Skip to content
Coronavirus

Iohannis scoate armata pe străzi. Iulian Fota: Sunt instituțiile care intervin când nimeni altcineva nu mai poate face față situației

psnews.ro

În exclusivitate pentru PSnews.ro, fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională, Iulian Fota, a salutat decizia anunțată de președintele Klaus Iohannis de a folosi și Armata pentru a suplimenta forțele de ordine publică.

Fota atrage atenția că nicio instituție civilă nu are logistica și organizarea Armatei sau a Ministerului de Interne. „Sunt instituțiile de ultim resort, care intervin când nimeni altcineva nu o mai poate face față situației”, spune acesta.

„Toată lumea ia măsuri de acest gen. Austria, spre exemplu, a chemat rezerviștii pentru că ei nu au armată mare. În Franța este armată, în Italia la fel. Sunt măsuri firești, pentru că aceste instituții au două mari calități: sunt obișnuite să lucreze sub stres, sunt foarte bine organizați. Nicio instituție civilă nu are logistica și organizarea Armatei sau a Ministerului de Interne pentru că acestea sunt instituții gândite să acopere teritoriul. Au capabilități și resurse.

Armata are mașini, camioane, se pot mișca repede, la fel ca în cazul Ministerului de Interne. Este firesc să te folosești de aceste instituții. Acesta este rostul lor. Sunt instituțiile de ultim resort, care intervin când nimeni altcineva nu o mai poate face față situației”, a declarat Iulian Fota pentru PSnews.ro

Totodată, potrivit fostului consilier prezidenţial, faptul că mai multe spitale au probleme în această perioadă „este un semn îngrijorător”. „Sunt cel puțin 4-5 spitale importante care în acest moment pot fi scoase înafara circuitului medical. Nu e bine deloc”, spune acesta.

„E păcat că spitalele pică, devin nefuncționale, acum că situația este cum este. Dacă acum ele pică, ce o se întâmple când o să crească numărul de persoane afectate. Acesta este un semn îngrijorător. Sunt cel puțin 4-5 spitale importante care în acest moment pot fi scoase înafara circuitului medical. Nu e bine deloc. 

Noi în câteva zile ne-am mișcat de la stare de pace, normalitate, la o stare de urgență, și acum s-a impus carantina totală. Haideți să vedem ce rezultate dau aceste măsuri că poate e prea mult și atunci mai relaxăm măsurile, ceea ce toți ne dorim. Nu vrea nimeni să țină țara într-o astfel de situație. Trebuie să așteptăm să vedem ce rezultate vor da aceste măsuri. Noi în față nu avem un viitor clar. Viitorul ni-l construim în fiecare zi cu aceste măsuri pe care le luăm”, a conchis acesta.

Amintim că președintele Klaus Iohannis a anunțat marți introducerea carantinei totale. Ieșirea din casă va fi permisă de miercuri practic doar pentru a merge la serviciu sau pentru cumpărături de alimente. În plus, autoritățile au decis să folosească și Armata, care va suplimenta forțele de ordine publică.

DETALII AICI: Klaus Iohannis anunță decizii de ULTIM MOMENT: Se vor introduce noi restricții în România! Vom folosi și armata

Situație gravă la Suceava: 92 de cadre medicale infectate cu coronavirus

Într-o singură zi aproape că s-a dublat numărul cazurilor de medici și asistenți medicali în cazul cărora s-a confirmat îmbolnăvirea cu noul coronavirus. Nu mai puțin de 92 de cadre medicale au fost confirmate cu Covid-19 până marți dimineața, iar două persoane internate în ultimele zile în spital au murit. Spitalul va fi închis și toți medicii din spital vor fi puși în izolare, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru.

Spitalul va fi dezinfectat în 48 de ore și va fi folosit apoi exclusiv pentru tratarea cazurilor de coronavirus, iar pacienții internați pentru alte afecțiuni vor fi transferați la alte spitale din zonă. În Suceava vor fi trimiși medici din alte spitale din regiune.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *