PSnews

Ultima Oră

Iohannis și 2 miniștri PSD, chemați la raport de un ONG. Ce faceți cu Educația? EXCLUSIV

libertatea.ro

Human Catalyst, un ONG specializat pe Educație, solicită președintelui României și miniștrilor Educației și Finanțelor să participe la o dezbatere pe tema abandonului școlar și a finanțării insuficiente sau defectuoase a infrastructurii din sistemul educațional.

Cei trei oficiali ai statului sunt chemați să participe la o întâlnire cu reprezentanții fundației și cu părinții copiilor din  Găujani, județul Giurgiu, unde o școală renovată în urmă cu 9 ani își ține porțile închise fără nicio justificare, școlarii din comună fiind nevoiți să facă naveta câțiva kilometri buni până la prima unitate de învățământ funcțională.

Abandon școlar masiv

Problema a început în perioada 2010-2012, cu programul de restructurare a unităților șacolare. Fără nicio noimă, au fost închise școli care abia fuseseră renovate și modernizate, așa cum este cea din Găujani-Giurgiu. Nu vorbim de un caz sau două, ci de  mii de unități de învățământ care stau închise în întreaga țară.

Avem  speranțe pentru participarea unui reprezentant Administrației Prezidențiale. Cred că și la nivel ministerial ar trebui să se întrevadă interes față de problemele din învățământ.

Avem o rată de Părăsire Timpurie a Școlii (PTȘ) de 19% în acest moment, în condițiile în care ținta asumată de România pentru 2020 este de 11 procente. În ultimii 5 ani, indicele PTȘ a crescut de la an la an. Estimările noastre arată că, în ritmul acesta, și fără o schimbare radicală în sistem vom atinge peste 3 ani o rată de abandon școlar de 22%, un nivel dublu față de angajamentul luat de guvern în fața partenerilor europeni”, atenționează Laura Greta Marin, președinte Human Catalyst, într-o declarație acordată PSNews.ro.

Dezbaterea propusă de asociația condusă de ea a pornit în urma controversei stârnite de afirmația ministrului Educației, Liviu Pop, de săptămâna trecută. „Statul plătește o parte din gratuitate. Părintele plătește cealaltă parte din gratuitate. Pentru copil e gratuit. El nu plătește nimic”, a descris  ministrul de profil modul în care vede el sistemul gratuit de învățământ din România.

Sărăcia și proasta administrare a infrastructurii din rețeaua publică de învățământ sunt de vină pentru rezultatele dezastruoase din ultimii ani”, atrag atenția activiștii de la Human Catalyst. „Echitatea/Inechitatea în Educație este o temă trecută constant în agendă, dar nimeni nu vine cu un program serios pe teme de inechitate în învățămât. S-a încercat ceva în timpul guvernului tehnocrat, când a fost făcul Planul Antisărăcie, dar a fost uitat de actuala guvernare.”, anunță Laura Greta Marin.

Un studiu recent al nivelului de investiții  în programul „Școală după școală” arată că, în ultimii 5 ani, doar 18,5% din unitățile școlare la nivel național beneficiau de astfel de măsuri. Finanțarea era asigurată în proporție de 5,5% de către ONG-uri, 4% din alte surse neprecizate, alte 4% se bazau pe fonduri europene și doar 2,5% aveau bani alocați de la bugetele locale.

Promisiuni, nimic concret

Pe planul de guvernare al PSD, nu se vede nimic clar în programele de Educație, măsurile vagi nominalizate în acest document lăsând totul la un nivel interpretabil. Încercările de a afla obiective, termene de implementare, responsabili sau bugete alocate pentru cele câteva măsuri trecute de PSD-iști la capitolul Educație s-au lovit de tăcerea celor din minister, spune președintele Human Catalyst.

Am întrebat și la alți colegi și nimeni nu știe nimic concret despre ce presupune programul de guvernare în Educație. Așa, intenții frumoase sunt foarte generos descrise în documentul de pe portalul PSD, ar doar atât. Nu arată a plan”, susține reprezentantul ONG-ului. „Mișcarea personalului în guvernul PSD este imprevizibilă. Nu pot spune dacă domnii Pop și Mișa vor mai fi în funcție până în august, dar așteptăm responsabili din minister”, a explicat Laura Greta Marin.

Sărăcie lucie în educație

În 2016, România a ajuns la un nivel al PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare de 17.200 euro produsul intern brut (PIB) pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare, fiind peste Bulgaria și Croația din acest punct de vedere.

Cu toate acestea, România este şi ţara cu cele mai mici cheltuieli pentru educaţie 2,99% din PIB, datele fiind valabile pentru 2014, ultimul an pentru care există date disponibile, arată un raport INS.

Cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare,  plasau România, în 2015, pe penultimul loc în UE, cu 0,49% din PIB, depășind la acest capitol doar Cipru – 0,46%, după cum relatează news.ro.

În opinia reprezentanților societății civile, nivelul insuficient de finanțare din sistemul educațional pre-universitar și universitar este în măsură să afecteze dezvoltarea economică a țării pe termen lung. La evenimentul programat în perioada 05-10 august la școala din Găujani, județul Giurgiu, și-au anunțat prezența reprezentanți ai Administrației Prezidențiale și mai mulți ambasadori străini.

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi