Skip to content
Politică

Iohannis reia ofensiva contra PSD: cum a rămas Olguța Vasilescu fără minister

b1.ro

Câmpul de bătălie al scenei politice românești se anunță a fi unul sângeros în perioada imediat următoare.

Faptul că președintele Klaus Iohannis – cel care până nu demult părea a fi un spectator la teatrul ieftin ce se desfășura în fața ochilor săi – s-a decis să fie unul dintre jucătorii meciului se se va da nu mai târziu de 2019, i-a făcut pe PSD-iști să mute, pentru moment, câmpul de bătălie.

Astfel, Klaus Iohannis le-a oferit, nu mai devreme de vineri, o nouă lovitură social-democraților: a anunțat cu subiect și predicat ca nu acceptă cele două propuneri înaintate de Guvern pentru Ministerul Transporturilor, Mircea Drăghici și Lia Olguța Vasilescu pentru portofoliul de ministru al Dezvoltării.

”Ieri am semnat decretele de revocare, care au fost și publicate și s-a văzut încă o dată că decretele mele pot fi publicate în aceeași zi. Nu am formulat încă argumentele de refuz, pentru că asta va fi, va fi un refuz. Echipa mea lucrează pentru că aici este vorba despre argumente de legalitate și oportunitate. Până la mijlocul săptămânii viitoare voi face publică această analiză de legalitate și oportunitate”, a declarat Klaus Iohannis.

Olguța Vasilescu, rămasă fără loc în Guvern

Drept urmare, una dintre cele mai înflăcărate susținătoare ale liderului PSD Liviu Dragnea, va rămâne cu buza umflată și de această dată. Întoarsă odată cu Ilan Laufer, din drumul spre fotoliul de la Transporturi, Olguța Vasilescu rămâne, pentru a doua oară, înafara aparatului guvernamental Viorica Dăncilă, încă un motiv de fierbere în interiorul PSD.

Amintim că instituția condusă de Valer Dorneanu a decis, în 2008, că președintele are dreptul să refuze o singură dată propunerea de numire a unei persoane în funcția de ministru și că Guvernul este obligat să nominalizeze o altă persoană.

De altfel, CCR s-a pronuntat, în urmă cu 11 ani, cu privire la cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Guvern și fostul președinte Traian Băsescu. Sesizarea a fost formulată de premierul de atunci Călin Popescu Tăriceanu, în urma refuzului lui Traian Băsescu de nominalizare a Noricai Nicolai la conducerea Ministerului Justiției.

Curtea Constitutionala a decis, cu majoritate de voturi, că președintele poate refuza o singura dată, motivat, propunerea premierului de numire a unei persoane în funcția vacantă de ministru. Prim-ministrul este obligat să propună o altă persoană, potrivit deciziei CCR din 2008.

În Constituție, numirea Guvernului este reglementată de articolul 85, care prevede: „(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. (2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului. (3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru”.

Drept urmare, având în vedere că la prima propunere a Olguței Vasilescu în fruntea Ministerului Transporturilor, postul nu era vacant, practic președintele Klaus Iohannis a refuzat, doar o singură dată, numirea fostei șefe a Muncii: în funcția de ministru al Dezvoltării.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *