functie din care a demisionat pentru a deveni seful statului, un post cu puteri limitate.

El a criticat Guvenul condus de premierul Sorin Grindeanu, format in urma alegerilor parlamentare din decembrie.

El a declarat ca fenomenul coruptiei generalizate este o ramasita incapatanata a trecutului comunist al tarii. Perioada comunista s-a incheiat prin revolta populara din 1989 care l-a indepartat de la putere pe fostul dictator Nicolae Ceausescu.

„Este sigur ca nu se va termina intr-un an ori doi ori patru”, a declarat Iohannis la palatul prezidential din secolul al XVII-lea. „Lupta intensa impotriva coruptiei nu este ceva frumos. Ea scoate la iveala fata urata a societatii pe care vrem sa o eradicam. Dar este nevoie de timp”.

Coruptia nu va inceta vreodata, a spus el, insa ea poate fi mult incetinita, iar tot mai putini politicieni si functionari vor fi tentati sa-si exploateze pozitia in fata intensificarii urmaririlor si rezistentei publice.

Iohannis pare ca a iesit din aceasta criza mai puternic, scrie AP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *