Skip to content
Politică

Iohannis, la ONU: În regiunea Mării Negre au loc acţiuni deliberate care vizează subminarea securităţii

Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la cea de-a 75-a aniversare a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), că în continuare în regiunea Mării Negre au loc „acţiuni deliberate care vizează subminarea securităţii” şi a subliniat că România rămâne un pilon de stabilitate în regiune, relatează Agerpres.

„Dezvoltarea şi securitatea sunt interconectate. Cu toate acestea, abordarea bazată pe legătura dintre securitate – dezvoltare s-ar putea să nu fie suficientă pentru a răspunde provocărilor de securitate, deoarece acestea pot avea origini care nu se limitează la dimensiunea de dezvoltare. Din păcate, continuăm să asistăm, în regiunea noastră, la acţiuni deliberate care vizează subminarea securităţii. Centura de conflicte nerezolvate din jurul Mării Negre – care are importanţă strategică pentru securitatea transatlantică – rămâne o sursă importantă de instabilitate, afectând cooperarea regională şi securitatea internaţională în ansamblul său”, a spus şeful statului, în cadrul intervenţiei naţionale de la dezbaterile generale ale celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, care se desfăşoară la New York.

El a adăugat că „prezenţa militară pe teritoriile altor ţări, fără consimţământul acestora, militarizare, gesturi agresive, ameninţări de utilizare a forţei şi folosirea tacticilor hibride pentru a submina stabilitatea internă reprezintă dezvoltări îngrijorătoare şi trebuie respinse de noi toţi”.

„România rămâne un susţinător puternic al ordinii internaţionale multilaterale bazate pe reguli, construită în jurul Organizaţiei Naţiunilor Unite, care reprezintă cea mai bună speranţă a noastră de a gestiona astfel de provocări. Eficacitatea acestei ordini internaţionale depinde, însă, de disponibilitatea tuturor statelor membre ONU de a se angaja în găsirea de soluţii multilaterale durabile, în conformitate cu valorile fundamentale ale ONU. România rămâne ferm angajată să acţioneze în acest sens, ca pilon de stabilitate în regiune, şi am susţinut constant eforturile ONU de a gestiona astfel de riscuri, inclusiv prin rezoluţiile Adunării Generale a ONU referitoare la aceste aspecte”, a arătat Iohannis.

„Nici România nu a fost ocolită de efectele adverse ale schimbărilor climatice”

Iohannis a mai spus că schimbările climatice sunt o provocare globală şi a arătat că strategia naţională a României privind acest aspect a fost concepută cu scopul de a forma o economie rezistentă la schimbările climatice, cu emisii reduse de dioxid de carbon, capabilă să integreze politicile climatice printr-o creştere economică inteligentă.

Nici România nu a fost ocolită de efectele adverse ale schimbărilor climatice. Dar am venit la această sesiune a Adunării Generale cu speranţă şi responsabilitate. Speranţa că nu este prea târziu să avem o planetă sigură şi unde mediul este protejat pentru copiii noştri şi responsabilitatea de a lua măsuri concrete pentru a îndeplini angajamentele luate prin Acordul de la Paris şi prin regulile convenite la Katowice, inclusiv prin continuarea eforturilor de a limita creşterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelul preindustrial. Strategia naţională a României privind schimbările climatice a fost concepută cu scopul de a forma o economie rezistentă la schimbările climatice, cu emisii reduse de dioxid de carbon, capabilă să integreze politicile climatice printr-o creştere economică inteligentă. Obiectivul nostru este să ajungem, până în 2050, la o societate în care politicile economice, sociale şi de mediu sunt interconectate şi concepute pentru a asigura o dezvoltare durabilă, standarde de viaţă ridicate şi o calitate crescută a mediului înconjurător„, a afirmat Iohannis în cadrul intervenţiei naţionale de la dezbaterile generale ale celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a ONU care se desfăşoară la New York.

”Puteţi conta pe România!”

Prședintele Klaus Iohannis a precizat, de asemenea, că cea de-a 75-a aniversare a Organizaţiei Naţiunilor Unite reprezintă o oportunitate pentru intensificarea eforturilor privind punerea în aplicare a pachetului de reformă a ONU şi a transmis că se poate conta pe România în realizarea acestor eforturi.

Odată cu căderea oribilului regim comunist, acum 30 de ani, ţara mea a pornit pe drumul spre o nouă eră a libertăţii, democraţiei şi prosperităţii. Cortina de Fier a fost înlocuită de hotărârea noastră puternică de a ne re-alătura familiei de valori occidentale şi de a interacţiona deschis cu restul lumii, în baza respectului profund pentru principiile democratice şi statul de drept la nivel internaţional. Astăzi, suntem – cu toţii – profund interconectaţi prin guvernanţa multilaterală şi, mai mult ca oricând, trebuie să apreciem spiritul autentic de cooperare pe care Organizaţia Naţiunilor Unite l-a promovat întotdeauna şi care este indispensabil în găsirea de soluţii eficiente la provocările internaţionale. Cea de-a 75-a aniversare a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în 2020, este o oportunitate ca organizaţia să îşi intensifice eforturile de punere în aplicare a pachetului ambiţios de reformă al secretarului general al ONU, de a moderniza organizaţia şi de a ne asigura că va produce rezultate pentru toţi. Puteţi conta pe România şi pe angajamentul nostru activ în realizarea acestor eforturi ambiţioase„, a spus Iohannis, în cadrul intervenţiei naţionale de la dezbaterile generale ale celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a ONU care se desfăşoară la New York.

El s-a declarat onorat să se adreseze Adunării Generale şi să prezinte” angajamentul reînnoit al României faţă de multilateralism şi ordinea internaţională bazată pe norme, având Organizaţia Naţiunilor Unite în centrul său”, informează agerpres.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *