Skip to content
Politică

Iohannis trece la dezvăluiri. Care a fost prima disensiune majoră avută cu Antonescu și la ce a renunțat când a intrat în PNL

Klaus Iohannis a făcut o dezvăluire în volumul său autobiografic, intitulat ”Pas cu pas”, despre relația cu Crin Antonescu și care a fost prima disensiune majoră avută cu fostul lider al liberalilor.

Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, scrie în cartea sa, „Pas cu pas”, că predecesorul său în fruntea PNL, Crin Antonescu, s-a pus singur într-o situaţie delicată atunci când a spus că demisionează de la şefia PNL dacă partidul nu obţine 20% la alegerile europarlamentare din mai 2014.

Iohannis a precizat că i-a cerut lui Antonescu să nu mai facă public această afirmaţie, însă acesta a refuzat să îi urmeze sfatul.

„Rezultatele slabe al PNL de la europarlamentare l-au determinat pe preşedintele partidului, Crin Antonescu, să demisioneze. În locul lui, eu nu aş fi făcut acea afirmaţie, că, dacă PNL nu obţine un scor de 20%, demisionează. Ba chiar după ce a făcut acea afirmaţie, mai voalată, într-o emisiune televizată, l-am rugat insistent să n-o repete. A tot repetat-o şi atunci n-a mai avut ce face”, a relatat Iohannis în cartea sa.

Pe de altă parte, Iohannis recunoaşte rolul pe care l-a avut Antonescu în intrarea sa în politica la nivel naţional. Antonescu a fost cel care a iniţiat apropierea în vara anului 2009. „Crin Antonescu m-a sunat şi m-a întrebat dacă poate să-mi facă o vizită. Am acceptat, a venit şi mi-a spus că vrea să încerce o schimbare la nivel de guvern, că vrea să candideze şi m-a întrebat dacă sunt dispus să intru într-o ecuaţie — neprecizată, nedefinită — împreună cu el. Am spus ‘da’. Aranjamentul mi s-a părut bun şi următorul pas a fost că m-a propus prim-ministru”, scrie noul preşedinte al României, conform relatărilor rtv.net.

Acesta a povestit şi modul în care a fost nominalizat de către o serie de formaţiuni politice drept candidat la postul de prim-ministru.

”Faptul că Traian Băsescu nu m-a nominalizat în toamna lui 2009 nu m-a surprins, dar m-a deranjat. Ştiu şi de ce a făcut-o: din raţiuni politice, care nu au ţinut de mine, ci de ceea ce a vrut el să se întâmple în alegeri. Evident, a vrut un guvern al lui, care să organizeze alegerile şi nu un guvern de-al Opoziţiei. Nu a încalcat Constituţia, dar cred că s-a situat în afara percepţiei general valabile în Europa”, consideră liberalul.

Iohannis își amintește de ziua în care a semnat adeziunea la PNL, în luna februarie a anului 2013, a renunțat la cel mai valoros bun politic al său și anume independența politică.

„M-am simţit din prima zi ca făcând parte din PNL, sentimentul care mi-a rămas până în ziua de astăzi. Eu am ajuns politician credibil prin independenţa politică (…) făcând acest pas, în PNL, renunţ la cel mai valoros bun politic al meu: indenpendenţa”, apreciază Iohannis.

Propunerea ca de a deveni vicepremier şi ministru de Interne a venit tot din partea lui Antonescu, însă demersul nu a reuşit din cauza opoziţiei PSD.

„Acela a fost momentul în care s-a văzut clar că PSD avea tot interesul şi voia să diminueze masiv rolul şi importanţa PNL în cadrul USL. Nici eu şi nici colegii mei nu am vrut să acceptăm o astfel de situaţie, aşa că, în cele din urmă PNL a ieşit de la guvernare”, mai punctează Klaus Iohannis în volumul autobiografic.

1 comentariu la “Iohannis trece la dezvăluiri. Care a fost prima disensiune majoră avută cu Antonescu și la ce a renunțat când a intrat în PNL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *