Iohannis vrea șefia NATO: „România merită acest lucru!”

Sursă foto: News.ro
Sursă foto: News.ro

Deputatul Grațiela Gavrilescu subliniază faptul că România contează pe scenă politică internațională, iar candidatura lui Klaus Iohannis la șefia NATO este „o funcție extrem de importantă și cred că este mult dorită de români”.

Declarația a fost făcută pentru PS News cu ocazia marcării a două decenii de la aderarea României la Alianţa Nord Atlantică şi a 75 de ani de existenţă a NATO.

„Avem baze NATO în România și ar trebui să fim liniștiți, dar în același timp suntem responsabili, că a avea baze și a intra în NATO înseamnă foarte mare responsabilitate pentru tot ce înseamnă statul român și toți facem parte din acest stat. Este un lucru important să știm că avem de îndeplinit o mică parte din ceea ce înseamnă statutul NATO și că România trebuie să îndeplinească tot ceea ce a semnat atunci când a intrat în NATO. În același timp trebuie să fim atenți la tot ceea ce înseamnă evenimentele care au loc în jurul nostru”.

Grațiela Gavrilescu despre candidatura lui Iohannis la șefia NATO: “Este o funcție a românilor, nu este o funcție a unei persoane”

“Indiferent de cum s-ar chema președintele României și indiferent de cine este președintele țării la momentul acesta, o astfel de funcție este extrem de importantă și cred că este mult dorită de români. Cred că România merită acest lucru pentru că este o funcție a românilor, nu este o funcție a unei persoane, este o funcție de reprezentativitate și cred că lucrul acesta trebuie să înțeleagă tot poporul”.

 

Parlamentul s-a reunit, marţi, în şedinţă de plen comună pentru a marca 20 de ani de la aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică şi 75 de ani de existenţă a NATO.

În şedinţa de marţi, deputaţii şi senatorii au votat o declaraţie pe acest subiect.

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a afirmat marţi, în şedinţa solemnă a Parlamentului care marchează 20 de ani de la aderarea României la Alianţa nord-atlantică şi 75 de ani de existenţă a NATO, că ţara noastră are cele mai solide garanţii de securitate pe care le-a avut vreodată.

„Au trecut 20 de ani de la momentul arborării steagului tricolor la sediul NATO. Pentru memoria colectivă este important să spunem de unde am pornit şi ce ne-a făcut să reuşim. România este azi profund transformată. Avem cele mai solide garanţii de securitate pe care le-am avut vreodată. Suntem nu doar beneficiari de securitate, ci un stat de bază în asigurarea securităţii pe Flancul Estic al NATO. Când vorbesc de stabilitate mă refer la stabilitatea democratică internă, la încrederea pe care o dăm ca partener predictibil, pe care aliaţii se pot baza şi la susţinerea constantă şi solidă pentru NATO din partea cetăţenilor români”, a spus Ciucă de la tribuna Parlamentului.

Ciucă: Mă aflam în Irak când România a intrat în NATO

La 2 aprilie 2004, steagul României era arborat la sediul NATO din Bruxelles. La acea dată, mă aflam în Irak, la comanda batalionului de infanterie cu care România a participat la coaliția internațională. Îmi aduc aminte și acum mândria pe care am resimțit-o – mândria că am contribuit, alături de colegii mei din armată, la această reușită națională istorică.

Ciucă: Povestea intrării noastre în NATO este povestea fiecărui român și a forței noastre ca națiune

Povestea intrării noastre în NATO este povestea fiecărui diplomat care ne-a reprezentat cu dedicare și înțelepciune peste hotare. Este povestea fiecărui soldat din Armata României care a pus serviciul militar pe primul loc, de multe ori cu riscul vieții. Povestea intrării noastre în NATO este povestea fiecărui român și a forței noastre ca națiune.

Ieșită din comunism, România se confrunta cu decalaje enorme în materie de instituții, economie, armată, mentalități și practici. Dar am reușit să le transformăm, pentru că am știut ce vrem și am fost uniți. Am construit o Românie democratică euro-atlantică.

Suntem astăzi aici pentru că am avut susținerea românilor. Suntem astăzi aici, ca stat important și respectat în NATO, ca pilon de stabilitate în regiune, pentru că guverne diferite, cu ideologii și viziuni diferite au înțeles că obiectivul național al aderării la NATO primează.

România este azi profund transformată. Avem cele mai solide garanții de securitate pe care le-am avut vreodată. Suntem nu doar beneficiari de securitate, ci un stat de bază în asigurarea securității pe Flancul Estic al NATO.

Când vorbesc de stabilitate mă refer la: stabilitatea democratică internă; la încrederea pe care o dăm ca partener predictibil, pe care aliații se pot baza; și la susținerea constantă și solidă pentru NATO din partea cetățenilor români.

Dintr-o țară fostă comunistă, ieșită din 45 de ani de întuneric impus de Moscova, România a reușit ca în două decenii de la aderarea la NATO să fie un membru-cheie al alianței.

Ciucă: România poate aspira azi să conducă cea mai puternică alianță militară defensivă din istorie

România poate aspira azi să conducă cea mai puternică alianță militară defensivă din istorie. Anunțul candidaturii președintelui Klaus Iohannis pentru funcția de Secretar General al NATO trebuie privit ca un demers al României, pe care toți trebuie să-l susținem, ca expresie a rolului crucial pe care îl joacă țara noastră astăzi.

Ciucă: Vrem să facem o lume mai sigură și mai bună pentru generațiile viitoare

Ceea ce ne face puternici nu este doar capacitatea militară, ci și forța principiilor și a obiectivelor noastre. Vrem să facem o lume mai sigură și mai bună pentru generațiile viitoare, să ne protejăm cetățenii și să apărăm libertatea și democrația.

Ca militar, am depus un jurământ să îmi apăr patria și să fiu în slujba românilor. Și asta am făcut în toată cariera mea. În fiecare zi.

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la intrarea în NATO: Le mulțumesc românilor

În încheiere, vreau să mulțumesc tuturor celor care au contribuit la aderarea României la NATO și, ulterior, la evoluția țării noastre în cadrul Alianței Nord-Atlantice din 2004 până azi. Nu în ultimul rând, mulțumesc românilor. România este astăzi în prima linie a luptei pentru democrație. Iar apartenența noastră la NATO ne face încrezători într-un viitor mai bun.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL