Skip to content
Politică

Iohannis reacționează: „A trebuit să moară oameni pentru ca această demisie să se producă”

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut, miercuri, declarații la Palatul Victoria, după ce Victor Ponta și-a anunțat demisia din fruntea Guvernului.

Vă prezentăm principalele declarații ale președintelui:

„Astazi am avut un eveniment foarte important international care s-a desfasurat aici, la Bucuresti. Am avut in cursul acestei dimineti un summit NATO la care au participat 8 sefi de state din regiune si inca 2 delegatii. Am ajuns la concluzii foarte importante, de substanta, in ce priveste evolutia in planul estic al NATO. Acest summit a atras foarte multa atentie international si a fost o bila alba pentru Romania.

In paralel cu summit-ul NATO, am avut si evenimente interne, asupra carora voi face cateva aprecieri acum. Acum un an de zile, am fost in plina campanie electorala pentru turul 2 al alegerilor prezidentiale. Acum un an de zile, voi ati decis ca eu sa stau aici si sa fiu presedintele Romaniei. Ati decis acest lucru impotriva unui aparat de partid imens care a dorit altceva. Atunci, s-au vehiculat sloganuri impotrante, altfel de a face politica, o clasa politica noua, o politica curata. Aceste lucruri le-ati dorit pentru Romania. Alegerea mea a fost primul mare pas pentru acest altfel de politica, una curata, noua, transparenta. De atunci, am facut inca multi pasi in directia buna, pasi mai mici desigur decat primul pas care a constat in alegerea presedintelui Romaniei. In ultimele saptamani, insa, lucrurile au luat o turnura care a dus la evenimentele pe care le-am consemnat astazi. In data de 20 octombrie, a avut loc un accident. Politistul Bogdan Gigina care conducea o coloana oficiala a murit intr-un acctident. Acest lucru a produs multa emotie si indignare. Dupa 10 zile, in 30 octombrie, a avut loc tragedia de la clubul Colectiv. Aceasta tragedie a afectat, daca pot sa ma exprim asa, nervul natiunii. Oamenii care initial au fost doar indignati au devenit revoltati. Au asteptat actiuni, rezultate, demisii din partea unor politicieni. Acele accidente, si cu politistul care a murit intr-un accident si tragedia de la clubul Colectiv, s-au produs pentru ca multi nu si-au facut datoria si atunci oamenii la inceput mai timid si dupa tot mai vocal au cerut o schimbare.

Aseara indignarea romanilor s-a transformat intr-o revolta autentica. Zeci de mii de oameni au iesit in strada pentru a-si arata indignarea, revolta, nemultumirea, majoritatea in Bucuresti dar si in multe alte orase. Oamenii au iesit, au protestat. Nu au fost incidente, incaierari. Tarziu, foarte tarziu, Guvernul a demisionat. A fost nevoie sa moara oameni ca aceasta demisie sa se produca. Daca s-ar fi respectat si daca s-ar fi impus respectarea normelor si a legilor niciunul nu ar fi trebuit sa moara. Acum, avem o situatie noua. Un govern demisionat. Astept ca primul ministru demisionar sa imi inainteze demisia guvernului si imediat dupa aceea voi lua legatura cu partidele politice si voi provoca consultari cu partidele. Aceste consultari in variant optimala vor avea loc deja maine, cel tarziu poimaine. Vreau in cursul acestei saptamani sa finalizez prima runda de consultari poltiice pentru a avea o imagine despre cum vad partidele solutionarea acestei situatii. Vom avea un govern interimar. Vom avea o solutie pe care o voi comunica atunci cand ea se cristalizeaza. Deja si partidele si analistii au vehiculat fel si fel de variante. Nu vreau astazi sa intru in detalii tehnice.

Dupa ce vom parcurge urmatorii pasi si dupa prima runda de consultari voi veni in fata opiniei publice, voi expune primele concluzii si opinia mea in ce priveste demersul ulterior, insa aceste schimbari sunt doar un nou pas. Un pas important. Dar doar un pas in directia schimbarii politcii romanesti.

Mai e mult de facut, nu putem sa credem ca o simpla schimbare a guvernului rezolva probleme Romaniei nici macar problemele clasi politice romanesti. Este nevoie de mut mai mult. Eu sunt dispus sa-mi asum aceste demersuri care in final vor duce la altfel de politica in Romania, o politica pentru cetateni, previzibila si transparenta.

Si apropo de solicitarile de alta natura care au aparut in cursul ultimelor zile care au fost formulate in cursul demonstratiilor de aseara. Este adevarat si demonstrantii aici au facut un lucru simplu – ne-au spus ce cred ei ca trebuie sa se intample in viitor previzibil. Sunt solicitari corecte, de bun simt. S-a vorbit despre cladirile din Bucuresti care sunt supuse riscului seismic, perfect adevarat. S-a vorbit despre imbunatatirea situatiei din spitale, perfect adevarat”, a declarat Klaus Iohannis.

3 comentarii la “Iohannis reacționează: „A trebuit să moară oameni pentru ca această demisie să se producă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *