Skip to content
Europa

Iohannis: UE este bine echipată să facă faţă provocărilor legate de statul de drept

presidency.ro

Uniunea Europeană este „bine echipată să facă faţă provocărilor legate de statul de drept”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, miercuri, la dezbaterea „Să vorbim despre viitorul Europei” (Let’s talk – Future of Europe), la care a participat online.

Democraţia, statul de drept şi drepturile fundamentale sunt piatra de temelie a Uniunii noastre, cu un impact direct şi foarte semnificativ asupra instituţiilor noastre şi asupra vieţii cetăţenilor europeni. Aceste valori sunt împărtăşite de toate statele membre, reprezentând ţesătura societăţilor noastre şi de asemenea principiile fundamentale proiectate de Uniune în afara graniţelor sale. De asemenea, necesită muncă continuă şi vigilenţă„, a arătat el.

Iohannis a vorbit de mecanismele de care dispune UE în ceea ce priveşte statul de drept: procedurile de infringement, recomandările de ţară, procedurile legate de Articolul 7 şi recenta condiţionare a bugetului, creată pentru a proteja fondurile europene de încălcările statului de drept.

Nu în ultimul rând, acestora li se alătură Mecanismul statului de drept, lansat anul trecut. În baza acestei ‘truse’, care aduce dimensiunea europeană la instrumentele pe care le avem şi le folosim la nivel intern, aş spune că Uniunea este bine echipată să facă faţă provocărilor legate de statul de drept şi ţine de noi toţi să folosim instrumentele ce ne sunt puse la dispoziţie„, a punctat preşedintele României.

Şeful statului a mai afirmat miercuri că aderarea la spaţiul Schengen rămâne un obiectiv politic major pentru România, deşi criza sanitară a afectat serios această zonă. „În ceea ce priveşte Schengen, în contextul crizei sanitare şi al măsurilor luate de unele state membre, funcţionalitatea spaţiului Schengen, evident, a fost serios afectată. Cu toate acestea, aderarea la spaţiul Schengen rămâne un obiectiv politic major pentru România şi face parte din angajamentul pe care ţara noastră şi l-a asumat prin Tratatul de aderare la UE„, a spus Iohannis.

Mai mult, el a subliniat că „România îndeplineşte criteriile necesare de peste zece ani, fiind un exemplu în ceea ce priveşte asigurarea securităţii pentru Uniunea Europeană”. „Sperăm că eforturile noastre consecvente vor fi recunoscute curând iar o soluţie pentru finalizarea procesului va fi găsită în timp util. În acelaşi timp, aderarea la zona Euro este unul din obiectivele-cheie, pe termen mediu, ale României”, a arătat el.

Potrivit lui Iohannis, „apartenenţa României atât la spaţiul Schengen, cât şi la zona Euro e un pas important pentru consolidarea participării noastre la esenţa proiectului european”. „Efectele crizei pandemiei au arătat anumite deficienţe în zone în care este nevoie de eforturi suplimentare, pentru a avea mecanisme mai bune atât în Schengen, cât şi zona Euro. Din această perspectivă, România intenţionează să joace un rol activ în toate demersurile ce au ca scop rezolvarea acestor probleme„, a mai spus preşedintele.

Dezbaterea, la care au mai participat preşedintele Grupului PPE, Manfred Weber, şi europarlamentarul Siegfried Mureşan, a fost organizată de către Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *