Skip to content
Politică

Iohannis: Mă aştept de la noul guvern să rezolve câteva probleme foarte urgente

Inquam Photos / George Calin

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că se aşteaptă ca noul Guvern să rezolve câteva probleme foarte urgente, precum execuţia bugetară, proiectul de buget, reluarea discuţiilor pe legile justiţiei, continuarea luptei anticorupţie.

„Domnule prim-ministru, onoraţi membri ai guvernului, veţi avea un mandat relativ scurt, dar pot să spun deja din această seară că mă aştept de la acest nou guvern să rezolve câteva probleme foarte urgente: închiderea bugetului pe anul 2019, pregătirea proiectului de buget pentru anul 2020, reluarea discuţiilor pe legile justiţiei, fiindcă ce a stricat PSD-ul în domeniul justiţiei trebuie reparat. Trebuie încurajată din nou lupta anticorupţie, trebuie pregătite şi puse în practică într-un mod foarte transparent, corect, eficient, alegerile. Este nevoie, cu siguranţă, de foarte, foarte multă implicare”, a spus Iohannis la ceremonia de depunere a jurământului de învestitură de către membrii Cabinetului Orban.

El a atras atenţia că urmează alegeri care trebuie „foarte bine pregătite”.

„Vreau să atrag atenţia că această victorie, care este o victorie importantă, o victorie mare, este totuşi numai o victorie de etapă. Urmează alegeri grele extrem de importante pentru România, urmează alegerile prezidenţiale, urmează alegerile locale şi urmează, poate chiar anticipat, alegerile parlamentare. Toate acestea trebuie logistic foarte bine pregătite, politic trebuie foarte bine pregătite, pentru a da românilor posibilitatea să aleagă varianta cea mai bună”, a spus Iohannis.

Şeful statului le-a urat reprezentanţilor Executivului să găsească sprijinul necesar în Parlament.

„Începe un mandat nou, un mandat greu, dar care poate să aducă foarte multe satisfacţii pentru partidele care se implică şi pentru români. Chiar dacă este un guvern monocolor minoritar, eu vă doresc să găsiţi sprijinul necesar în Parlamentul României, pentru a vă pune în practică proiectele şi, foarte important, pentru a stopa dezastrul lăsat în urmă de guvernele pesediste. Deja, vă spun sincer, mă tem de ce vor găsi noii miniştri în ministere”, a afirmat Iohannis.

El a catalogat din nou guvernarea PSD drept „toxică”.

„Se termină, astfel, guvernarea pesedistă, care, în diferite variante, a durat aproape 3 ani de zile. Guvernări toxice pentru români, pentru România, guverne care au stricat foarte multe proiecte şi foarte multe abordări ale României. Este foarte bine că această etapă s-a terminat astăzi şi avem şansa să avem un guvern, care va primi, sper, suficient sprijin în Parlament, pentru a începe reconstrucţia, pentru a repune România pe calea cea bună. Am mai spus-o şi o s-o mai spun: România putea să fie mult mai departe; România putea să aibă mai multe autostrăzi, mai multe şcoli, mai multe spitale, să aibă mai multe proiecte pe fonduri europene, să aibă mai multe proiecte pentru români. În ultimii 30 de ani România nu s-a dezvoltat mai mult şi mai bine din cauza PSD-ului, nu este niciun secret şi o spun direct şi pe faţă. Această schimbare care s-a produs astăzi, care s-a finalizat astăzi cu succes, este încununarea unei lupte de uzură, dusă în ultimii 3 ani de mine împreună cu opoziţia parlamentară şi a fost încununată de succes. Însă, acest succes, trebuie să fim conştienţi, este un succes indus de voinţa populară”, a spus Iohannis.

La finalul ceremoniei de depunere a jurământului de învestitură de către Cabinetul Orban s-a servit şampanie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *