Skip to content
Politică

Iohannis, resetarea clasei politice şi ofiţerii acoperiţi. Ipoteza sumbră

Preşedintele Klaus Iohannis, resetarea clasei politice şi ofiţerii acoperiţi din serviciile de informaţii. Ce ipoteză sumbră se conturează în acest sens.

Într-un articol publicat, vineri, pe blog (şi intitulat „Resetarea clasei politice înseamnă pentru Klaus Iohannis impunerea Favoritei în fruntea PNL?!”), jurnalistul Ion Cristoiu face o retrospectivă a unor schimbări istorice din secolul XIX şi XX, atât de la dictatură către libertate, cât şi invers. Ziaristul subliniază că de fiecare dată s-a vorbit despre „o eră nouă” sau despre „o nouă etapă”. Extrapolând, Cristoiu îl critică pe Iohannis pentru că nu a făcut nimic sesizabil pentru resetarea clasei politice româneşti, ci doar s-a pierdut în vorbe. În acest context, omul de presă pune întrebarea dacă nu cumva acest fenomen ar presupune ca partidele să fie conduse de ofițeri acoperiți.

" "
" "

Redăm mai jos materialul integral semnat de Ion Cristoiu:

„La ceremonia de primire a mandatului, de la CCR, din 20 decembrie 2014, Klaus Iohannis a declarat:

„Vreau să remarc că acum, după 25 de ani de la Revoluţia Română, se încheie o etapă, şi iată că românii prin votul lor au spus: STOP, şi de la capăt.”

 

Vineri 27 martie 2015, scriam în Evenimentul zilei despre această Declarație pompoasă:

„Într-unul din volumele mele de eseuri, sub titlul Eterna Eră nouă, am scris despre eterna iluzie românească întruchipată de convingerea fiecărui ştab de la noi că Lumea începe cu el, deoarece El se situează deasupra Celorlalți:

Grigore Gafencu a citit Introducerea istorică a lui Maiorescu la Discursurile sale parlamentare. Diplomatul-gazetar își transcrie impresiile de lectură în Jurnalul tipărit în 1991 sub titlul Însemnări politice. La venirea regimului conservator, urmând celui liberal, marele critic și totodată om de stat vorbește de o eră nouă, făcută să pună capăt nenorocirilor anterioare. Reflecția lui Grigore Gafencu, transcrisă pe 6 februarie 1931:

«La căderea lui Ion Brătianu, în 1888, noul regim conservator vorbea de: intrare în legalitate, eră nouă, ritm nou. (…)

Guvernele personale sau de personalități, eră și ritmuri noi, intrare și ieșire din legalitate – cuvinte noi și totuși atît de vechi, care ne amintesc că politica, așa cum o înțelegem și o urmărim, nu a început cu noi.» (…)

La 7 ani de la această însemnare, lovitura de stat din noaptea de 10 spre 11 februarie 1938 aducea cu sine potopul de vorbe al dictaturii carliste: țara a fost pe marginea prăpastiei, a început o Eră Nouă, s-a lansat un Mare Program de refacere. Doi ani după asta, respectiv în 1940, vine o altă Eră Nouă, cea legionară; urmată de Era Nouă antonesciană și de Era Nouă comunistă.”

 

Mai e puțin și se împlinește anul de la această Declarație amintind de vorba mare, umflată, cum ar fi zis Caragiale privind la Cațavencu, despre cum o va lua România de la capăt. Firește, nefiind prea clar de la ce capăt s-o ia. De la Războaiele daco-romane? De la Burebista? De la fanarioți sau de la Plevna?

 

Lui Klaus Iohannis, în aceste zile, vorba poetului anonim despre behăiturile Mioriței, gura nu-i mai tace.

E nevoie s-o luăm de la capăt! E nevoie de o nouă paradigmă a politicii! E nevoie de o resetare a clasei politice!

Cine l-a oprit pe Klaus Iohannis să înceapă resetarea cu PNL, Partidul Meu?

Că doar n-o să-mi spună că impunerea Favoritei Alina Gorghiu în fruntea PNL a fost resetare a scenei politice!

Sau că resetarea clasei politice înseamnă ca în fruntea PNL să fie Vasile Blaga, pe care n-a reușit să-l reseteze nici Revoluția din decembrie 1989?

Sau – și mai semnificativ – că resetarea clasei politice înseamnă ca partidele să fie conduse de ofițeri acoperiți?!”

" "

1 comentariu la “Iohannis, resetarea clasei politice şi ofiţerii acoperiţi. Ipoteza sumbră

  1. Intrebare, parafrazandu-l pe domnul presedinte, trebuia sa moara oameni ca sa se apuce el de resetari ??? In ceea ce il priveste pe Ion Cristoiu, ma bucur cumva sa-l regasesc pe zi ce trece pe cel care a fost, in presa romaneasca, acest personaj cu ani buni in urma. Pacat de perioada in care a fost scos la produs de basisti. Pacat si pentru el si pentru noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *