Skip to content
Politică

Iohannis: Ne dorim un parteneriat strategic relevant cu Japonia; sperăm să se materializeze anul viitor

Inquam / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că România îşi doreşte un „parteneriat strategic relevant” cu Japonia şi şi-a exprimat speranţa că acest obiectiv se va realiza în 2021.

Ne dorim un parteneriat strategic relevant cu Japonia, care să consolideze rezultatele vizitei istorice a premierului Shinzo Abe de la Bucureşti, din 2018, şi sperăm ca acest obiectiv să se materializeze în anul viitor, la aniversarea centenarului relaţiilor politico-diplomatice„, a spus Iohannis la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România.

De asemenea, şeful statului a subliniat că România va acorda o deosebită atenţie dezvoltării în continuare a parteneriatelor şi relaţiilor strategice sau speciale cu Germania, Franţa, Polonia, Italia, Spania, Regatul Unit, Turcia sau Israel, alături de cele cu toţi vecinii direcţi ai ţării noastre.

El a indicat că România doreşte modernizarea parteneriatului strategic cu Marea Britanie.

Peste puţin timp va avea loc retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Este un moment pe care noi nu l-am dorit, dar vom acţiona pentru ca prietenia şi alianţa care ne-au legat până acum să rămână puternice între Regatul Unit şi Uniunea Europeană. În egală măsură, urmărim modernizarea parteneriatului nostru strategic dintre România şi Regatul Unit, la care lucrăm în prezent„, a spus Iohannis.

Şeful statului a indicat că direcţiile mari de acţiune, trasate în anii trecuţi, rămân valabile şi în ceea ce priveşte Balcanii de Vest sau celelalte state ale Parteneriatului Estic.

În plan mai larg, priorităţile noastre de politică externă vizează consolidarea relaţiilor, inclusiv a celor economice, cu alte state şi zone de interes din lume, între care se înscriu Japonia, Coreea de Sud, China, India, precum şi state din Asia, Africa, America Latină şi Caraibi„, a spus Iohannis, potrivit Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *