Iohannis: România poate deveni un adevărat furnizor de securitate energetică în Europa Centrală şi de Sud-Est

Sursa foto: Facebook

România poate deveni un adevărat furnizor de securitate energetică în Europa Centrală şi de Sud-Est, a evidenţiat preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj transmis, miercuri, participanţilor la cea de-a V-a Reuniune Ministerială a Parteneriatului pentru cooperare transatlantică în domeniul energiei şi schimbărilor climatice (P-TECC), care are loc la Palatul Parlamentului. 

„România are multe oportunităţi valoroase, iar sectorul energetic are un potenţial imens: România este a treia ţară ca independenţă energetică din UE şi de aceea putem deveni un adevărat furnizor de securitate energetică în Europa Centrală şi de Sud-Est”, a afirmat Iohannis, în mesajul prezentat la reuniune de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu.

Şeful statului a subliniat că, în ultimii ani, România a dat dovadă de solidaritate oferind sprijin de tranzit şi energie Ucrainei şi Republicii Moldova.

„Reconstrucţia Ucrainei şi aderarea Moldovei la UE necesită transporturi rezistente şi infrastructuri energetice durabile”, a afirmat preşedintele.

Potrivit acestuia, România, având una dintre cele mai scăzute emisii de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, susţine măsurile convenite menite să atingă obiectivele internaţionale şi ale UE privind reducerea emisiilor de carbon, pledând în acelaşi timp şi asupra importanţei gazelor naturale şi a instalaţiilor nucleare sigure pentru o tranziţie energetică eficientă.

În acest context, şeful statului a reafirmat ambiţia României de a-şi dezvolta propriul program de energie nucleară, prin creşterea capacităţii centralei de la Cernavodă, dar şi prin explorarea soluţiilor inovatoare, precum tehnologia reactoarelor modulare mici.

„Bazându-se pe o experienţă de zeci de ani în domeniul energiei nucleare, exploatând tehnologii occidentale şi lucrând îndeaproape cu Statele Unite şi cu alţi parteneri cu viziuni similare, România este pregătită să-şi joace rolul în ceea ce priveşte desfăşurarea de operaţiuni sigure în domeniul energiei nucleare”, a adăugat preşedintele Iohannis.

El a menţionat că, prin proiectele offshore de gaze naturale ale României, regiunea Mării Negre devine o adevărată „masă rotundă” a diplomaţiei energetice, un reper al unităţii şi cooperării, promovând stabilitatea şi prosperitatea pe termen lung.

În opinia sa, în aceste vremuri dificile, construirea de sisteme energetice sigure şi rezistente nu a fost niciodată mai importantă, având în vedere distrugerea cauzată de atacurile Rusiei împotriva infrastructurii energetice şi civile a Ucrainei. El a indicat şi urgenţa critică a acţiunilor climatice.

P-TECC a evoluat într-un parteneriat care dovedeşte plusvaloarea legăturilor transatlantice în găsirea de soluţii pentru diversificarea energiei, securitatea cibernetică energetică, decarbonizare şi rezistenţă economică, a transmis Iohannis.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: