Skip to content
Politică

Iohannis, strâns cu uşa de CSM privind numirea şefilor de mari parchete

antena3.ro
" "

Preşedintele Klaus Iohannis se vede strâns cu uşa de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în ceea ce priveşte numirea şefilor de mari parchete.

CSM a transmis o serie de propuneri Ministerului Justiţiei pentru modificarea statutului magistratului. Printre acestea, se numără numirea şefilor DNA şi DIICOT la propunerea Consiliului, cu avizul ministrului Justiţiei. De asemenea, CSM intenţionează ca preşedintele României să nu poată refuză numirea, precum şi ca funcţiile de judecător, procuror, personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor şi magistrat-asistent să fie compatibile cu funcţia de ministru al Justiţiei.

" "
" "

Altă propunere ar fi testarea psihologică periodică a magistraţilor, scrie News.ro.

Consiliul mai propune desfiinţarea instanţelor militare şi reorganizarea parchetelor militare, fiind formulată următoarea dispoziţie: „În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, instanţele militare se desfiinţează, iar parchetele militare se reorganizează ca structuri în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, parchetelor de pe lângă curţile de apel şi parchetelor de pe lângă tribunale”.

Totodată, Consiliul vrea acordarea statutului de demnitar pentru preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). În prezent, au acest statut doar magistraţii membri ai CSM.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *