Skip to content
Politică

Iohannis și Kovesi. Fenechiu îi pune la zid pe PSD-iști: Respectul față de autoritate nu există! EXCLUSIV

danielfenechiu.ro

Senatorul PNL Daniel Fenechiu – vicepreședintele Comisiei juridice din forul legislativ superior – îi pune la zid pe PSD-iști după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că refuză să o revoce pe Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA.

CITIȚI ȘI: UPDATE Contraatacul lui Tudorel Toader/ Klaus Iohannis a făcut MARELE ANUNȚ privind soarta șefei DNA

Concret: parlamentarul liberal de Bacău i-a criticat pe cei din coaliția PSD-ALDE, acuzându-i că nu au „respect față de autoritate”.

„Din argumentele președintelui, reiese că a cântărit foarte mult și argumentele celor din Secția pentru procurori a CSM-ului, președintele explicându-ne cât se poate de clar că, pentru aceleași situații, pentru aceleași acțiuni sau inacțiuni, a avut două puncte de vedere de la două autorități – în speță: Ministerul Justiției și respectiv CSM. Președintele a dat în analiză echipei de consilieri de la Cotroceni, care i-au întărit convingerea că trebuie să meargă pe mâna Consiliului Superior al Magistraturii – sens în care a respins propunerea ministrului.

Aici mai e un lucru foarte important: e vorba de acea decizie a Curții Constituționale care îl scoate pe președinte din mecanismul numirii procurorilor, CCR motivând că autoritatea supremă în materie este CSM-ul. Or, din punctul ăsta de vedere, e cât se poate de clar ca președinte să meargă pe mâna CSM-ului”, a detaliat Fenechiu.

În a doua parte, senatorul jurist a subliniat că disputa Iohannis-Guvern va fi tranșată de către CCR.

„Vom ajunge la Curtea Constituțională cât se poate de clar, pentru că la noi, din păcate, respectul față de autoritate nu există. În raport de talibanismul taberei PSD-ALDE, de altfel aceștia s-au și antepronunțat: au spus că vor solicita medierea Curții Constituționale a României, în cazul în care președintele decide să n-o revoce pe Codruța Kovesi. Deci probabil că în zilele următoare vom asista la un conflict juridic de natură constituțională între puteri ale statului – nu știu cu exactitate dacă va fi între ministrul Justiției și președinte pe o altă decizie a CCR sau va fi între președintele țării și unul dintre președinții camerelor parlamentare. Însă în orice caz: această problemă va fi soluționată la Curtea Constituțională”, a explicat Daniel Fenechiu.

Întrebat dacă prin mutarea de luni Klaus Iohannis riscă să nu fie reales președinte în 2019, senatorul PNL a opinat exact contrariul.

„Eu cred că risca să nu fie reales în ipoteza în care dădea curs solicitării ministrului Justiției. Deci, prin această decizie, eu cred că Iohannis își conservă electoratul de dreapta și electoratul anti-PSD, care se așteaptă ca președintele Klaus Iohannis să susțină lupta anti-corupție și lupta pentru integritate. Or, până în momentul când, în mod formal, instanțele vor stabili că s-au întâmplat niște probleme care sunt sancționate într-un fel, nu cred că președintele putea să se substituie justiției. Pentru că, așa cum orice om are dreptul la prezumția de nevinovăție, așa și procurorul-șef al DNA beneficiază de prezumția de nevinovăție și chiar de prezumția de bună-credință, până în momentul în care o instanță judecătorească nu ar stabili altceva”, a conchis Fenechiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *