Skip to content
Politică

Iohannis, mesaj de ultimă oră pentru românii care muncesc în Marea Britanie: „Acest lucru mi-a fost confirmat direct”

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, un mesaj de ultimă oră pentru românii care muncesc în Marea Britanie, în contextul recentului Brexit.

După încheierea lucrărilor Consilului European de la Bruxelles, oficialul de la Cotroceni a declarat că „este esenţial să înţelegem că Uniunea Europeană este singura opţiune pentru menţinerea prosperităţii şi securităţii pentru cetăţenii noştri”.

Potrivit lui Klaus Iohannis, principalul mesaj care s-a desprins din discuţiile şefilor de state şi de guverne prezenţi al Bruxelles a fost acela că „uniunea celor 27 de state membre trebuie să iasă întărită din această încercare”.

„A fost reconfirmat angajamentul comun de a păstra unitatea şi coeziunea Uniunii. Doresc să salut acest mesaj de unitate, asumat de toate cele 27 de state membre. Am subliniat că avem nevoie acum de o abordare cât mai pragmatică, care să detensioneze situaţia şi să ne permită să mergem înainte”, a continuat Iohannis.

Explicând că „trebuie să răspundem aşteptărilor cetăţenilor din statele noastre”, Klaus Iohannis a anunţat că liderii reuniţi la Consiliul European au adoptat, miercuri dimineaţă, „o declaraţie comună UE27”.

„Salut faptul că această declaraţie conţine mesaje pe care le-am trimis şi eu în cadrul reuniunii, respectiv:

  • regretăm rezultatul referendumului din Regatul Unit, dar respectăm voinţa exprimată de majoritatea poporului britanic;
  • până când Regatul Unit părăseşte Uniunea, acesta îşi păstrează statutul de stat membru, cu toate drepturile şi toate obligaţiile;
  • Regatul Unit va respecta, în această perioadă, libertatea de circulaţie a cetăţenilor şi drepturile lucrătorilor europeni”, a detaliat Iohannis.

Mai mult: preşedintele României a precizat că acest lucru i-a fost „confirmat în mod direct” de către premierul britanic David Cameron.

„Asigur, astfel, comunitatea română care trăieşte şi lucrează în Marea Britanie, că România va urmări în negocieri cu maximă prioritate apărarea intereselor lor”, a mai spus Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *