Skip to content
Politică Video

Ion Cristoiu, despre ipoteza revenirii pe scena politică a unor lideri-cheie: „Destinul lui Băsescu e un mister…” EXCLUSIV (VIDEO)

Jurnalistul Ion Cristoiu a fost invitatul celei mai noi ediții a Interviurilor PSnews, devenite în această săptămână Dialogurile PSnews.

Gazetarul Ion Cristoiu a discutat despre șansele unor lideri tradiționali să revină și să mai performeze pe scena politică, făcându-se referire la fostul președinte Traian Băsescu și fostul premier Victor Ponta.

Totodată, ziaristul Ion Cristoiu a declarat că președintele PSD Liviu Dragnea ar trebui să facă un pas înapoi și să lase să vină la conducerea partidului „un alt politician din PSD”: „ar trebui ales unul care să treacă printr-un examen de dosar”. 

(Minutele: 15:44 – 21:10)

Dan Bucura: Maestre, înainte să mergem la ultima parte a interviului, când o să vreau să-mi spuneți punctual părerea dumneavoastră despre șansele unuia sau altuia dintre candidații la locale, voiam să vă întreb despre câțiva lideri tradiționali, să le spunem așa, din politica românească recentă. Ce șanse au ei să revină și să mai performeze pe scena aceasta. Primul: Traian Băsescu.

Ion Cristoiu: Da… Destinul lui Traian Băsescu de după plecare de la Cotroceni este un mister pentru mine. Știm cu toții că inițial a spus că după ce ai fost președintele Romîniei nu mai are niciun rost să mai faci ceva. Când a înființat Partidul Mișcarea Populară am avut o discuție și am înțeles atunci, dar uite că între timp s-a schimbat, că pariul lui ar fi, ca să mă compar cu mine, cum m-aș apuca eu acum să fac… Bai, ia să vedem, Cristoiu ar mai face… Pe ideea că paote să facă un partid. Că ar fi justificat revenirea în ideea că el, maestrul, ar fi putut face un partid, da? Deocamdată nu văd în Partidul Mișcarea Populară partidul unui magistru.  Adică, pe de-o parte e un partid în care iese el prea mult în evidență, adică seară de seară, un partid în care ceilalți nu există și m-aș fi așteptat, că eu știu ce înseamnă să descoperi, ca el să descopere, să meargă și să vină la televizor și să spună „Numai cu ăsta vin”. Dar se pare că el nu are această calitate. Trebuie să aibă o calitate de magistru. Din din punctul acesta de vedere, trebuie să vedem aucm rezultatele. La locale va fi primul lui test și nu cred că sistemul îl va ierta.

Dan Bucura: Altceva? Pe zona de dreapta? Călin Popescu Tăriceanu?

Ion Cristoiu: Călin Popescu Tăriceanu și-a găsit această nișă interesantă cu drepturile omului, care e în prelungirea liberalilor. Eu știu, liberalii clasici din `90 până acum ei au fost cu drepturile omului. Poate să nu se facă un mare partid, dar cu acest partid pe care îl are, un partid balama poate să reziste.

Dan Bucura: Și pe partea de stânga o revenire a lui Victor Ponta mai poate reprezenta ceva? Unii spun că se poate și prin prisma faptului că e tânăr și mai are energie.

Ion Cristoiu:  De regulă, din istoria post-decembristă nu s-a revenit, deci dacă luăm orice om acum, Ciorbea, de exemplu. Nu a revenit. De regulă, premierii căzuți, nu au mai revenit. Mă uitam, așa, cu o anumită nostalgie, cine era Petre Roman în 1990. În decembrie `89 eram la revista „Teatrul” și jurnalistele toate erau cu poza lui Petre Roman. Nici nu vă imaginai ce speranțe erau, dar uite că… Adică ceva e la noi, la români, că nu mai revin. Din punctul acesta de vedere, e greu de crezut că revine pentru că între timp vin alții și alții. Pleacă Dragnea, nu știi cine va veni.

Dan Bucura: Și de Dragnea urma să vă întreb.  Credeți că o să iasă întărit după aegerile astea locale și va rămâne în continuare liderul partidului sau o să facă pasul înapoi?

Ion Cristoiu:  Eu cred că va trebui să facă pasul înapoi pentru că v-am spus la parlamentare (alegerile parlamentare, n.r.)  se va exploata foarte mult ideea de partid penal. Adică dacă acum la locale contează omul, atunci va conta foarte mult (partidul, n.r.) și cred c trebuie să facă…Adică el să devină executiv și să vină un alt politician din PSD fără nicio problemă. Nu știu, adică ar trebui ales unul care să treacă printr-un examen de dosar. Unul care să nu aibă firmă, nimic, nimic, dacă se poate să fie născut ieri ca să nu poată fi prns pentru că, până la urmă totuși…

Dan Bucura: Greu de găsit o persoană de genul acesta în peisajul mioritc românesc.

Ion Cristoiu: Vă spun de ce este greu de găsit. Corupția în România fundamental este corupția politică. Deci foarte mulți bani negri s-au dus nu atât de în vilele lor, că unii sunt…ci faptul că s-au dus în campaniile electorale. Ori sunt chiar și politicieni cinstiți tineri care au fost obligați…

Dan Bucura:…să joace în hora aceasta.

Ion Cristoiu:  Adică…mă duc în campanie la, nu știu, la… Și ce fac acolo? Păi vezi că o să găsești un om de afaceri care o să-ți dea bani. Din punctul acesta de vedere am avut, ca și în presă, o supraproducție politică nesusținută economicește. Adică viața noastră politică era la nivel american, iar economia noastră, capitaliștii noștri erau la nivel de Bangladesh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *