Skip to content
Politică

Ion Cristoiu dezvăluie o discuție avută cu Traian Băsescu. Ce i-a cerut fostul președinte

Jurnalistul Ion Cristoiu a dezvăluit, prin intermediul unui editorial postat pe blogul personal, o discuție dintre el și fostul președinte Traian Băsescu.

Astfel, ziaristul scrie că fostul șef de stat i-a spus jurnalistului că el n-a știut Rezoluția prin care Laura Codruța Kovesi l-a salvat pe Ion Iliescu în 7 decembrie 2007.

“M-a sunat Traian Băsescu. A ținut să-mi spună că n-a știut de decizia Codruței Kovesi pînă la faimoasa întîlnire de la Cotroceni, din 2009, la soliticitarea asociației 21 decembrie. Dacă aș fi știut – a ținut să adauge Traian Băsescu – poate că i-aș fi zis chestia cu foștii președinți.”, a scris Ion Cristoiu pe blogul personal.

Citește și Cristoiu prezintă documentul care arată cum Koveși l-a salvat pe Iliescu :”Ceva nu-i în regulă în statul român”. DOCUMENT

„Luat cu vorba, marți noaptea, la emisiunea lui Rareș Bogdan, Jocuri de putere, am uitat să spun ceea ce mi-a dat voie Traian Băsescu să spun.

Ca toți cei care apar la televizor pentru a da glas prostiilor care le trec prin cap, din cînd în cînd sunt sunat de cîte un politician.

De a lungul vieții mele postdecembriste de gazetar, am respectat cu politicienii niște reguli crîncene, pe care le zic și confraților mai tineri, iluzionîndu-se că s-o găsi unul care să fie atent la ele:

Nu mă tutuiesc cu nici un politician, nici măcar cu cei care ar putea să-mi fie copii.

Nu sun niciodată un politician pentru a-i spune ce să facă și ce să dreagă. Dacă mă caută el, nici o problemă. Dacă nu mă caută, nu-l caut eu, pentru a mă da mare consilier, deoarece n-am ambiția altor intelectuali de a conduce un minister sau chiar țara, dînd sfaturi.

N-am cerut și nu cer niciodată nimic de la un politician sau om de afaceri. Sunt sigur că la un moment dat mi-ar cere el să-l servesc.

Nu particip la sindrofiile politicienilor: zile de naștere, nunți, botezuri, tăierea moțului.

Înmormîntez tot ce-mi spun politicienii la un moment dat. Evident, după ce-i întreb de caracterul discuției.

Dacă e off the record, nu destăinui nimic din cele discutate, chiar dacă respectivul mi-ar deveni un mare dușman. Nu spun sau nu scriu despre întîlnirile mele, numeroase după decembrie 1989, decît dacă politicianul dezvăluie că ne-am întîlnit.

Nu-mi fac iluzii că vreun politician mic, o dată ajuns mare, îmi va mulțumi că l-am ajutat la un moment dat.
Cum se întîmplă și în acest conflict dintre Elena Udrea și Alții, ascult părțile în dispută, fără a duce vorba de la una la alta.

Politicienii care m-au căutat de a lungul perioadei postdecembriste au făcut-o fie pentru a-mi spune punctul lor de vedere față de afirmațiile mele scrise sau vorbite despre ei, fie pentru a testa reacția mea (și nu numai a mea, sunt sigur) la măsura pe care ei o pregătesc.

Luni seara, la emisiunea lui Robert Turcescu de la Nașul Tv, lansasem ipoteza că Codruța Kovesi l-a salvat pe Ion Iliescu de la urmărire penală în Dosarul Mineriadei, la sugestia lui Traian Băsescu, care ar fi vrut ca un fost șef de stat să nu fie tîrît prin procese.

Marți seara, înainte de a merge la emisiunea lui Rareș Bogdan, m-a sunat Traian Băsescu.

A ținut să-mi spună că n-a știut de decizia Codruței Kovesi pînă la faimoasa întîlnire de la Cotroceni, din 2009, la soliticitarea asociației 21 decembrie. Dacă aș fi știut – a ținut să adauge Traian Băsescu – poate că i-aș fi zis chestia cu foștii președinți.

Pot să zic asta la Realitatea Tv? am întrebat, potrivit regulii de a cere mandat de la politician pentru a dezvălui o conversație privată.

Da, a răspuns Traian Băsescu, chiar vă rog.

După cu ziceam mai sus, n-am găsit vreme să spun asta la Realitatea Tv, pentru că n-a venit vorba de salvarea lui Ion Iliescu de către Codruța Kovesi.

O fac acum.

Întrebîndu-vă, firește:

Dvs credeți că Traian Băsescu n-a știut de Rezoluția prin care Codruța Kovesi l-a salvat pe Ion Iliescu în 7 decembrie 2007?”, a scris Cristoiu pe blogul personal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *