Skip to content
Politică

Iohannis, PRIMA ieșire despre motivarea CCR: PSD încearcă să amputeze puterile președintelui

antena3.ro

Președintele Klaus Iohannis a avut marți prima ieșire despre motivarea deciziei CCR în legătură cu revocarea Codruței Kovesi de la conducerea DNA.

Mai precis, șeful statului i-a acuzat pe cei de la PSD că „încearcă să amputeze puterile președintelui”.

" "

Încă de la început, Klaus Iohannis a pledat pentru continuarea luptei anticorupție, criticându-i pe politicienii nemulțumiți în această privință.

„Am citit motivarea deciziei Curții. Ca să nu apară vreo confuzie în spațiul public: eu am spus de prima dată de când m-ați întrebat că voi citi această motivare până când o s-o înțeleg foarte bine. Deci mai avem un pic de citit. Însă citind această motivare, au apărut câteva chestiuni care m-au făcut să evaluez demersul într-o nouă lumină.

În această etapă, recunosc că motivarea aduce la suprafață mai multe întrebări decât clarificări, dar o aprofundare ulterioară poate ne duce mai aproape de adevăr. Vom vedea. Evident că toată dezbaterea a pornit în jurul luptei anticorupție. Și atunci se pune întrebarea legitimă: dacă atâția politicieni sunt nemulțumiți cu lupta anticorupție, dacă au fost atâtea discuții, mai este nevoie de lupta anticorupție în România? Aici răspunsul meu este ferm și clar: România are nevoie de lupta anticorupție. Ea trebuie dusă cu toată fermitatea. Românii trebuie să aibă încredere că această este o luptă dreaptă.

Au fost aduse unele exemple unde poate procedurile aau fost discutabile, unde lucrurile poate n-au mers ca la carte. Însă aceste chestiuni sunt în analiză, sunt în rezolvare. Mii și mii de cazuri merg înainte. Lupta anticorupție este un succes în România”, a opinat Iohannis.

În continuare, președintele Klaus Iohannis i-a atacat pe cei de la PSD, acuzându-i că încearcă să diminueze rolul primului om în stat în legătură cu revocarea unui procuror-șef.

„În ceea ce privește abordarea politică, putem să constatăm destul de ușor că PSD-ul încearcă de o bună vreme încoace să amputeze puterile președintelui. Un partid (Partidul Social Democat) încearcă să amputeze puterile președintelui României. De ce? fiindcă actualul președinte al României evident că are în multe privințe altă părere decât majoritatea PSD-istă din Parlament.

Am văzut această dorință prima dată când s-a modificat Legea ANCOM, unde președintele a fost scos din proc de numire a președintelui ANCOM. A continuat discuția chiar când s-au discutat legile justiției, unde puterea președintelui a fost diminuată față de situația anterioară.

Se pune întrebarea: nu cumva aceste legi au fost modificate și pentru a diminua puterea președintelui? Este clar că PSD-ul încearcă cu toate mijloacele de care dispune să diminueze puterea președintelui. Din păcate, decizia CCR vine exact în aceeași linie și în aceeași logică, de diminuare a rolului președintelui în procedura de demitere a unui înalt procuror. Și de aici apar întrebările”, a afirmat Iohannis.

În acest punct, Klaus Iohannis a pledat pentru menținerea independenței procurorilor și împotriva funcționării acestora în subordinea ministrului Justiției, iar nu sub autoritatea acestuia, așa cum prevede Constituția.

„Dacă citim motivarea, se pune întrebarea: care mai este statutul procurorilor în România? După această decizie, mai sunt procurorii independenți, așa cum ni-i dorim ca să fie independenți în lupta anticorupție? Sau sunt duși procurorii mai degrabă în subordinea ministrului Justiției decât sub autoritatea ministrului Justiției, așa cum scrie în Constituție?” a punctat președintele.

Totodată, președintele susține că este nevoie de clarificări concrete și de o dezbatere publică, susținând că există întrebări la care sunt necesare răspunsuri.

Avem un nou super-ministru al Justiției care decide și președintele execută? Fără să se țină seama de avizul CSM-ului? Ce mai este CSM-ul? Cum poate CSM-ul să își îndeplinească rolul principal, de garantare a independenței Justiției dacă CSM-ul nici nu mai contează în procedura de demitere a unui procuror-șef .Iată întrebări la care încet-încet trebuie să răspundă și unii și alții. Sunt întrebări care necesită răspunsuri după o dezbatere clară. Eu sunt dispus să pun aceste întrebări într-o dezbatere publică. Este nevoie de o dezbatere largă, cu toți actorii interesați și poate este nevoie ca poporul român să își spună părerea. Poate este nevoie de clarificări în Constituție clar. Poate trebuie să gândim împreună dacă lucrurile, arhitectura statului este bine gândită sau dacă trebuie introduse noi mecanisme care să ne confirme că nu ne îndepărtăm de valorile Constituției. Poate, revenind la discuția pe care am pornit-o în toamna lui 2016  și de atunci lucrurile au fost interpretate în fel și chip”, a mai spus președintele.

În legătură cu posibilitatea suspendării sale, Iohannis susține că nu există temei pentru acest demers, susținând că afirmațiile acestea au fost făcute în grabă de unii PSD-iști.

„Cred că se grăbesc un pic PSD-iștii. Nu am afirmat în niciun fel ce voi face în perioada următoare, decât să citesc motivarea și să caut răspunsuri pertinente pentru ce este scris acolo. Nu există niciun temei pentru suspendare, chiar dacă unii PSD-iști se trezesc vorbind despre suspendare doar pentru a se afla în treabă”, a arătat Klaus Iohannis.

Referitor la data la care ar putea anunța o decizie concretă în cazul Kovesi, Iohannis a spus că se va încadra într-un termen rezonabil.

„Este nevoie să reacționez într-un timp rezonabil, dar nu cred că cineva serios se așteaptă de la mine să aplic mecanic o decizie într-o zi sau două. Doresc, dacă aceste teme, acum au apărut, să avem o dezbatere, să avem o discuție, să ne lămurim înainte să facem un pas. Întrebările au fost puse, lucrurile au fost scrise într-o motivare a deciziei CCR și ele trebuie să primească un răspuns. Lupta anticorupție trebuie să continue, procurorii trebuie să fie independenți, nu putem să avem un super-ministru care să dicteze președintelui ce să facă. Eu acuma sunt în faza în care mă lămuresc ce e cu decizia și ce e cu motivarea”, a zis Iohannis.

În altă ordine de idei: Klaus Iohannis a susținut că este inadmisibil ca un „infractor” să apară la televizor şi să ameninţe magistraţii, „după ce a convocat un miting mediocru anti-justiţie”.

„Pe bună dreptate s-au revoltat magistraţii. Adică cum se trezeşte un politician (care mai este şi infractor) să se ducă la televizor să ameninţe acolo magistraţii, după ce a convocat un miting mediocru antijustiţie? Este inadmisibil. De asta am spus că nu putem să lăsăm statul să intre într-o situaţie de incertitudine, să intrăm în derive şi să ne trezim că în loc să consolidăm democraţia românească, o ia aşa, de dragul unuia care vrea să fie mai puternic decât e sănătos, renunţăm la valori democratice”, a tunat președintele.

Totodată, politicianul de la Cotroceni a ținut să dezmintă ipoteza existenței unui stat paralel. Concret: chestionat în legătură cu declarația făcută duminică seară de Liviu Dragnea, când a susținut că NATO și UE au finanțat așa-numitul „stat paralel”, Iohannis a replicat: „O declarație foarte proastă și contraproductivă. În România nu există niciun stat paralel, este o invenție a pesediștilor prin care vor să-și motiveze demersurile anti-justiție și anti-servicii. Atât de simplu este. În România există un singur stat și pe acel stat îl reprezint eu! Povestea cu statul paralel este o invenție, nu știu dacă a pesediștilor, sau a consultanților lor, dar pot să-i asigur pe români că în România nu există niciun stat paralel și tot restul sunt povești prin care PSD încearcă să-și valideze anumite demersuri destul de discutabile”.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *