Skip to content
Politică

Iohannis pune tunurile pe PSD-ALDE. Consultări pentru o nouă majoritate parlamentară

Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Iohannis a chemat partidele la Cotroceni pentru ajustarea legislației după referendumul din 26 mai, însă scopul real este acela de a lua pulsul formațiunilor politice și de a înțelege ce vrea fiecare pentru a susține o nouă majoritate parlamentară. Șeful statului știe foarte bine că este un moment potrivit să preia frâiele Parlamentului și Guvernului, altfel riscă să piardă acest sprijin al cetățenilor până în 2020.

PSD și ALDE țin frâiele cu disperare

Pesediștii nu lasă garda jos și această guvernare și majoritate parlamentară este probabil ultima lor șansă. Perspectivele pentru 2020 nu sunt deloc unele pozitive. Dăncilă va trebui să-și convingă parlamentarii să rămână alături de PSD, acum când barca începe să se scufunde. Unii vor fi răsplătiți cu diferite funcții, așa cum s-a întâmplat de atâtea ori în trecut. Cei mai dezavantajați sunt cei de la ALDE, ținând cont de rezultatul de la europarlamentare. Atât timp cât PSD-ALDE au majoritatea, va fi imposibil de adoptat referendumul.

UDMR, pregătit la șantaj

UDMR-iștii sunt de la înființare partidul balama pe scena politică. Mereu au căutat un loc călduț la guvernare și au părăsit barca înainte să se scufunde, sărind în următoarea barcă și pozând în salvatori ai patriei, deși mulți udemeriști au probleme cu justiția și partidul a sprijinit atâtea atacuri la adresa justiției.

Jocul maghiarilor are interese doar pentru comunitatea lor din Transilvania. Numai că președintele Iohannis trebuie să fie atent cum negociază cu un partid care e sprijinit în mod direct de oamenii lui Viktor Orban, premierul Ungariei. Recent, Ungaria a trimis armata să păzească granița cu România. Întărirea UDMR sau facilitarea accesului la putere va crea multe probleme în Transilvania și va afecta campania pentru prezidențiale.

USR-PLUS ajută PSD-ALDE

USR-PLUS a precizat că vrea să cadă Guvernul, dar ei nu vor intra la guvernare, pentru că li se strică socotelile pentru 2020. De fapt USR-PLUS sprijină PSD-ALDE cu această atitudine. Guvernul n-o să cadă singur sau peste noapte și nici atât nu trebuie să cadă dacă partidele din opoziție nu-și asumă guvernarea. Ipoteza de anticipate este o prostie care va afecta stabilitatea economică a țării. Anticipatele sunt considerate o criză politică și acest lucru se va reflecta imediat pe piața externă.

USR-PLUS știe că cea mai bună șansă a partidului pentru a crește este opoziția. Dacă PNL va intra acum la guvernare, cu atât mai bine pentru Cioloș și Barna, vor putea să-i atace din toate direcțiile. Evident că nici liberalii nu vor intra singuri la guvernare. Ori toți, ori niciunul. Doar setea de putere și disperarea ar putea să împingă PNL spre această greșeală.

Partidele mici

PMP și Pro România sunt partide care vor sprijini o viitoare majoritate parlamentare, știind că e șansa lor cea mai mare să crească puțin până în 2020. Victor Ponta poate să mai rupă din voturile PSD, dacă Dăncilă nu-l păcălește să-l atragă lângă ei la guvernare, mai ales că Năstase a devenit un fel de consilier penal al Guvernului.

De ce trebuie să cadă Guvernul

Pentru că opoziția și-ar dezamăgi propriul electorat dacă PSD-ALDE ar continua să guverneze fără niciun impediment și dacă majoritatea parlamentară își va continua asediul la Codul Penal. Opoziția a fost cea care a lansat ipoteza falsă că votul de la europarlamentare este un vot pentru o nouă majoritate parlamentară și pentru o nouă guvernare. Și chiar dacă USR-PLUS stă în opoziție și face jocul acesta fals și ipocrit, tot vor fi taxați de electorat dacă nu-și asumă guvernarea.

Indiferent ce se va stabili la consultările de astăzi, opoziția are responsabilitatea să schimbe majoritatea parlamentară și să preia guvernarea. Atât timp cât Dăncilă va fi premier se va transforma treptat într-un Dragnea 2, protejată de baronii din teritoriu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *