Iohannis vrea un nou sistem de educație

Candidatul ACL la prezidențiale, Klaus Iohannis, profesor de meserie, spune că una dintre temele centrale de campanie va fi educația pentru că ” este cheia succesului, nu există altă cheie”, menţionând că este important ca tinerii să fie calificaţi, şi nu „neapărat toţi profesori universitari”, întrucât asta caută investitorii.

„Educaţia este vitală pentru orice naţiune, iar pentru noi cu atât mai mult cu cât putem schimba România, o putem face prosperă şi puternică, dacă facem o educaţie performantă”, a spus Klaus Iohannis.

În discursul său, Iohannis l-a citat pe „un mare român, Dimitrie Bolintineanu”, care spunea că aşa „cum arată şcoala azi va arăta ţara mâine”, adăugând: „Atunci, haideţi să schimbăm sistemul de educaţie!”.

Iohannis a atenţionat că nu este necesar ca tinerii să absolve neapărat o facultate, să fie „profesori universitari”, ci să fie bine „calificaţi”, pentru că asta caută investitorii.

„Eu nu cred că vi se pare normal ca o întreagă generaţie să fie trimisă la şcoală 12 ani şi la bacalaureat să-şi dea seama că nu face faţă. Jumătate merg mai departe, jumătate fac nu se ştie exact ce, pentru că sistemul educaţional nu este pregătit. Iar cei care merg mai departe şi studiază, sunt convins că aveţi şi dumneavoastră cunoştinţe, cei care îşi termină studiie îşi agaţă diplomele în cui, dar când îi întrebi ce ştiu unii ştiu, alţii poate mai puţin. Iată de ce trebuie să fie sistemul de învăţământ mai performant. Trebuie să devenim mai performanţi, mai buni, mai aplecaţi spre soluţii. Şi atunci o să vină investitorii. Toţi caută oameni calificaţi şi nu trebuie să fie neapărat toţi profesori universitari sau doctori, calificaţi să fie, indiferent dacă lucrează la strung sau în spital, pe tractor sau la universitate”, a afirmat Iohannis.

Potrivit sursei citate, dacă „scoatem de pe băncile şcolilor oameni calificaţi, atunci se vor întâmpla două lucruri, vom câştiga mai bine şi vom trăi mai bine”.

„Aceste lucruri mi le doresc eu pentru sistemul educaţional şi atunci vom construi România de mâine, care va fi prosperă şi puternică, cu locuri de muncă, cu infrastructură, cu oameni care au venituri decente, să nu mai existe atâţia oameni care stau cu mâna întinsă la stat, oamenii să aibă ce munci, să aibă un câştig şi să fie liberi să decidă ce să facă în ţara lor”, a adăugat el.

Ulterior, într-o conferinţă de presă, Iohannis a fost întrebat dacă schimbarea sistemului de educaţie va fi un pilon al campaniei sale, Klaus Iohannis a spus că da.

„Da, educaţia este cheia succesului, nu există altă cheie, există doar aceasta”, a conchis el.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL