Skip to content
Politică Republica Moldova

Ion Ceban: Cea mai mare problemă e exodul. Oamenii nu sunt mulțumiți de nivelul de trai din oraș și pleacă – INTERVIU

Facebook/Ion Ceban

Ne mai despart doar câteva zile până la turul doi al alegerilor locale din Republica Moldova, iar miza cea mai mare este, în mod firesc, Capitala. În Chişinău, se vor confrunta candidatul Blocului pro-european ACUM, Andrei Năstase, și propunerea socialiștilor, Ion Ceban.

Candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Ion Ceban, a vorbit într-un interviu pentru PSnews.ro despre problemele cu care se  confruntă Chișinăul, precum și despre soluțiile pe care acesta le propune pentru locuitorii Capitalei. Printre principalele probleme cu care se confruntă Chișinăul, candidatul Partidului Socialiştilor a enumerat: exodul, economia necompetitivă și dezbinarea societății.

Totodată, Ceban a declarat că își propune ca serviciile primăriei „să fie la un click distanța de fiecare locuitor al municipiului”, astfel că pentru a îndeplini acest obiectiv, ”implementa tehnologii informaționale în mai multe domenii”.

Nu în ultimul rând, candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova a susținut, referitor relația dintre Republica Moldova și România, că „este mult loc de mai bine”.

PSnews.ro: Domnule Ceban, cunoaștem din CV-ul dumneavoastră faptul că dețineți studii de specialitate în domeniul administrației publice din străinătate. Având în vedere specificul R. Moldova și, în speță, al Chișinăului, cum credeți că vă vor ajuta aceste cunoștințe acumulate în calitate de primar al municipului? 

Ion Ceban: Da, am studiile necesare pentru administrarea Primăriei Chișinău. Cunoștințele înseamnă foarte mult, dar nu totul.

Nu mai puțin valoroasă este experiența acumulată pe durata activității în cadrul consiliului municipal (CMC), unde am activat timp de 4 ani. Am fost activ, am trecut prin mine fiecare proiect examinat. Asta mi-a permis să cunosc problemele municipiului în detalii și cifre. Aceste cunoștințe mă vor ajuta să încep activitatea din prima zi în primărie. 

Sunt un om de echipă și am colegi dedicați Chișinăului și bine pregătiți care pot face față problemelor actuale ale municipiului, dar și să-l modernizeze. În ultimii patru ani, colegii mei din CMC au mers în fiecare curte și în fiecare suburbie și cunosc până în cel mai mic detaliu toate problemele, unele dintre care deja am reușit să le soluționăm, dar mai este mult de lucru. 

PSnews.ro: Din perspectiva dumneavoastră, care sunt cele mai grave probleme cu care se confruntă Chișinăul? 

Ion Ceban: Problemele care amenință viitorul Chișinăului stau la baza programului nostru de administrare pentru 2019 – 2023.

Prima problemă este exodul. Ne referim la plecarea oamenilor din Chișinău. În special a tinerilor. Oamenii nu sunt satisfăcuți de nivelul actual de trai în Chișinău și nu cred că lucrurile se vor schimba curând.

A doua problemă este economia necompetitivă a Chișinăului. Economia municipiului a înțepenit în trecut și oferă puține oportunități de angajare. Tinerii nu găsesc în Chișinău suficiente posibilități de creștere personală. Economia de azi a Chișinăului nu satisface nici necesitățile de modernizare a municipiului.

A treia problemă gravă este dezbinarea societății. Deci, pe lângă faptul că suntem săraci, mai suntem și dezbinați, în permanente conflicte interne. Această stare a lucrurilor e pe obrazul politicienilor. Părerea noastră e că pe toți ne unesc problemele la care trebuie împreună să facem față, să găsim soluții.

PSnews.ro: Care sunt proiectele concrete pe care vi le propuneți să le implementați dacă veți obține mandatul de Primar al Chișinăului? Ce soluții aveți pentru un Chișinău mai curat? Care sunt măsurile care ar trebui implementate pentru reciclare în Chișinău?

Ion Ceban: Avem un program bine și clar structurat, în opinia noastră, care poate fi găsit pe pagina www.ionceban.md

Voi enumera doar direcțiile pe care vom acționa: Eficientizarea și digitalizarea proceselor de activitate a primăriei. Modernizarea grădinițelor și școlilor, dar și darea în exploatare a unor grădinițe noi. Îmbunătățirea serviciilor medicale. Reparația drumurilor și trotuarelor. Construcția parcărilor. Amenajarea curților blocurilor și instalarea terenurilor de joacă. Reparația scărilor de bloc, termoizolarea blocurilor. Construcția șoselei de centură. Aducerea investitorilor și crearea locurilor de muncă stabile și bine plătite în municipiu. Aducerea companiilor cu nume notorii în Chișinău. Susținerea tinerilor specialiști în închirierea locuințelor, dar și suport pentru procurarea locuințelor. 

PSnews.ro: Care este strategia pe care urmăriți să o implementați pentru a transforma Chișinăul într-un oraș inteligent (SMART CITY)? 

Ion Ceban: Eu îmi propun ca serviciile primăriei să fie la un click distanța de fiecare locuitor al municipiului. Pentru a îndeplini acest obiectiv vom implementa tehnologii informaționale în mai multe domenii. Avem o concepție de dezvoltare a platformei Smart City, care include așa componente precum fluidizarea traficului, gestionarea iluminatului stradal, digitalizarea serviciilor primăriei, digitalizarea achizițiilor publice și multe altele. O mare parte din interacțiunea locuitorilor capitalei cu structurile primăriei vor fi online. Va fi introdusă o aplicație specială care va permite conducătorilor auto să afle despre locurile de parcare disponibile în oraș. Aplicația ”City Report” va permite cetățenilor să transmită sesizări despre incidente instituțiilor și operatorilor serviciilor publice. Certificatele de urbanism vor fi emise în format electronic. Vom pune în aplicare tichetul unic pentru toate tipurile de transport public și factura unică pentru utilitățile municipale.

Este o concepție greu de explicat în câteva propoziții, dar cu plăcere voi dedica timp să o discutăm separat.

PSnews.ro: Care este orașul pe care îl luați ca punct de reper pentru dezvoltarea viitoare a Chișinăului? 

Ion Ceban: Este o întrebare provocatoare. Cred că avem de învățat de la foarte multe orașe. Putem prelua idei și proiecte de la Berlin și Moscova, de la București și Viena, de la Kiev și Iași, Sankt- Petersburg și Brașov. Nu aș limita geografia de inspirare cu idei bune, cu atât mai mult că preluând ideile noi le vom adapta le realitățile și necesitățile Chișinăului.

PSnews.ro: Cum ați putea defini relația care există acum între România și Republica Moldova? Considerați că este nevoie de o mai mare apropiere între România și Republica Moldova?

Ion Ceban: Da, consider. În relația dintre Republica Moldova și România este mult loc de mai bine. Și eu neapărat îmi voi aduce aportul. 

Avem ce învăța din trecut și anume că a prieteni cu o țară nu înseamnă a te dușmăni cu alta.  Sunt adeptul relațiilor bazate pe respect reciproc și știu să construiesc așa relații.

PSnews.ro: Luând în considerare faptul că dumneavoastră ați deținut funcția de consilier municipal al Chișinăului care sunt proiectele pe care le-ați propus și cu ce dificultăți majore v-ați confruntat în gestionarea acestora? 

Ion Ceban: Pentru a discuta acest subiect la fel e nevoie de o discuție separată pentru că sunt multe de spus, vă rog să nu mă considerați lipsit de modestie. Aș vrea să punctez motivele inițiativelor noastre. 

Înțelegem că Chișinăul este în competiție directă cu practic toate orașele europene și nu numai. Regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană ne-a deschis posibilități mari. Noi azi comparăm Chișinăul cu toate orașele europene și alegem să trăim acolo unde avem un nivel de trai mai ridicat și un loc de muncă mai bun. Și tot mai mulți moldoveni nu aleg Chișinăul.

Chișinăul pierde practic la toate capitolele: drumuri și iluminat public, curți amenajate și terenuri de joc, grădinițe și școli, servicii medicale, transport public, etc.

În consiliul municipal, când elaboram și înaintam un proiect, porneam de la importanța lui pentru locuitorii municipiului. Am promovat proiecte de susținere a specialiștilor tineri pentru compensarea parțială a costurilor de chirie, pentru că avem deficit de specialiști în multe domenii. Dar să știți că nu ne-a fost deloc ușor, deoarece fracțiunea noastră a avut 19 consilieri din 51, iar deciziile se adoptă cu 26 de voturi. Respectiv, pentru fiecare proiecte de decizie pus pe agendă de fracțiunea noastră a trebuit să luptăm ca să obținem susținerea consiliului. Multe ne-a reușit, multe nu. Am fi vrut să realizăm mai multe proiecte pentru oameni, dar acest lucru este dificil fără o majoritate în consiliu.

Am promovat proiecte de amenajare a terenurilor de joacă și stadioanelor multifuncționale. Am determinat vânzarea prin licitație a terenurilor în Chișinău. Am promovat subvenționarea costurilor pentru energia termică, pentru pensionari. Și multe altele.

PSnews.ro: Ce tipuri de investiții străine intenționați să atrageți pentru Chișinău? 

Ion Ceban: Chișinăul are nevoie de multe investiții pe diferite dimensiuni. Dar cel mai mult contează să aducem investiții care vor crea locuri de muncă, în special în domeniul tehnologiilor moderne.

Aș vrea să văd în Chișinău oficiile Apple și Tesla, Amazon și Alibaba, Facebook și Yandex. Oficii unde să muncească multe mii de tineri specialiști de-ai noștri care azi muncesc în afara Moldovei și dezvoltă economiile altor țări. Noi știm cum să atragem așa investitori.

PSnews.ro: Domnule Ceban, după primul tur al alegerilor, ați propus ca în cadrul Consiliului Municipal Chișinău să existe o coaliție precum cea de la nivelul guvernării. Vă mențineți această ofertă? Cum vedeți materializată o astfel de cooperare? 

Ion Ceban: În continuare cred o asemenea coaliție cea mai bună soluție pentru Chișinău și voi insista în crearea ei. Ne unesc obiectivele comune – de a moderniza Chișinăul, de a aduce în Chișinău oportunități atractive de angajare pentru tineri și de a opri exodul.

PSnews.ro: Ce mesaj le-ați transmite acum locuitorilor Chișinăului prin care îi convingeți să iasă la vot într-un număr mai mare decât la primul tur? 

Ion Ceban: Stimați chișinăuieni! Acum alegem viitorul nostru și peste patru ani vom avea ceea ce alegem azi. Chișinăul trece printr-o criză economică, socială, demografică și una care dezbină societatea. Timp pentru experimente ”pe Chișinău” nu mai avem.

Eu și colegii mei ne vedem viitorul nostru în Chișinău. Noi și familiile noastre trăim aici.

Nu avem timp de pierdut pentru a discuta despre dreapta și stânga, despre principii și valori, de a asculta discursuri citite de pe foaie, nu avem timp pentru a cădea în plasa geopolitică și emoțională. Astăzi, trebuie să acționăm profesionist, competent și imediat.

Profil de candidat

Ion Ceban a absolvit Facultatea de Matematică şi Informatică la Universitatea de Stat din Moldova, iar apoi a urmat masteratul la Facultatea Calculatoare, Informatică şi Microelectronică la Universitatea Tehnică din Moldova. A mai absolvit şi Academia de Administrare Publică pe lângă preşedintele Federaţiei Ruse, specialitatea – „Administrare de stat şi municipală”. Din 2018 şi până în prezent, urmează studii la Şcoala de Administrare din Berlin, Germania.

Începând cu anul 2000 a activat în Primăria capitalei, fiind responsabil de elaborarea şi coordonarea proiectelor în domeniul social. În perioada anilor 2002-2004, a fost director al Departamentului proiecte, vicedirector în Reţeaua Informaţională a Guvernului, iar între anii 2004-2005, a fost consultant principal pe domeniul politică internă în cadrul Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova. În perioada 2005-2008, a fost şef al Direcţiei programe pentru tineret la Ministerul Educaţiei şi Tineretului, precum şi viceministru al educaţiei şi tineretului. Între anii 2008-2009, a deţinut funcţia de şef al secretariatului comisiei naţionale pentru integrare europeană la Guvern, iar între anii 2009-2011, a fost consultant şi şef al cabinetului vicepreşedintelui Parlamentului.

Ion Ceban este membru al Comitetului Executiv Politic al Partidului Socialiştilor şi secretarul pentru ideologie al formaţiunii.

A candidat la alegerile noi pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău din mai-iunie 2018. Acesta a acces în turul doi, împreună cu Andrei Năstase, candidat al Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr. În cel de-al doilea tur, socialistul a acumulat peste 47% din sufragii.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *