Iohannis, vizită în Delta Dunării: Biodiversitatea zonei și bunăstarea comunităților, în pericol

Delta Dunării
Sursa foto: Facebook

Cu ocazia Zilei Rezervației Biosferei Delta Dunării, președintele Klaus Iohannis va efectua, vineri, o vizită în Delta Dunării. Scopul vizitei președintelui este de a contribui la găsirea unor soluții pentru provocările cu care se confruntă delta, dar și de a mobiliza actorii relevanți pentru implementarea măsurilor necesare.

Datorită varietății excepționale a florei și faunei sale, Delta Dunării reprezintă un punct de interes major în ceea ce privește biodiversitatea, atât la nivel național, cât și internațional, subliniază Administrația Prezidențială.

„Vizita în Delta Dunării confirmă preocuparea constantă a Președintelui Klaus Iohannis pentru problematicile legate de mediu, conservarea biodiversității și limitarea efectelor schimbărilor climatice la nivel național și internațional. Obiectivele legate de protejarea florei și faunei bogate trebuie să se îmbine armonios cu dezvoltarea socială și economică a comunităților care locuiesc în Rezervația Biosferei Delta Dunării. Pe lângă poluarea cu plastic sau exploatarea insuficientă a resurselor naturale din perspectiva sustenabilității, Delta Dunării s-a confruntat în ultimii ani și cu impactul negativ al schimbărilor climatice, ale căror consecințe – perioade lungi de secetă, deteriorarea calității apei și scăderea rezervelor de pește – pun în pericol biodiversitatea unică a Deltei, precum și bunăstarea comunităților care trăiesc în regiune.

Din această perspectivă, vizita Președintelui României are inclusiv rolul de a contribui la găsirea unor soluții pentru provocările pe care le întâmpină Delta și la mobilizarea actorilor relevanți în implementarea unor măsuri optime. În acest sens, Președintele Klaus Iohannis se va întâlni, la Tulcea, cu autorități centrale și locale, reprezentanți ai mediului științific și neguvernamental, pentru că protejarea Deltei Dunării are nevoie de implicarea tuturor, dincolo de apartenențe politice și de priorități pe termen scurt. Valoarea patrimoniului natural al Deltei Dunării a fost recunoscută prin includerea sa în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO și în Lista Convenției Ramsar. De asemenea, Rezervația Biosferei Delta Dunării este inclusă în rețeaua europeană de arii naturale protejate, fiind sit Natura 2000”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Autor

  • Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: