Skip to content
Politică

Iohannis, nevoit să ascundă scandalul sub preș: cum îi afectează Augustin Lazăr imaginea în campanie

Inquam Photos / Octav Ganea

Nu de puține ori președintele Iohannis a suferit la capitolul imagine din cauza oamenilor din jurul său, pe care i-a sprijinit în diferite funcții sau pe care i-a lăsat să-și rezolve singuri problemele. A venit rândul lui Augustin Lazăr care defilează cu nerușinare în societatea românească și se dă o victimă, când de fapt a fost un instrument al regimului comunist.

Astăzi, la consultările cu președintele, PSD a trimis o echipă formată din Eugen Nicolicea și doi deținuți politici de la Aiud – Marin Iancu și Ioan Muntean – , din vremea când Augustin Lazăr făcea parte din comisia de eliberări. Președintele Iohannis a acuzat PSD că încearcă să se folosească de poveștile acestor oameni: „Dar trebuie să spun că încercarea PSD de a se folosi de necazul acestor doi foști deținuți pentru a-și legitima asaltul la justiție e o încercare jalnică”.

Mai bine cu Lazăr?

Președintele Iohannis folosește cuvinte dure, însă el se află chiar în situația de a sprijini la conducerea României un procuror comunist care a făcut parte din comisia de eliberări de la Penitenciarul Aiud și a contribuit la sistemul comunist.

De altfel, Iohannis nu a vorbit niciodată despre problemele procurorului general, care se mai și încăpățânează să ceară un alt mandat la Ministerul Public. Această tăcere din jurul președintelui este o lovitură cu care PSD își mobilizează electoratul. Și atât timp cât societatea s-a împărțit în două tabere – cei care îl apără pe Augustin Lazăr și cei care îl condamnă – , președintele va încerca doar să reducă pierderile de imagine.

Iohannis nu trebuie să facă nimic în această perioadă, doar să încerce să ascundă scandalurile sub preș și să spere că se va uita acest episod până în toamnă când sunt alegerile prezidențiale.

De ce nu iese cu declarații despre Augustin Lazăr:

  1. Dacă președintele Iohannis va critica comunismul și pe toți procurorii care au acceptat să fie instrumente ale regimului comunist, va pierde o parte din sprijinul justiției din România. Printre magistrați se mai află, încă, unii cu trecut comunist și care au destulă influență.
  2. Electoratul lui Iohannis îl apără pe Augustin Lazăr, ba chiar, surprinzător, l-a transformat într-o victimă. Prin urmare, o ieșire critică la adresa actualului procuror general ar fi o mutare împotriva propriului electorat.
  3. Oricum mandatul lui Augustin Lazăr expiră peste câteva săptămâni, iar Iohannis nu poate decât să aștepte să se debaraseze de acest procuror comunist care atârnă ca o pată neagră pe imaginea României post-comuniste. Șansele ca Lazăr să mai primească un alt mandat de procuror general sunt nule, mai ales după acest scandal.

Scandalul cu Augustin Lazăr va fi reaprins în preajma alegerilor prezidențiale. Lupta împotriva comunismului rămâne în continuare un subiect sensibil, care poate decide câștigătorul la alegerile prezidențiale.

În 1996, Ion Iliescu a pierdut alegerile pentru o problemă mult mai simplă, când a fost întrebat de Emil Constantinescu dacă crede în Dumnezeu. Fiind comunist și, implicit, ateu, Ion Iliescu a pierdut dezbaterea și alegerile din acel an, deși era văzut favorit.

Rămâne de văzut cum va gestiona Iohannis aceste lovituri pe care le încasează în mod gratuit, din cauza unor oameni cu trecutul pătat. În măsura în care PSD va știi să-și pregătească strategia, Augustin Lazăr va fi un motiv de atac la adresa președintelui Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *