Skip to content
Politică

Iohannis – virusat de gașca lui Cioloș? 5 erori și o stranie coincidență care dau de gândit EXCLUSIV

radu-tudor.ro

Este președintele Klaus Iohannis ținta unei campanii de virusare din partea găștii fostului prim-ministru Dacian Cioloș? PSnews.ro vă prezintă mai jos cinci erori și o stranie coincidență care dau de gândit.

O succesiune de evenimente din ultimele patru luni ne fac să credem că oamenii lui Cioloș stau la pândă, așteptând să speculeze orice greșeală din partea actualului oficial de la Cotroceni.

Să amintim cronologic aceste fapte:

1. 17 ianuarie: eroarea de comunicare de la acceptarea Vioricăi Dăncilă pentru postul de premier

Astăzi toată ziua am ascultat opiniile și argumentele politicienilor, dar am reușit ieri, aseară, astăzi, între întâlniri să ascult și opiniile oamenilor simpli, să citesc mesaje inclusiv pe rețele de socializare. Sunt foarte multe opinii și foarte multe argumente. Sunt argumente legate de politica partidelor, evident. Sunt multe argumente legate de politica internă a României, legate de politica externă și de securitate a României. Am ascultat și am citit cu atenție toate aceste opinii și argumente și le-am cântărit, fiindcă acum trebuie să decid. Dar ce fel de decizie este aceasta pee care trebuie s-o iau? În primul rând, această decizie trebuie să fie conformă cu Constituția și cu deciziile CCR în materie de desemnare și aici argumentul cel mai puternic este aritmetica parlamentară. În Parlament, după consultări îmi este foarte clar. PSD-ul dispune de o majoritate. Și atunci cântărind toate argumentele, ținând cont de situația concretă din Parlament, am decis să dau PSD-ului încă o șansă și să desemnez persoana propusă de PSD, pe doamna Dăncilă. Dar acum PSD-ul trebuie să performeze. Românii au mari așteptări și eu am mari așteptări. PSD-ul a promis și în campania electorală și după campanie lucruri importante. PSD a promis salarii, pensii, școli, manuale, spitale, infrastructură, dar până acum prea puțin s-a realizat. Acum PSD-ul trebuie să dovedească că ce a promis face.

Avem la un an de la alegerile parlamentare, care au fost câștigate de PSD, două guverne PSD eșuate. Acum primesc șansa de a dovedi că știu ce vor și știu cum se face. În continuare invit pe toți cei implicați în procedură să se mobilizeze și să lucreze repede și bine. Este posibil ca până la 1 februarie întreaga procedură să fie finalizată și noul Guvern să se apuce de treabă și să rezolve problemele mai degrabă decât să le încurce”, afirma Klaus Iohannis, citat de Evenimentul Zilei.

Sigur că discursul nu are hibe din punct de vedere juridic (în special constituțional), președintele respectând aritmetica parlamentară. Dar vorbele nu au avut nici pe departe efectul scontat în rândurile fanilor iohanniști, unii  dintre aceștia năpustindu-se cu un val de comentarii negative pe pagina de Facebook a șefului statului, după cum a relatat Mediafax în seara aceleiași zile.

Soluția de compromis ar fi fost ca același Klaus Iohannis să insiste pe critica la adresa PSD-ului – să spună ceva de genul: „Nu vreau să ofer din nou guvernarea PSD-ului, care deja și-a dat jos două cabinete și care a creat instabilitate fiscal-buegtară, dar sunt obligat prin Constituție să respect aritmetica parlamentară”.

2. 15 februarie: declarația despre „penali”

Președintele a intervenit în eternul război dintre PSD-ALDE (pe de o parte) și DNA și Laura Codruța Kovesi (pe de altă parte), susținând că „niște penali  fac o încercare disperată să atace şi să discretizete DNA şi conducerea acestei direcţii”.

„Din punctul meu de vedere, lucrurile se pot rezuma la puţine cuvinte: nişte penali fac o încercare disperată să atace şi să discretizete DNA şi conducerea acestei direcţii. După părerea mea această încercare este una jalnică şi neconvingătoare, iar opinia mea despre munca DNA o cunoaşteţi, dar îmi face plăcere să o repet: după părerea mea, DNA şi conducerea DNA fac o treaba foarte bună, iar acest atac, această încercare de atac din partea unor penali este de natură să îmi confirme că DNA-ul face treabă bună”, a comentat Iohannis.

Nu ar fi fost nimic scandalos dacă aceste vorbe ar fi venit din partea unei persoane particulare. Dar cum ele au fost rostite de către însuși primul om în stat, același Klaus Iohannis s-a trezit trei luni mai târziu (pe 9 mai) cu o amendă de 2.000 de lei din partea CNCD, în urma unei sesizări depuse pe 19 februarie de către Lumea Justiției (potrivit Pro TV).

3. 26 aprilie: declarația despre Dragnea și evrei

„Această vizită (în Israel – n.r.) pe care o face premierul – şi se pare că preşedintele Camerei – în Israel are câteva ciudăţenii. Una e că nu au venit la discuţii. Doamna Dăncilă nu a primit mandat. A vorbit strict în numele Guvernului, nu pentru România.

M-a îngrijorat secretomania în care s-a organizat plecarea. Nu am mai pomenit ca premierul să anunţe seara târziu plecarea. În vizită turistică poate să plece oricine, oricând. Când pleacă persoana care conduce Guvernul, trebuie să se ştie mai multe. Despre domnul Dragnea s-a aflat că a plecat acolo doar după ce a ajuns. Nu ştiu care sunt dedesubturile. Cine ştie ce înţelegeri secrete face Dragnea cu evrei, a afirmat Iohannis, citat de Adevărul.ro.

Sigur că după aceea Klaus Iohannis a ieșit cu nuanțări și chiar cu scuze „dacă totuși cineva s-a simțit ofensat de declarația mea” (conform Digi 24), dar ideea care rămâne este alta: cineva l-a lăsat să vorbească pe președinte, neexplicându-i foarte clar că termenul corect este de „israelieni”, întrucât era vorba despre oficiali ai Israelului (iar nu pur și simplu despre membri ai etniei evreiești din lumea largă) și – în plus – în Israel locuiesc și arabi, și armeni etc.

4. 17 mai: plângerea penală a lui Orban împotriva tandemului Dragnea-Dăncilă pe tema mutării ambasadei

Despre inadecvarea gestului în sine al lui Ludovic Orban am tot scris, dar problema care se pune acum este alta: din nou, Klaus Iohannis a făcut greșeala de a-l lua pe „no comment” în brațe, DEȘI este aproape un truism că orice lipsă de comentarii lasă loc la adevărate avalanșe de speculații.

„Nu comentez în nciun fel nici sesizarea depusă de domnul Orban, nici interpretările care s-au făcut de o anumită parte politică cu foarte multă isterie. În niciun caz nu vreau să apăra impresia că prin declaraţiile pe care le fac aş vrea să influenţez ancheta. Simplu şi clar: nu comentez. Nu am citit demersul lui Ludovic Orban, nu comentez”. Așa a sunat declarația lui Iohannis, potrivit Adevărul.ro.

Ludovic Orban – liderul partidului care l-a propulsat pe Klaus Iohannis la președinție în 2014, partid care a anunțat deja că îl susține pe Iohannis pentru un nou mandat – i-a adus un mare deserviciu actualului șef de stat, năpustindu-se să îi atace adversarii în afara regulilor nescrise ale jocului politic. Problema este că acest atac s-a spart imediat în capul lui Iohannis, iar președintele a ales să nu facă nimic ca să diminueze avariile suferite în plan politic.

5. 30 mai: eșec la CCR strict dintr-un motiv formal

PSnews.ro a relatat deja cum Curtea Constituțională a României a respins (ATENȚIE: ca inadmisibilă, nu ca nefondată) sesizarea lui Klaus Iohannis privind modificările aduse Legii nr. 304/2004 – inclusiv amendamentul prin care urmează să fie înființată secția specială pentru anchetarea magistraților. Motivul? Sesizarea depășise termenul legal de 20 de zile. Nu trebuie să fii doctor docent în drept ca să știi așa ceva.

DETALII AICI: UPDATE CCR: Sesizarea lui Iohannis privind secția specială pentru magistrați, respinsă

Strania coincidență: ipoteza unui fost ministru tehnocrat privind candidatura lui Cioloș

Iar acum vine întâmplarea care parcă a fost gândită să umple sincopele politice expuse până acum: prezent pe 28 mai în studioul Digi24, Dragoș Pîslaru (fost ministru al Muncii în cabinetul Dacian Cioloș) a spus cu subiect și predicat că proaspăt înființatul lor partid, Mișcarea România Împreună, este pregătit să îl susțină pe ex-premier pentru candidatura la prezidențialele din 2019, chiar și la competiție cu Klaus Iohannis.

Iată dialogul dintre Dragoș Pîslaru și jurnalistul Claudiu Pîndaru:

Reporter: Dacă ar candida la președinția României Dacian Cioloș, l-ați vota?

Dragoș Pîslaru: Absolut. Fără niciun fel de umbră…

R: Dar este în stare să ducă o asemenea candidatură?

DP: Da, este în stare și suntem pregătiți pentru acest lucru. Este o responsabilitate pe care o avem față de cetățeni.

R: Sunteți pregătiți și dacă va candida la un nou mandat Klaus Iohannis?

DP: Da, sigur că da, am spus-o în repetate rânduri…

R: Adică să candideze atât Klaus Iohannis, cât și, din partea dumneavoastră, domnul Cioloș.

DP: Din acest punct de vedere, ar trebui să ne uităm la ce ar aduce pozitiv această bătălie, în condițiile în care trebuie să fim siguri că există un al doilea tur, din care să…

R: Ce ar aduce pozitiv?

DP: Asta spun: trebuie să ne gândim ce ne-ar aduce pozitiv acest lucru. Vă spuneam că de pregătiți suntem pregătiți, dar trebuie să ne gândim care ar fi beneficiul într-o astfel de luptă, care ar putea, până la urmă, prin divizarea unor…

R: Unii analiști, spre exemplu, v-ar putea spune ceva negativ: că veți diviza dreapta.

DP: Despre asta este vorba. Deci în contextul acelor alegeri prezidențiale, trebuie să te asiguri că în turul doi vom avea măcar o opțiune pe care să putem s-o considerăm ca alternativă.

R: Dar sunteți pregătiți – spuneți dumneavoastră acum – ca Dacian Cioloș să candideze la președinție.

DP: Suntem pregătiți. Am spus-o clar, n-o s-o mai reiau: e o responsabilitate pe care – repet – o avem față de cetățeni și față de toți ceilalți colegi”.

Concluzia arată în acest moment cât se poate de incomod pentru Klaus Iohannis…

…în condițiile în care oamenii fostului prim-ministru Dacian Cioloș îi fac acestuia o încălzire asiduă pe tușă pentru cursa prezidențială, chiar dacă sunt conștienți că o asemenea mutare ar diviza voturile de pe partea dreaptă a spectrului politic.

Din ianuarie până în prezent, pare că Iohannis a fost lăsat să facă o serie de greșeli, pe care – vedem acum – echipa lui Cioloș le speculează de minune, căutând cu înfrigurare să îl propulseze pe fostul șef de Guvern în rândurile candidaților de la finele anului 2019. Situația este cu atât mai delicată, cu cât actualul politician de la Cotroceni este – conform sondajelor – singurul de pe partea dreaptă care ar putea lupta cu șanse egale împotriva unui prezidențiabil al Partidului Social Democrat. Iar demersul lui Dacian Cioloș – oricât ar fi el bazat pe orgoliul de a valida prin alegeri un personaj care până acum și-a câștigat funcțiile doar în urma unor numiri – servește de minune scopului PSD în perspectiva alegerilor prezidențiale de la anul.

P.S.: Întâmplător sau nu, duminică seară, unele dintre posturile TV de dreapta (Realitatea TV, susținătoare tradițională a lui Klaus Iohannis – atât în campanie, cât și în mandatul prezidențial) a anunțat o creștere spectaculoasă a Mișcării România Împreună, vehiculând procentaje cu 2 în față în mari orașe ale țării dominate în mod normal de Iohannis și PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *