Skip to content
Politică

Iohannis, vizită în SUA cu nivel scăzut de protocol. Întrevedere cu Trump

business-review.eu
" "

Președintele Klaus Iohannis efectuează duminică o vizită cu nivel scăzut de protocol în SUA, urmând a avea o întrevedere cu omologul american Donald Trump.

Este vorba despre o vizită de lucru, în cazul căreia nivelul de protocol este cel mai neînsemnat din punct de vedere al clasificărilor diplomatice, scrie Mediafax.

„Elementul central al acestei vizite este constituit de întrevederea oficială a Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Preşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald J. Trump, în data de 9 iunie. Întrevederea celor doi înalţi oficiali va fi un excelent prilej pentru a discuta perspectivele de aprofundare şi extindere a Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, pe toate palierele relevante, inclusiv în contextul în care în acest an se împlinesc 20 de ani de la lansarea acestuia. Astfel, Preşedintele Klaus Iohannis va aborda priorităţile de acţiune în cadrul relaţiei bilaterale şi va reconfirma angajamentul ferm al ţării noastre de a rămâne un aliat predictibil, stabil şi de încredere al Statelor Unite”, se arăta în comunicatul Preşedinţiei.

Potrivit Casei Albe, vizita lui Klaus Iohannis în Statele Unite ale Americii va fi una „de lucru”.

Spre deosebire de vizitele de stat sau de cele oficiale, vizitele de lucru sunt scurte şi presupun un protocol redus. În aceste cazuri, şeful statului nu este aşteptat la aeroport de omologul său şi nu are o primire cu onoruri la reşedinţa acestuia, iar programul se axează pe convorbiri bilaterale.

În schimb, vizitele oficiale, care vizează şefii de guverne, presupun, pe lângă convorbiri, organizarea unor dineuri oficiale. De asemenea, oaspeţii pot susţine discursuri în Parlament.

Pe scara diplomatică, vizitele de stat sunt cele mai importante, iar oaspeţii beneficiază de cele mai înalte onoruri. La sosire, sunt întâmpinaţi de şeful statului-gazdă sau de un reprezentant al acestuia, se intonează imnurile şi se trece în revistă garda de onoare. La primire participă responsabili ai administraţiei şi ambasadorii. În unele ţări, primirile în cadrul vizitelor de stat se desfăşoară la palatul prezidenţial.

Până acum, niciun preşedinte român nu a efectuat o vizită de stat în SUA.

Administraţia Prezidenţială a anunţat şi programul pentru prima zi a vizitei. Astfel, președintele Iohannis român va participa luni, în calitate de invitat de onoare, la Forumul Global al organizaţiei American Jewish Committee (AJC). Cu acest prilej, AJC îi va acorda lui Klaus Iohannis distincţia „Light Unto the Nations” („Lumină către națiuni”), cea mai înaltă distincţie a organizaţiei, care se decernează unor şefi de stat sau de guvern în semn de recunoaştere pentru impactul internaţional important în domeniul păcii, securităţii, democraţiei, promovării valorilor umane.

Potrivit unui comunicat de presă al Preşedinţiei României, American Jewish Committee a evidenţiat, în decizia de acordare a distincţiei, faptul că a hotărât onorarea preşedintelui Klaus Iohannis pentru acţiunea sa de „lider dedicat întăririi democraţiei şi a statului de drept în România, (…) pentru eforturile sale de a combate anti-semitismul şi pentru a aprofunda legăturile dintre România şi SUA, precum şi între România şi Israel”.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *