Skip to content
Politică

Iohannis vorbește despre compromisurile făcute: Am preferat să las de la mine şi să nu răspund provocărilor pentru a nu genera tensiuni

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, luni, la Timişoara, că din momentul preluării mandatului de la Cotroceni a anunţat un nou proiect naţional şi o schimbare de paradigmă, spunând că va face „un alt fel de politică şi de comportament” al şefului statului în raport cu legea fundamentală, celelalte instituţii şi, mai ales, în raport cu oamenii.

„Au fost momente în acest început de mandat când am trecut peste polemicile din spaţiul public. Am preferat, pentru a nu deschide fronturi şi falii, pentru a nu genera tensiuni de la nivelul funcţiei prezidenţiale, să las de la mine, cum se spune, şi să nu răspund provocărilor. Am crezut întotdeauna că e mai bine să vorbească acţiunile şi faptele mele şi că preşedintele trebuie să fie un factor de echilibru cât mai puternic. A ieşi din sfera senzaţionalului cotidian înseamnă, în opinia mea, ca preşedintele să nu întreţină dispute şi să nu alunece în polemici”, a afirmat Iohannis.

Şeful statului a menţionat că a construi consensul înseamnă deseori să aplanezi conflicte, lucru ce a părut „poate, ca o absenţă din arenă”, iar faptul că a dorit să dea o notă de „normalitate” prin comportamentul său a fost interpretat de unii ca o „lipsă de implicare” din partea sa.

„Ceea ce am dorit să fie o dovada de normalitate, unii au interpretat ca lipsa de implicare. Vă asigur, însă, că nu este. Vreau să le transmit de aici (…) românilor din ţară şi din străinătate, că preşedintele lor îi vede, îi aude şi le cunoaşte problemele. Sunt şi voi rămâne un preşedinte mediator şi implicat. Iar determinarea mea de a-mi duce programul până la capăt este la fel de fermă ca în prima zi de manda„, a spus Iohannis.

El a reiterat că vrea să redea funcţiei de preşedinte prestanţa pe care Constituţia şi statutul le revendică, fără niciun fel de rabat.

„Seriozitate şi respect au fost termenii cu care am tratat orice acţiune a mea, în calitate de preşedinte. Acesta sunt eu – vorbesc mai puţin. Vorbesc mai puţin şi îmi pasă cum arată această ţară, cum ne respectăm pe noi înşine în interior şi cum suntem priviţi în afară. Cu cât reprezentantul unui stat este mai serios şi mai responsabil în relaţia cu partenerii săi externi, cu atât mai mult naţiunea sa va avea de câştigat. Preşedintele nu se reprezintă pe sine, ci îi reprezintă pe cei care l-au ales”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, citat de Agerpres.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *