Skip to content
Politică

Iohannis, veste bună pentru cei care au plătit nejustificat contribuții de asigurări de sănătate

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice.

Preşedintele a semnat, vineri, decretul pentru Legii privind anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice.

Legea prevede restituirea unor sume de bani celor care au plătite nejustificat, după 1 ianuarie 2012, contribuţii de asigurări de sănătate, precum și alocaţiile copiilor.

Astfel, legea anulează contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată după data de 1 ianuarie 2012, când colectarea a fost preluată de către ANAF, pentru mai multe categorii de persoane. Este vorba de copiii până la vârsta de 18 ani şi tinerii până la vârsta de 26 de ani, dacă au fost elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenţi, scrie b1.ro.

Pentru copiii care au împlit vârsta de 18 ani şi tinerii în vârstă de până la 26 ani, contribuţia aferentă nu va fi însă anulată dacă aceştia au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, pentru aceste venituri.

Astfel, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate urmează să transmită Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală lista persoanelor fizice aflate în evidenţa casei care se încadrează în aceste prevederi.

Legea promulgată de preşedinte a fost adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de for legislativ decizional, în 30 iunie, fiind înregistrate 300 de voturi „pentru” şi o abţinere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *