Iohannis: România a oferit ruta principală pentru exportul cerealelor ucrainene

România a oferit ruta principală pentru exportul cerealelor ucrainene, iar de la începerea războiului, aproape 25 de milioane de tone de cereale din Ucraina au fost exportate prin România, a afirmat, miercuri preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului român a găzduit Summitul Iniţiativei celor Trei Mări şi la final a susţinut o conferinţă de presă alături de preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, preşedintele Republicii Lituania, Gitanas Nauseda şi prim-ministrul Republicii Croaţia, Andrej Plenkovic.

Iohannis a punctat că în România este „pe departe cea mai importantă rută de export”. „Ne-am confruntat cu multe provocări, pentru că logistica noastră nu era pregătită pentru asemenea dimensiuni. Am schimbat lucrurile foarte repede, am reuşit să oferim condiţii foarte bune (…) şi continuăm”, a arătat el.

Preşedintele a apreciat că atacurile asupra porturilor ucrainene sunt „o problemă imensă”. „O să îmbunătăţim celelalte rute, am acceptat transporturile maritime ucrainene prin apele teritoriale ale României, ale Mării Negre, vom continua să îmbunătăţim exporturile pe cale feroviară şi rutieră şi astfel să împiedicăm crearea de foamete, deoarece Ucraina este unul dintre cei mai importanţi producători de cereale din lume”, a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a vorbit despre posibilitatea creării unor rute de transport noi pentru cerealele din Ucraina.

„Potrivit estimărilor noastre, dacă se îndeplinesc anumite condiţii, tranzitul cerealelor ucrainene prin Marea Baltică şi prin porturile poloneze ar putea ajunge la 10 milioane de tone pe an, iar aceasta ar reprezenta un sprijin important”, a arătat Nauseda.

Acesta adăugat că tranzitul cerealelor ucrainene transportate în ţările din afara UE ameninţate de o criză alimentară trebuie privit separat de cel al cerealelor care rămân pe piaţa concurenţială UE.

Citește mai mult pe adevarul.ro

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: