Skip to content
Politică Video

Ion Cristoiu, despre România cu Dan Bucura EXCLUSIV (VIDEO)

Jurnalistul Ion Cristoiu a fost invitatul celei mai noi ediții a Interviurilor PSnews, devenite în această săptămână Dialogurile PSnews.

Astfel, Ion Cristoiu a vorbit despre scenariile marilor partide politice care au marcat întreaga perioadă a campaniei electorale, precum și despre mentalitatea potrivit căreia foștii primari cercetați de DNA ar fi beneficiat de un câștig detașat la alegerile de pe 5 iunie.

CITEȘTE ȘI: Ion Cristoiu, scenariu negru pentru alegerile locale: „O victorie zdrobitoare a PSD-ului va fi o catastrofă pentru PSD!” EXCLUSIV (VIDEO)

Mai mult, gazetarul a discutat despre șansele unor lideri tradiționali să revină și să mai performeze pe scena politică, făcându-se referire la fostul președinte Traian Băsescu și fostul premier Victor Ponta.

CITEȘTE ȘI: Ion Cristoiu, scenariu negru pentru alegerile locale: „O victorie zdrobitoare a PSD-ului va fi o catastrofă pentru PSD!” EXCLUSIV (VIDEO)

Totodată, deși de obicei evită, Cristoiu a făcut totuși câteva predicții înaintea alegerilor locale de duminică, 5 iunie: „Nu cred că va fi diferență așa de mare între Predoiu și Gabriela Firea”. Ziaristul a vorbit și despre diferențele dintre scorurile electorale date de sondaje și ceea ce se întâmplă în mod real în ziua alegerilor, dar și despre lupta de la nivelul sectoarelor și șansele candidaților pentru câștigarea primăriilor.

CITEȘTE ȘI: Ion Cristoiu, profeții electorale: De regulă evit aceste triumfalisme, dar… EXCLUSIV (VIDEO)

Nu în ultimul rând, ziaristul a fost solicitat să comenteze declaraţia controversată făcută, vineri, de către Hans Klemm (ambasadorul SUA la Bucureşti). Diplomatul a spus că încurajează românii să nu voteze candidaţi care au fost acuzaţi de corupţie. În replică, Ion Cristoiu a apreciat că afirmaţia lui Hans Klemm ar putea provoca o reacţie inversă din partea alegătorilor. Gazetarul şi-a întărit ideea, amintind că democraţia românească se inspiră din cea americană.

CITEȘTE ȘI: Ion Cristoiu, despre relaţia cu Ambasada SUA: „De la americani am învățat: alegeri libere şi corecte înseamnă democrație” EXCLUSIV (VIDEO)

Dan Bucura: Invitatul Dialogurilor PSnews de astăzi este scriitorul, jurnalistul, analistul politic şi cred că şi părintele sau unul dintre părinţii presei româneşti postdecembriste: domnul, maestrul Ion Cristoiu. Bine aţi venit, maestre!

Ion Cristoiu: Bine v-am găsit.

Dan Bucura: E prima oară în studioul nostru, la PSnews.

Ion Cristoiu: Da, e prima oară.

Dan Bucura: Poate vă mai aşteptăm şi cu alte ocazii. Cu ocazia asta, vă fac o invitaţie în avans. Sigur: momentul de ultimă sută de metri a campaniei electorale va face şi principalul obiectiv al dialogului nostru de astăzi. Prima întrebare ar fi: cum vi s-a părut această campanie electorală? Foarte mulţi au spus că a fost una dintre cele mai stinse, obscure, liniştite – nici nu ştiu cum s-o descriu. Dumneavoastră cum aţi văzut-o, aşa, acum, ajunsă aproape la final?

Ion Cristoiu: Eu am văzut-o ca o catastrofă pentru democraţia românească. Atmosfera dinainte, de la alelalte campanii (panouri, tricouri) creează şi crea, creează şi în alte părţi ale lumii o atmosferă – o atmosferă de eveniment. Sigur că nu aveau… Puteai să pui o pădure de panouri într-un oraş – nu înseamnă că oamenii îl votau pe cel de pe panouri. Dar creau o atmosferă. Perioadele de campanie electorală sunt perioadele de mare educaţie civică, de mare educaţie politică. Oamenii, până atunci, nu sunt interesaţi şi noi, în loc să folosim acest moment… că foloseai prilejul, creând, întreţinând această atmosferă, de mare eveniment, care va fi pe 5 iunie, oamenii începeau să se implice. Pe de o parte, votau mai mult în cunoştinţă de cauză decât acum şi, pe de altă parte, alte generaţii de tineri aflau că există, că sunt alegeri locale, că sunt într-un singur tur, ce trebuie să faci. Or, această atmosferă n-am înţeles-o – a omorât un moment de educaţie civică.

Dan Bucura: Și totuși legea și legile, că e un pachet de legi în toată povestea asta și au dat-o ei, politicienii, care ar trebui să fie cei mai interesați și de a fi prezenți, și de a avea voie să aibă o campanie electorală. De ce să-și fi tăiat singuri craca de sub picioare?

Ion Cristoiu: Au făcut dinadins. Deci, noi asistăm la … la ora actuală cu o uriașă ipocrizie a partidelor mari – PSD, PNL … pe de-o parte, mai ales PNL-ul în discuțiile publice spun că sunt pentru înnoirea clasei politice, pentru reformă. Pe de altă parte, au făcut această lege care, într-un fel e favorabilă marilor partide pentru că vor ieși electoratul lor, electoratul care e scos de structuri…

Dan Bucura: De disciplinați…

Ion Cristoiu: … de disciplinați. Au făcut tot ce a fost posibil ca să nu fie două tururi. Două tururi ar fi fost un moment extraordinar pentru democrație că în cele două tururi s-ar fi dezvoltat… vă imaginați și voi, și jurnaliștii, și, în plus, alegerile în două tururi ar fi dat posibilitatea să se afirme între cele două tururi și alte personalități. Gândiți-vă că duminică seara s-a terminat. Dacă erau două tururi începeau: discuții, apărea un om de pe locul doi care poate era un independent, sau poate apărea un locul trei care îi dădea celui de pe locul întâi voturile. Eu cred că a fost făcut dinadins ca să iasă numai electoratul lor de partid al structurilor.

Dan Bucura: Dacă, din punct de vedere al candidaților ei nu prea au jucat în spațiul public, în schimb a existat un jucător – nu neapărat în campanie, dar în precampanie cu siguranță a fost extrem de vizibil – mă refer la DNA. În ce cheie să decriptăm acest joc și dacă e bine pentru democrație ca acest jucător tacit să existe inclusiv într-o campanie electorală?

Ion Cristoiu: Nu e bine nici pentru democrație, dar în primul rând nu e bine pentru DNA. Lupta împotriva corupției în varianta penală (pentru că lupta împotriva corupției presupune și… nu poate fi redusă numai la pedepsirea corupților – trebuie și crearea unui întreg… lucruri mai complicate), deci felul, imaginea – nu știu dacă a fost dinadins sau nu, de tendențiozitate – de chemare a unor primari sau candidați acum (că puteau fi chemați după sau înainte), nu ține cont de psihologia poporului român. Deci, românii au o dracovenie – în sensul că îi enervează când vrei să le vâri ceva pe gât. Eu cred că dacă vom avea (ce dau sondajele) acel succes al PSD-ului va fi și ca urmare a campaniei duse de DNA. Românii vor spune: de ce să ne impui tu? O să râdeți… deși trei sferturi din oamenii pe care îi întrebăm spun că nu îi interesează politica, votul, să știți că chiar sunt  mândri. Undeva, așa, spun ei: lasă, că depinde de mine. Deci, niciodată nu e bine și avem exemplul lui Ceaușescu, să sfidezi, să întinzi coarda cu acea masă uriașă care sunt votanții.

Dan Bucura: Credeți că acest gen de mentalitate este cea care a permis să existe fenomene de tipul Chiliman, Onțanu, Oprescu, Vanghelie? Oameni pe care DNA-ul i-a ostracizat în ultima perioadă și nu neapărat recentă, ci de mult timp, și care dacă ar fi candidat (unii chiar candidează) astăzi, spun casele de sondare, ar fi câștigat aproape cu siguranță primăriile unde au candidat?

Ion Cristoiu: Sunt mai multe cauze. Principala este un lucru pe care am mai spus-o noi, jurnaliștii, adică noi reducem România, după cum spunea Zaharia Stancu, uităm țara de dincolo de Chitila. Adică noi reducem România la Palatul Prezidențial, Palatul Victoria, Casa Presei Libere și Parlamentul.  Și considerăm că tot ce se întâmplă aici… ați văzut  – pe site-urile noastre, agențiile noastre de știri, la televiziunile noastre – au un ecou extraordinar în țară. Or, judecata omului simplu al celui care votează, care iese la vot, se bazează în primul rând pe partea de viață cotidiană economică. Deci, foarte mulți primari, mai ales în materie de primari, sunt judecați după ce au făcut. Am avut… am stat de vorbă în ultimul timp cu tineri care spuneau că nu votează și i-am întrebat și ei au zis că ar fi votat cu Onțanu. Pai de ce? Pentru că a făcut ceva. Cu Piedone… a făcut ceva. Deci, vedeți? La un moment dat la nivel local oamenii vor un primar care să facă ceva pentru ei. Nu-l vor nici cinstit și, repet, după părerea mea, în perioada asta DNA-ul putea să facă o pauză… nu-l costa nimic. Adică au și venit… la un moment dat am avut impresia că la Olguța Vasilescu au făcut dinadins.

Dan Bucura: Să-i mai dea zece procente…

Ion Cristoiu: Da! Ori vii și are ceva… arăți că are castel pentru că asta contează, ori dacă nu o lași în pace.

Dan Bucura: Să știți că foarte multă lume a spus că acest caz al Olguței Vasilescu a fost un moment de turnură față de acțiunile DNA-ului și că aici probabil au greșit-o. Acum, sigur, rămâne să vedem.

Ion Cristoiu: Eu am mai spus – dacă eu eram în calitatea mea de comunist, făceam mai rău decât ea. Teoretic a fost… sigur, din punct de vedere al statului de drept, luat la nivel, la virgulă… ,încălca legea, dar din punct de vedere al cetățeanului, ea teoretic a pus niște gheorțani care aveau bani și au zis… (!!! 09 36).

Dan Bucura: Să plătească un lucru pentru comunitate.

Ion Cristoiu: Și eu aș fi făcut, adică… mă rog…

Dan Bucura: Iar momentul în care au luat-o iarăși a fost unul destul de controversat. Și după 6 iunie, aceeași faptă.

Ion Cristoiu: Da… eu cred că trebuie să tragem niște concluzii: lupta împotriva corupției trebuie să țină cont de de ce-i urăsc românii pe corupți. Or, românii îi urăsc pe corupți nu pentru că au încălcat legea, pentru că nu îi interesează. Îi urăsc pe corupți pentru că văd în unii dintre ei ghiorțanii care se afișează. Normal era ca DNA-ul să se concentreze pe ăia care își afișează bogăția.

Dan Bucura: Îmbuibați.

Ion Cristoiu: Îmbuibați. Adică, în momentul în care vii la Corlățean, am auzit și eu oameni chiar și care nu erau pesediști și spuneau: domnule, de fapt ce a făcut? Păi stați un pic că a fraudat voturi. Păi bun, și care-i…? Doi, era foarte important să le iei banii. Faptul că ei au ieșit în continuare… spuneți-mi și mie unul care face pușcărie sau a făcut și a rămas sărac. Nu sărac! Mai puțin bogat! Și atunci, oamenii… Sigur, nici măcar în Finlanda marea masă nu ajunge la subtilități – adică a încălcat legea cu virgula cutare. Cred că de asta a fost o… Dar vom vedea după alegeri… nu putem vorbi.

Dan Bucura: Nu sunteți un adept al scenaritei și nu aveți așa o pasiune în a comenta scenariile unora sau altora, însă în ultima vreme se aruncă foarte des pe piață ideea aceasta post-electorală, nu știu dacă neapărat după alegerile locale sau după generale, a unei coaliții din aceasta parlamentară care să îl suspende pe președintele Iohannis. Credeți că există o astfel gândire?

Ion Cristoiu: Nu! Pe președintele Iohannis îl vor suspenda Ei, cu „e” mare, nu partidele. Dacă la un moment dat structurile care l-au pus își vor da seama că el coboară, coboară, coboară, coboară, pentru că până la urmă garantul structurilor, al instituțiilor de forță, este președintele… și  vor vedea că nu mai au un garant, și garantul acesta… vorba lui Traian Băsescu – decât dacă are de partea lui poporul… stai prost în sondaje… Uitați-vă acum: deci, a venit și a zis – SRI-ul și-a făcut treaba. Dar el a uitat că are 30% în sondaje. Una e să ai 90% sută și românul să zică: da, măi, a zis ăla! Și una ete să mă apere unul care e în cădere. Deci, din punctul acesta de vedere, eu nu cred. Nu cred nici într-o moțiune de cenzură pentru că situația de acum și de la Președinție, și de la Guvern, convine de minune PSD-ului. Nu cred că și-ar fi putut dori o situație mai bună decât acum. Adică: un președinte care nu face mare lucru, și de ce să îl suspenzi?

Dan Bucura: Dar să găsești o variantă atunci să modifici măcar o parte din legea asta care dă niște puteri foarte mari unei instituții precum DNA-ul  sau statului de drept și care i-a pus așa… pe fugă, stau în tranșee acești parlamentari, care erau obișnuiți cu alt regim din punctul acesta de vedere. E un instinct de conservare, eu la asta mă gândesc când…

Ion Cristoiu: Alegerile, după părerea mea… și este foarte important! Este o concentrare prea mare pe alegerile locale care pot fi riscante pentru șansa unui partid la alegerile parlamentare. După părerea mea, o victorie zdrobitoare a PSD-ului va fi o catastrofă pentru PSD pentru că începe… Deci, ținta sunt parlamentarii! Da? Părerea mea: dacă PSD-ul are un triumf, numai duminică seara sau luni dimineața vom ști, există două mari riscuri pentru PSD: pe de-o parte să creeze atmosfera anti-PSD pe care o știm din anii 90 (monstrul PSD care vine…), și pe această atmosferă se poate lucra orice diversiune – vine PSD-ul la putere și îl dă jos pe Iohannis și strică DNA-ul… – e un joc! Da? Și doi, amorțește partidul! Pentru PNL, dacă vrea să câștige parlamentarele, cel mai bun lucru ar fi un dezastru acum.

Dan Bucura: Și plauzibil din câte spuneți…

Ion Cristoiu: Nu, nu…Ar trezi partidul, ar face un congres, ar trânti actuala conducere și… Or așa, după părerea mea, pentru amândouă ar fi catastrofal, așa… un rezultat călduț pe care să îl spună și PNL-ul că a fost bun, și PSD-ul că a fost bun.  Pentru că, încă o dată, să nu uităm: localele nu înseamnă nimic în raport cu parlamentarele. Au fost situații când ai câștigat parlamentarele… în 2004… și apoi…

Dan Bucura: Ideea  că primarii pot fi agenți electorali la parlamentare…

Ion Cristoiu: Nu! Iertați-mă! Gândiţi-vă că anul acesta avem alegeri pe listă. Deci, primarii ar fi fost extraordinari la alegeri pe uninominale. Va conta enorm de data aceasta imaginea la nivelul partidului.

Dan Bucura: Nu se uită nimeni pe listă să ia de la zero să vadă cine e acolo… Oamenii vor gândi în partide.

Ion Cristoiu: În partide. În plus, tensiunea creată de “dacă votăm partidul ăla ne ducem de râpă” funcționează la parlamentare. La locale n-o să spui: bine, și dacă ajunge Gabi Firea la București, românul de la Cluj spune: și? La noi e Boc… zic eu. Dar în momentul în care sunt parlamentarele și spui dacă ajunge partidul X va fi un dezastru și reușești să creezi această imagine, și românul de la Cluj, și de la Fălticeni și de la București se va mai gândi când va pune ștampila pe partid, nu pe un anumit personaj.

Dan Bucura: Maestre, înainte să mergem la ultima parte a interviului, când o să vreau să-mi spuneți punctual părerea dumneavoastră despre șansele unuia sau altuia dintre candidații la locale, voiam să vă întreb despre câțiva lideri tradiționali, să le spunem așa, din politica românească recentă. Ce șanse au ei să revină și să mai performeze pe scena aceasta. Primul: Traian Băsescu.

Ion Cristoiu: Da… Destinul lui Traian Băsescu de după plecare de la Cotroceni este un mister pentru mine. Știm cu toții că inițial a spus că după ce ai fost președintele Romîniei nu mai are niciun rost să mai faci ceva. Când a înființat Partidul Mișcarea Populară am avut o discuție și am înțeles atunci, dar uite că între timp s-a schimbat, că pariul lui ar fi, ca să mă compar cu mine, cum m-aș apuca eu acum să fac… Bai, ia să vedem, Cristoiu ar mai face… Pe ideea că paote să facă un partid. Că ar fi justificat revenirea în ideea că el, maestrul, ar fi putut face un partid, da? Deocamdată nu văd în Partidul Mișcarea Populară partidul unui magistru.  Adică, pe de-o parte e un partid în care iese el prea mult în evidență, adică seară de seară, un partid în care ceilalți nu există și m-aș fi așteptat, că eu știu ce înseamnă să descoperi, ca el să descopere, să meargă și să vină la televizor și să spună „Numai cu ăsta vin”. Dar se pare că el nu are această calitate. Trebuie să aibă o calitate de magistru. Din din punctul acesta de vedere, trebuie să vedem aucm rezultatele. La locale va fi primul lui test și nu cred că sistemul îl va ierta.

Dan Bucura: Altceva? Pe zona de dreapta? Călin Popescu Tăriceanu?

Ion Cristoiu: Călin Popescu Tăriceanu și-a găsit această nișă interesantă cu drepturile omului, care e în prelungirea liberalilor. Eu știu, liberalii clasici din `90 până acum ei au fost cu drepturile omului. Poate să nu se facă un mare partid, dar cu acest partid pe care îl are, un partid balama poate să reziste.

Dan Bucura: Și pe partea de stânga o revenire a lui Victor Ponta mai poate reprezenta ceva? Unii spun că se poate și prin prisma faptului că e tânăr și mai are energie.

Ion Cristoiu:  De regulă, din istoria post-decembristă nu s-a revenit, deci dacă luăm orice om acum, Ciorbea, de exemplu. Nu a revenit. De regulă, premierii căzuți, nu au mai revenit. Mă uitam, așa, cu o anumită nostalgie, cine era Petre Roman în 1990. În decembrie `89 eram la revista „Teatrul” și jurnalistele toate erau cu poza lui Petre Roman. Nici nu vă imaginai ce speranțe erau, dar uite că… Adică ceva e la noi, la români, că nu mai revin. Din punctul acesta de vedere, e greu de crezut că revine pentru că între timp vin alții și alții. Pleacă Dragnea, nu știi cine va veni.

Dan Bucura: Și de Dragnea urma să vă întreb.  Credeți că o să iasă întărit după aegerile astea locale și va rămâne în continuare liderul partidului sau o să facă pasul înapoi?

Ion Cristoiu:  Eu cred că va trebui să facă pasul înapoi pentru că v-am spus la parlamentare (alegerile parlamentare, n.r.)  se va exploata foarte mult ideea de partid penal. Adică dacă acum la locale contează omul, atunci va conta foarte mult (partidul, n.r.) și cred c trebuie să facă…Adică el să devină executiv și să vină un alt politician din PSD fără licio problemă. Nu știu, adică ar trebui ales unul care să treacă printr-un examen de dosar. Unul care să nu aibă firmă, nimic, nimic, dacă se poate să fie născut ieri ca să nu poată fi prns pentru că, până la urmă totuși…

Dan Bucura: Greu de găsit o persoană de genul acesta în peisajul mioritc românesc.

Ion Cristoiu: Vă spun de ce este greu de găsit. Corupția în România fundamental este corupția politică. Deci foarte mulți bani negri s-au dus nu atât de în vilele lor, că unii sunt…ci faptul că s-au dus în campaniile electorale. Ori sunt chiar și politicieni cinstiți tineri care au fost obligați…

Dan Bucura:…să joace în hora aceasta.

Ion Cristoiu:  Adică ……mă duc în campanie la, nu știu, la……… Și ce fac acolo? Păi vezi că o să găsești un om de afaceri care o să-ți dea bani. Din punctul acesta de vedere am avut, ca și în presă, o supraproducție politică nesusținută economicește. Adică viața noastră politică era la nivel american, iar economia noastră, capitaliștii noștri erau la nivel de Bangladesh.

Dan Bucura: Haideți să mergem un pic e profețiile electorale, să le spunem așa. Ce credeți că se va întâmpla la București, la Capitală? Gabriela Firea câștigă sau paote să facă cineva surpriză?

Ion Cristoiu: De regulă, eu evit  profețiile și, mai ales, evit aceste triumfalisme de dinainte de alegeri. Nu cred că va fi diferență așa de mare între Predoiu și Gabriela Firea cum se spune, pentru că va ieși electoratul captiv și cred că din acet punct de vedere, deși Nicușor Dan, am și spus, e opțiunea mea, nu cred că va avea așa de mare succes pentru că nu cred că vor ieși ca la sondaj. Problema la sondaj este…sondajul și votul, este simplu. Sondajul, vine omul pe stradă…

Dan Bucura: L-ai prins pe om…

Ion Cristoiu: …da, eram și eu la bibliotecă, mă suna cineva, nu știu, INSCOP, mă rog, eram la bibliotecă, vreau și eu. Te-a prins: 1. El răspunde că nu îl costă nimic. „Da, pe cine ai vota? Pe X-ulescu”. După asta, uneori, el zice „Da, votez pe X-ulescu pentru că nu vreau să se vadă că votez cu Y”. Da rla vot, știți cum e, trebuie să te scoli de dimineață, ăla zice, „Aoleu, dar de ce să mă duc la vot, e departe, e coadă. Și atunci vor conta foarte mult masele de oameni care vor fi scoși la vot, dar în același timp trebuie să ne așteptăm și la un vot anti guvernul Cioloș care va fi pro PNL. Deci s-ar putea ca acum să fie valul acela de mânie, de revoltă față de guvernul Cioloș, identificat cu PNL-ul, din nenorocire pentru PNL.

Dan Bucura: Și pe sectoare așa, pe rând schematic, vedeți o altă culoare decât roșu? Se mai poate câștiga și de alt partid?

Ion Cristoiu: Nu văd pentru că, deși surprinzător la Sectorul 1 te așteptai  la Chiliman să se impună din punctul acesta de vedere…

Dan Bucura: Cred că nu s-a legat foarte mult de actualul candidat poate sau  nu suficient…

Ion Cristoiu: Nici nu prea a ieșit public, nu știu de unde s-a scos. Adică față de Piedone sau față de….

Dan Bucura: Piedone a rămas un fenomen. PSD-ul nu a fost în stare să și-l valorifice,fiind totuși în bucătăria sa, până la momentul Colectiv, și uite că l-au luat alții și îl folosesc – îl plimbă ca pe urs.

Ion Cristoiu: Eu nu sunt în Sectorul ăla, eu sunt în 1, care e catastrofă, din punctul ăsta de vedere. Uneori, rămân și eu uluit cum a putut să facă unele lucruri Chiliman acolo, Dar, în cazul lui Piedone a fost o nedrptate. Sigur că din punt de vedere politic, petrecându-se în Sectorul tău, tu răspunzi din punctul ăsta de vedere. Am înțeles că a făcut foarte multe lucruri. Deci, eu cred că va conta, nu pot să spun curat, la sectoare nu va fi atât un vot politic, cât va conta mult omul și surprinzător votul va fi inerțial, va merge pe omul care a mai fost sau care este…

Dan Bucura: Deci, credeți că acolo au o șansă liberalii să ia Primăria până la urmă, folosind acest raționament.

Ion Cristoiu: Nu știu, la 1 am întețes că…

Dan Bucura: La 4.

Ion Cristoiu: La 4, da, e Piedone deja transferat. A, și până la urmă nu a funcționat crtitica la nivel… Până la urmă, știți că este frumos, te laudă presa, te laudă Ambasada americană, DNA, în general, dar până la urmă pierzi alegerile. Dacă pierzi alegerile, degeaba – și Ambasada americană zice – mi-ai fost băiat simpatic, dar ai pierdut alegerile,

Dan Bucura: Apropo de Ambasada americană. Poate pe final comentăm și asta. A avut o reacție destul de ciudată ambasadorul Statelor Unite, domnul Klemm, în zilele trecute, chair ieri parcă, dacă nu mă înșel.

 Ion Cristoiu: Da, eu am fost foarte dur cu acesta.

Dan Bucura: …spunându-ne: aveți grijă cu cine votați, nu votați corupți, nu votați persoane dubioase, cam prea direct sfatul ăsta, așa.

Ion Cristoiu: Eu am o părere foarte proastă față de aceste intervenții. Dacă vreți, pot fi explicate psihologicește . Un ambasador (iertați-mă, cumosc bine birocrația de la Washington, am și studiat-o), deci un ambasador este un funcționar. Vă imaginați că acolo, în departamentul ăla de stat, el este adjunctul adjunctului, da? Din nenorocire, chiar pentru el, că, în fine, când vine începe un cor de lingușitori. Adică, începe presa care spune: “ce părere aveți, cutare?”, începe un… Și-atunci, e om. E om și începe să încalce protocolul diplomatic. Încă o dată: nu am întâlnit, și-o spun – cunosc foarte bine istoria – nici ambasadorul sovietic… Anumite lucruri se fac discret. Din punct de vedere diplomatic, nu ai voie să te amesteci în treburile interne ale țării respective, chiar dacă țara respectivă o consideră o colonie.

Dan Bucura: Ți-e aliat…

Ion Cristoiu: În cazul de față, el trebuia să dea un răspuns diplomatic, să-i spună: poporul român e suficient de matur, n-are nevoie de sfatul meu. Putea să spună: să-i aleagă pe ăia cei mai buni. Faptul că a zis să nu îi aleagă pe cei acuzați de DNA nu e corect și s-ar putea să trezească o anumită reacție care să fie invers. Dar nu putem neglija faptul că nimeni nu-i spune de România. Sunt niște greșeli elementare, încă o dată, pentru că nu ai voie, toată povestea e aceea cu Zgonea… nu e de competența lui. Vedeți că ceilalți ambasadori nu se amestecă. A, este o chestiune care interesează relația dintre România și Statele Unite ale Americii, da? Sigur că aici trebuie să te pronunți public. Dar sunt anumite chestiuni care nu-ți convin. Te poți întâlni discret cu ăla, cu ăla. Dar să vii și să spui: români, aveți grijă să nu votați pe cei acuzați de corupție. Bun, ierta-ți-mă, de la americani am învățat: alegeri libere și corecte înseamnă democrație, da? Au ales ăia un elefant, au ales. Ăsta este poporul, trebuie să ne închinăm în fața votului liber. Posibilitatea omului tău – atâta lucru trebuie să-i dăm cetățeaului, măcar atâta. Orgoliul, dreptul acela, conștiința lui. Căci el se duce acolo și voteză pe cine vrea. Nu-i spune nimeni, nu-l manipulează nimeni, nu-l comandă nimeni. Dacă noi asigurăm această conștiință că are și el o putere, o dată la patru ani, să dea în cap altora cu buletinul ăla, atunci e democrație. Dacă vii și spui: nu vota pe ăla, votează pe ăla. Lasă-i să voteze, nu înțeleg de ce. Știți, am scris și o să vedeți  mâine, dau în Evenimentul Zilei, mi-am reprodus editoriarul meu după primele alegeri din ’92. Am scris, ciar ălea din…Și surprizător, constantam atunci, în februarie ’92, primele alegeri, cât de maturi au fost românii atunci. Surprinzător, gândiți-vă că eram atunci, la doi ani. Cu toate acestea, la București a câștigat Halaicu. Deci a câștigat omul CDR-ului. Cu toate acestea, așa cum remarcam eu, fără să spună nimeni, nici ambasador, nici presă, până la urmă românii au votat și cu opoziția. Deci, undeva au început să-și dea seama că e

Dan Bucura: Ce e bine să dai o contrapondere…

Ion Cristoiu: Să dai o contrapondere..Deci, eu cred că popoarele sunt mult, infinit mai mature decât credem noi. Chiar și popoarele pe care le considerăm noi subsezvoltate. Și-atuncea hai să-i lăsăm pe ei să voteze, ce rost are să-i… Adică, e umilitor, trezești reacții de demnitate națională.

Dan Bucura: Maestre, mai avem doar câteva  zile și vom vedea exact dacă sentimentele de care ați vorbit se vor simți, se vor face auzite și dacă lucrurile vor sta așa sau în alt fel. Eu vă mulțumesc, vă mai aștept ori de câte ori timpul vă permite…

Ion Cristoiu: O să vă citez cu mare drag de pe PSnews.

Dan Bucura: Vă mulțumesc și încă o dată oricând vă suntem alături și vă invităm la noi!

Ion Cristoiu: Și eu vă mulțumesc!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *