Skip to content
Politică

Iohannis ”nu își lasă țara din mână”. Susținătorul președintelui, un personaj-cheie din UE

HotNews

Președintele României, Klaus Iohannis, a fost lăudat de către un important personaj de pe scena politică a Uniunii Europene. Susținătorul șefului de stat a punctat și că acesta ”nu își lasă țara din mână”. 

Mai precis, este vorba chiar de președintele Franței, Emmanuel Macron. Cu ocazia împlinirii unui an de mandat, omologul lui Iohannis a acordat un interviu în care a vorbit atât despre tendințele populiste ale țărilor europene. În plus, Macron a ținut să arate că omologul său român se află la polul opus de liderii Ungariei și Poloniei, conform Digi24.ro.

Citiți mai jos o parte din interviul președintelui Franței

Moderator: Cum puteţi refonda Europa cu foste ţări comuniste, care se opun primirii refugiaţilor, a străinilor, Europa lui Viktor Orban şi a discursurilor lui, care amintesc de perioada de dinainte de război?

Emmanuel Mcron: Iau Europa aşa cum e. Putem să o plângem. O plâng şi eu, ca şi dumneavoastră. Nu împărtăşesc nimic din valorile lui. Dar este acolo, este ales.

Moderator: Nu este singurul care împărtăşeşte…

Emmanuel Macron: În Europa se ridică aşa numitele democraţii iliberale.

Eu văd în Europa democraţii în care oamenii au obosit. Li se spune că nu pot exista reforme, rămân ataşati de lucruri. Democraţii care se obişnuiesc cu slăbiciunea, cu nedreptatea şi inegalităţile, cu furia. Acestea fac să crească populismul care le denunţă moral, dar care nu atacă cauzele. Şi de celalaltă parte sunt democraţiile iliberale, care spun: „Oamenii aceia sunt slabi, hai să nu mai respectăm democraţia, să scăpăm de independenţa magistraţilor”. Polonia, Ungaria, unii în România – şi salut acum munca preşedintelui român care nu îşi lasă ţara din mână… Aceste tendinţe sunt în urcare peste tot în Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *