Skip to content
Opinii & Analize

Iohannis trebuie și el să joace, ca ursul pe cărbuni încinși. Pentru PNL…

Matahala blănoasă care încânta iarmaroacele vremurilor de odinioară, cu dansurile sale bipede, a fost pensionată de progresul tehnic. Dar locul fiarei pe care rudarii o purtau de lanț prin târguri, ca să distreze gloata, a fost luat din mers de politicienii contemporani. Care, la fel ca urșii, prestează acum – așa cum știu ei – pentru a stârni simpatia mulțimii.

CITIȚI ȘI: Basescu trebuie sa joace! Exact ca ursul pe carbuni incinsi…

Ca să înțelegem mai bine fenomenul, trebuie să ne întoarcem la teoria cu ursul dansator. Pentru cine nu știe, țopăiala lui moș Martin nu era una de plăcere, ci rezultatul unor luni sau ani de chin și suferintă. Acesta trebuia să presteze pe cărbuni încinși, așa că jivina era obligată să ia pozitie bipedă și să țopăie pe picioarele dindărăt. Şi asta se întâmpla de câteva ori pe zi, preț de minute în șir. După un așa tratament, asemenea câinelui pavlovian, animalul rudarilor dezvolta gesturi reflexe condiţionate.

Cum de s-a reîncarnat ursul dansator în politicianul mioritic poate doar Laura Codruța Kövesi să știe. Cert este că tonul l-a dat Traian Băsescu. Încolțit de procurorii DNA (care i-au săltat familia și protejata), fostul șef de stat a devenit subit jucător. Și asta după ce ne amenințase cu retragerea la pensie, alături de nepoțeii proaspăt sosiți. Au îngroșat, apoi, rândurile „ușilor dansatori” fostul ministru Elena Udrea și deputatul Sebastian Ghiță, ambii țintuiți pe jăratec de către puhoiul de dosare penale ce li s-a pus în cârcă. De altfel, Udrea a și anuntat public că rămâne în horă, printr-o candidatură independentă lansată în ceaţă.

Dar cel mai nou dansator este actualul șef al statului, personajul care s-a remarcat prin discreția sa post-electorală. Dar care acum a devenit extrem de vocal. Desigur, cauza nu este una personală, dar prestația se înscrie perfect în repertoriul descris. Klaus Iohannis și-a ieșit din firea calmă și rezervată cu care ne-a obișnuit și a devenit, în ultima vreme, un președinte jucător. Care încurajează intrarea în politică, taxează derapajele partidelor și chiar se antepronunță cu privire la un viitor premier, fără să fi primit vreo propunere în acest sens.

Jocul de glezne al președintelui poate fi unul benefic, mai ales pentru PNL, partidul în care cântă de mai multă vreme cucuveaua electorală. Cu un imbold de la președinte, o grimasă de la premier și o gură de oxigen venită prin asocierea cu formațiunea lui Nicușor Dan, partidul Alinei Gorghiu ar putea părea resuscitat. Însă riscul este major pentru Klaus Iohannis. În primul rând, pentru că joacă la limita Constituției și, implicit, a suspendării. Declarația privind refuzul numirii lui Liviu Dragnea ca premier, în eventualitatea unei propuneri, este exemplul perfect. Fiindcă toată lumea a înțeles că acolo bătea președintele. Până una-alta, Dragnea nu a fost propus premier și nici nu are vreo interdicție, din partea instanței care l-a condamnat definitiv, să exercite o astfel de funcție. Cât despre dosarele în lucru, chiar și Klaus Iohannis a câștigat alegerile, având o cauză în pronunțare, pe rolul instanțelor. Deci nimic nou sub soare. În al doilea rând, disperarea lui Iohannis față de picajul PNL-ului poate să-i creeze chiar lui o problemă. În vreme ce persoana sa se erodează electoral, președintele îi creează un soclu premierului Dacian Cioloș. Care acum nu pare foarte motivat să intre în jocul politic, dar care ar putea să prindă gustul, până la prezidențialele din 2019…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *