Skip to content
Politică

Iohannis vrea dezamorsarea crizei; PSD a mers pe un scenariu depășit EXCLUSIV

nasul.tv

Redacția PSnews.ro vă prezintă câteva concluzii la cald după discursul din Parlament al președintelui Klaus Iohannis.

Cine a urmărit cuvântarea a putut vedea cum, în prima parte a ei, parlamentarii PSD au ieșit din sală aproape toți (cu maximum 10 excepții, printre care liderul lor, Liviu Dragnea). Foarte probabil, PSD-iștii au mers pe ideea că Iohannis va cere alegeri anticipate și schimbarea guvernului.

CITIȚI ȘI: PSD părăsește sala / Iohannis, discurs VIRULENT: Aţi obosit deja? Ghinion! LIVE TEXT

Așteptările oamenilor lui Dragnea au fost înșelate: Klaus Iohannis a declarat în fața plenului reunit că alegerile anticipate ar fi prea mult în actualul context, îndemnându-i, în același timp, pe cei de la putere să guverneze.

Cu alte cuvinte, politicianul de la Cotroceni a recunoscut rezultatul alegerilor de pe 11 decembrie, lăsându-i grav în offside pe PSD-iști.

Mergând mai departe, putem spune că schema de joc a roșiilor i-a aruncat în penibil: parlamentarii PSD au ieșit din sală, gândindu-se (a se citi: „primind instrucțiunile”) că șeful statului ar fi urmat să ceară demisia guvernului Sorin Grindeanu și organizarea unor alegeri anticipate. Dar nu s-a întâmplat așa, iar planul urzit în laboratorul din Kiseleff a murit înainte să se nască.

La rândul lui, Klaus Iohannis urmărește să dezamorseze criza din stradă, prin faptul că a legitimat guvernarea PSD-ALDE,  dar a ținut să sublinieze că va talona permanent echipa guvernamentală, fiind gata să sancționeze orice derapaje. Cu o exprimare mai plastică: Iohannis îi lasă pe cei din PSD și ALDE să guverneze, dar cu mâna pe beregata lor.

Revenind la protestele care au marcat România ultimelor săptămâni, vedem cum, după discursul de astăzi (marți) din Legislativ, președintele le dă satisfacție manifestanților anti-guvernamentali și – mai important – canalizează energiile străzii în perspectiva referendumului pro-justiție pentru care el însuși pledează.

Câteva concluzii

Odată cu această mutare a lui Klaus Iohannis, intrăm într-o nouă epocă – aceea de control reciproc între puterile statului (ceea ce în engleză se numește „checks and balances”). De cealaltă parte, ratând o ocazie imagologică de a transmite un mesaj de anduranță, de rezistență în fața adversarului politic de la Cotroceni, parlamentarii PSD au rămas în off-side, ieșind mult prea devreme din sala de plen, în mutarea pripită pe care v-am descris-o mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *