Skip to content
Politică

Iohannis, PRIMA reacție de după verdictul CCR în cazul Kovesi: Voi respecta Constituția, indiferent de ce se întâmplă!

cotidianul.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, marți, cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului Înconjurător, a oferit o primă reacție după verdictul dat de CCR în cazul Kovesi.

Amintim că CCR a decis ca exista conflict constitutional intre Guvern si Presedintie, dupa ce Klaus Iohannis a decis sa nu o revoce pe sefa DNA, asa cum ii ceruse ministrul Justitiei.

”În realitate sunt mult mai multe teme care reapar și merită discutate. Statutul procurorilor. Eu sunt convins și voi acționa în consecință, că procurorii trebuie să fie independenți. În niciun caz nu trebuie să fie controlați politic. Nu pot fi în subordinea unui politician, fie el ministru. Orice am face noi în România ca stat, trebuie să asigure independența procurorilor. E adevărat, în Constituție spune că procurorii sunt sub autoritatea ministrului. Eu înțeleg că ministrul Justiției ar trebui să aibă o autoritate în domeniu și să o folosească pentru a-i apăra, a-i apăra în dezbaterea publică. Autoritatea ar trebui să fie orientată spre înlesnirea muncii procurorilor. Nu sunt în subordinea ministrului. Oricine, orice ar spune, nu îi poate plasa în subordinea ministrului. Eu iau în calcul să respect statul de drept, să îl întăresc, să am grijă, atât cât pot, să rămână procurori independenți, cu respectarea Constituției. O decizie a CCR nu poate fi discutată prin referendum (…) Vedem din păcate că sunt tot mai mulți politicieni care pun sub semnul întrebării anumite aspecte ale independenței justiției și, dacă va fi nevoie, putem convoca un referendum pe această temă.

Voi respecta Constituția, indiferent de ce se întâmplă. Este evident că cei care trebuie să lămurească aceste probleme sunt chiar cei care le-au creat. Mitingurile sunt o formă de protest. În nicio societate normală, un miting de protest nu se asociază cu cei de la Putere. Mi se pare o abordare caraghioasă și pur populistă.

Apropo de suspendare, am observat că foarte mulți sunt preocupați de suspendare. Vreau să vă spun că eu nu. Nu există niciun motiv de suspendare”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit Digi 24.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *