Skip to content
Politică

Iohannis, prima ieșire de după revocarea lui Kovesi: voi sprijini poate și mai mult lupta anticorupție

jurnalmm.ro

Președintele României Klaus Iohannis a ajuns la summitul NATO de la Bruxelles și a făcut declarații importante cu privire atât la rolul strategic al României cât și la NATO în context general. Iohannis a făcut de asemenea și precizări importante despre lupta anticorupție.

„Summitul este extrem de important pentru NATO și cu accente deosebite pentru România. Obiectivul principal este consolidarea posturii defensive a NATO . Este foarte importantă atenția pe care vrem să o atragem asupra Marii Negre. Există și o ședința specială dedicată Mării Negre”, a spus Iohannis la summit.

Întrebat despre relația SUA cu ceilalți aliați, președintele Iohannis a spus următoarele subliniind și rolul României în NATO și direcția pe care statul român trebuie să o aibă pe viitor:

„Este un punct pe care l-am subliniat și eu și îl voi sublinia în continuare. Impărțirea echitabilă a sarcinilor trebuie sa fie echitabilă. Nu putem accepta că unii contribuie și alții beneficiază. România a avut poziția pe care am tot reafirmat-o: că vrem să fim un furnizor de securitate pentru întreaga regiune. Asta înseamnă că trebuie să avem forțele armate foarte bine pregătite și dotate. Prima acțiune politică pe care avut-o a fost să adun forțele politice și să hotărâm alocarea a 2 procente pentru apărare mult mai repede decât se convenise cu termenul de ghidaj care este 2024, iar noi am început încă de anul trecut. Luăm în serios și dotarea și oferirea de securitate”, a declarat Klaus Iohannis.

A subliniat și implicarea Romaniei în cadrul NATO pe teatrele de operațiuni: „suntem prezenți în Irak, Afghanistan, Kosovo”.

Acesta a fost întrebat și în legătură cu situația justiției din România în contextul revocării lui Kovesi:

„Calea românească trebuie să fie calea democrației. Susțin întărirea statului de drept. Calea românească este calea valorilor democratice și a statului de drept. Primul om în stat este primul om care respectă legea și deciziile CCR. Niciun moment nu a fost pentru mine o opțiune să nu respect statul de drept și Constituția. Este un pas pentru supremul respect pentru Constituție. Lupta anticorupție trebuie să meargă înainte și va merge înainte. DNA este un corp de profesioniști foarte bine pregătiți. Lupta anticorupție va merge cu toată forța mai departe. Nu mi-am schimbat părerea personală despre activitatea DNA și activitatea lui Kovesi. Această activitate trebuie apreciată și voi sprijini poate și mai mult lupta anticorupție”, a precizat Iohannis potrivit digi24.ro.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *